Sykelønn
NHO avkrefter at de har bommet på strategien
NHO har ingen planer om å snu i striden rundt IA-avtalen, og avkrefter påstander om at de har bommet på strategien.
NHO-direktør Ole Erik Almlid.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
NHO og LO klarte ikke å bli enige om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv.
LO krever at sykelønna fredes i fire nye år. Det vil NHO ikke underskrive på.
Superveteran i den politiske journalistikken, tidligere NRK-kommentator Magnus Takvam, mener NHO har bommet totalt hvis strategien var slik at de borgerlige partiene skulle bevege seg så mye at man kunne få til reelle endringer i sykelønnsordningen.
Samtidig understreker han at han ikke har kunnskap eller kildegrunnlag som bekrefter dette.
– Sykelønnsordningen må ha bredt flertall på Stortinget. Det kan ikke skifte hver gang vi har en ny regjering, sier Magnus Takvam til FriFagbevegelse.
Han mener en politisk endring hos Høyre i dette spørsmålet ville vært en gavepakke til Arbeiderpartiet.
Her er Magnus Takvam i sving under valgnatta 2019 sammen med Yvonne Fondenes fra TV2.
Vidar Ruud / NTB
I mars 2006 varslet daværende statsminister Jens Stoltenberg LO-leder Gerd-Liv Valla om at regjeringen vurderer endringer i sykelønna.
Det var snakk om å øke andelen som arbeidsgiverne skulle betale, ikke å kutte i sykelønna for de ansatte.
Ifølge Valla advarte hun likevel om at «dere er splitte pine gale hvis dere gjør noe med sykelønnsordningen».
Den gangen var LO, NHO, Unio, YS, Akademikerne, Handels- og Sevicenæringens Hovedorganisasjon, Kommunenes Sentralforbund og Arbeidsgiverforeningen NAVO helt enige – i motsetning til nå, hvor LO står alene i kampen for å frede sykelønnsordningen.
– Da Jens Stoltenberg antydet å åpne opp for dette for 20 år siden, ble det en voldsom mobilisering. Sykelønn til alle er en av de røde linjene i norsk politikk, der Høyre tradisjonelt legger seg på en annen linje enn de ellers ville gjort fordi de tilpasser seg det politiske landskapet, mener Magnus Takvam.
Les også: Høyre vil verne sykelønnen
En «syk debatt»
Rødts stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson mener debatten om sykelønn er blitt en «syk» debatt.
Han synes det er trist at debatten om sykelønn har blitt som den er.
– Dette var en kamp som var vunnet for lenge siden. Nå må venstresiden og hele arbeiderbevegelsen bruke all tid på å forsvare en rettighet vi har hatt siden 1978, sier Mímir Kristjánsson til FriFagbevegelse.
Mímir Kristjánsson
Leif Martin Kirknes
Kristjánsson mener mange trår feil i debatten rundt å frede eller ikke frede sykelønnen.
Han mener NHO har forregnet seg, og at det er et bevis på hvor sterk høyresiden egentlig er blitt også i Norge.
– Grunnet suksessen til blant annet Trump og Listhaug, har NHO mistet gangsynet og gått inn i dette helt uten ryggdekning på Stortinget, i befolkningen eller blant vanlige bedriftseiere. Det har blitt en prestisjesak, tror Mímir Kristjánsson.
– At Erna Solberg samtidig lovte å frede sykelønna var et slag i ansiktet på NHO, mener Rødt-politikeren.
Han synes også han ser tegn til at Frp trekker seg på sitt forslag om sykelønnskutt, men minner om at det fremdeles er helt i det blå hvilken politikk som vinner fram hvis det blir borgerlig flertall til høsten.
Preger debatten
Samtidig mener han det er verdt å merke seg – med få hederlige unntak – at det kun er de som uansett har full sykelønn som får lov til å definere debatten.
– 90 prosent av norsk presse er tydelige i denne saken. De vinkler på at sykefraværet er historisk høyt. Men det stemmer jo ikke. Fraværet var like høyt for 20 år siden, sier han.
En undersøkelse utført av Sentio for Fagforbundet, viser også at folk virkelig tror sykefraværet er historisk høyt.
– Folk er blitt lurt. Premissene legges av de som er trygge med tanke på sykelønnen uansett. Men har du full sykelønn uansett bør du kanskje ikke løfte stemmen så mye likevel. Å følge debatten om sykelønnen er som å være vitne til en helt annen verden enn den jeg lever i. Hele debatten er jo helt i strid med folkeviljen. Selv etter stormløpet fra høyrepressen er det utrolig få som vil kutte i sykelønna, poengterer Kristjánsson.
Han mener debatten i all hovedsak har vært preget av at folk som har full sykelønn uansett diskuterer seg imellom om man skal kutte sykelønn for andre folk.
– Det gjelder alle aviskommentatorene, som på lederplass skriver hvor dumt det er med full sykelønn. Det gjelder NHO hvor alle har full sykelønn. Det gjelder oss (på Stortinget, red.anm.) med gullordningen vår i fire år, sier Kristjánsson.
Masse usannheter
– Det kommer masse usannheter hele tiden. Og det har vært en heksejakt på LO-leder Peggy Hessen Følsvik som person, fordi hun har stått i det alene mot de andre arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiversiden.
Rødt-politikeren er også skuffet over Unio og Akademikerne, og sier at han ikke skjønner hvorfor de har gjort som de har gjort.
– Jeg kan ikke med min beste vilje forstå noe annet enn at det må være omstridt i Unio at man står side om side med NHO. Tenk om LO hadde gjort noe lignende. Hvor mye oppstyr hadde ikke det skapt, spør han.
Ultimatum om sykelønn: Her er Brennas krav til LO og NHO
NHO: – Viktig å snakke sammen
Direktør for arbeidsliv, lønn og tariff i NHO, Nina Melsom, mener Takvam tar feil.
– Vi har vært fullstendig klar over Høyres posisjon. Men NHO er ikke et politisk parti. Vi representerer mange tusen bedrifter i hele landet som opplever at sykefraværet gir dem utfordringer med drift og bemanning. Nå vil vi ikke være en hindring for politikerne til å se på sykepengeordningen. Ansvaret må plasseres hos Stortinget og at utredningsarbeidet skjer i trepartsdialog, sier Nina Melsom til FriFagbevegelse.
Hun tilbakeviser også påstandene til Kristjánsson om at debatten om sykelønn er blitt en «syk» debatt, og at det kun er de som uansett har full sykelønn som får lov til å definere debatten.
– Det er vi ikke enige i. En styrke ved Norge er at vi kan ha friske og gode diskusjoner, og at vi baserer oss på kunnskap, er hennes kommentar til dette.
Direktør for arbeidsliv, lønn og tariff i NHO, Nina Melsom
Jan-Erik Østlie
– Vi ønsker en åpen tilnærming med bred kunnskapsinnhenting. Og en debatt hvor vi ikke tillegger hverandre gale intensjoner, men har gjensidig respekt for hverandres perspektiver. Da er det viktig at vi snakker sammen. Sykefraværet får vi ned med felles innsats, sier Nina Melsom til FriFagbevegelse.
Vil ikke frede den
Melsom avviser at NHO vil være med på å frede dagens sykepengeordning i fire nye år.
– Det vil være feil, gitt den alvorlige utviklingen vi ser, og det står vi sammen med de andre arbeidsgiverorganisasjonene om, poengterer hun.
– Vi er opptatt av å løse et alvorlig samfunnsproblem som koster bedriftene og staten om lag 100 milliarder kroner årlig. Vi ønsker mer kunnskap, og mener vi må våge å tenke nytt om mye – også dagens sykepengeordning, sier Melsom, som mener ansvaret for sykepengeordningen nå ligger hos politikerne.
– Samtidig er vi opptatt av god trepartsdialog der vi finner fram til brede forlik. Det er særlig viktig når det gjelder større velferdsreformer, påpeker hun.