NHO-sjef Ole Erik Almlid mener rammen i årets lønnsoppgjør må ligge under 2,9 prosent.
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret 2020:
NHO avviser nye lønnsgarantier. Det kan være dårlig nytt for lavtlønte
NHO sikter mot en lønnsvekst på 2,9 prosent i årets lønnsoppgjør. De ønsker heller ikke nye garantiordninger som sikrer automatisk lønnsvekst for lavtlønte grupper.
aslak@lomedia.no
Et av kravene til NHO i årets lønnsoppgjør er at det ikke skal opprettes nye lønnsgarantiordninger eller nye bestemmelser med økte forpliktelser.
– Det er en posisjon vi har inntatt før og som ingen bør være overrasket over. Nå innebærer garantiordningene at vi egentlig mister kontrollen over lønnsveksten. Da får vi et trangere og trangere lønnssystem, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.
Garantiordninger skal sikre at ingen blir veldig lavt lønnet. En slik ordning kan for eksempel være at ingen ansatte i en bransje skal havne under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn på 496.400 kroner.
Almlid avviser at NHOs vedtak er dårlig nytt for lavtlønte. Han påpeker at hele lønnssystemet i Norge er rigget sånn at man ønsker å motvirke lønnsforskjeller ved å ha både garantiordninger og lavlønnstillegg.
ph
Økt kjøpekraft
NHO mener årets hovedoppgjør må sikre styrket konkurransekraft for bedriftene. Det tilsier en ramme på under 2,9 prosent og en innstramming av lønnsveksten sammenlignet med i fjor. Teknisk beregningsutvalg (TBU) har spådd en lønnsvekst på 2,9 prosent for Norges handelspartnere i år. Det må også være taket for lønnsveksten i Norge, påpeker NHO.
LOs krav er økt kjøpekraft for alle medlemmer. Det betyr at lønningene skal stige mer enn prisene. LO vil også at lavtlønte prioriteres og at lønnsøkningene skal tette gapet mellom lønnen til kvinner og menn.
– På bakgrunn av den økonomiske situasjonen i verden – og med usikkerheten rundt korona-virusets effekt på toppen – er det et samlet representantskap i NHO som går inn for å sikre økt konkurranseevne for norske bedrifter. Lønnsoppgjøret må derfor ha en lavere ramme enn handelspartnerne ute. Det går fint an å la seg kombinere med et ønske om økt kjøpekraft, sier NHO-sjefen.
Hotell og restaurant
NHO mener dermed vi kan få i både pose og sekk – det vil si økt kjøpekraft og styrket konkurranseevne. Kombinasjonen er bra for begge parter, ifølge Almlid.
– Når norske bedrifter skal ut og konkurrere om oppdragene, vil økt konkurransekraft være med på å skape og sikre nye jobber. Det er det aller viktigste vi kan gjøre for å unngå ulikhet, sier han.
ph
I hotell og restaurant har det vært stor frustrasjon blant LOs medlemmer. Da fjorårets lokale lønnsforhandlinger ble gjennomført i desember, ble resultatet en økning på 15 øre i timen for de hotellansatte i Choice.
De sentrale forhandlingene førte til at de laveste lønnssatsene ble økt med 6 kroner per time. Minstesatsen i tariffavtalen ligger i dag på 167,90 kroner i timen. Til kontrast har eierne tjent inn store summer. Petter Stordalen selv har for eksempel tatt ut 285 millioner kroner i utbytte.
– Det er summen av oppgjøret sentralt og lokalt som må være avgjørende. Samtidig registrerer jeg med alvor korona-virusets effekt på reiselivsnæringen. Både bedriftene og de ansatte er derfor tjent med en fornuftig tilnærming – det vil si at rammen må ligge under 2,9 prosent, sier Almlid.
Økt ulikhet
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen varslet kamp mot økt ulikhet da han nylig holdt sitt innlegg på LOs representantskapsmøte. Han viste til at de 10 prosentene i Norge med høyest lønn opplevde en reallønnsøkning på 107.000 kroner fra 2008 til 2018, mens de 10 prosentene med lavest lønn bare fikk 1.000 kroner mer.
– Jeg har forståelse for diskusjonen om lønnsutviklingen til ulike grupper, sier Ole Erik Almlid.
– De som blir hengende etter i lønnsutviklingen, er heller ikke en del av det organiserte arbeidslivet. Det betyr at arbeidstakere uten tariffavtaler må organisere seg. Da vil denne gruppen få ta del i lønnsutviklingen som ellers i samfunnet gjennom lønnsdannelsen i tariffoppgjørene, sier NHO-sjefen.
Dette er NHOs forhandlingsposisjon før årets lønnsoppgjør:
• God konkurranseevne er en nødvendig betingelse for norsk næringsliv og arbeidsplasser. Det er viktig at det legges til rette for omstilling og økt sysselsetting. Målet er at lønnsveksten i 2020 blir lavere enn hos handelspartnerne.
• Lønnsdifferensiering etter den enkelte bedrifts økonomiske situasjon skal ivaretas gjennom lokale forhandlinger. Ved eventuelle sentrale tillegg bør det derfor skilles mellom de overenskomster som har og de som ikke har lokale forhandlinger.
• Stramme økonomiske rammer må også gjelde for eventuelle reguleringer av overenskomstenes minstelønnssatser.
• NHO-fellesskapet vil i forbindelse med tariffoppgjøret avvise ethvert krav om innføring av nye tjenestepensjonsrettigheter gjennom lovgivning eller tariffavtaler. Dette gjelder både nivå og organisering.
• I forhandlingene om ny AFP er det NHOs målsetting at fundamentet for en omlegging kan bringes inn og vedtas i mellomoppgjøret 2021. Dette må skje gjennom enighet forut for mellomoppgjøret, og ikke avtales i årets oppgjør som en utvidelse av forhandlingsretten i mellomoppgjørsklausulen for 2021.
• Arbeidstid – årlig arbeidstid skal beholdes på dagens nivå.
• Lønnsgarantiordninger – det skal ikke inntas nye ordninger eller inngås nye bestemmelser med økte forpliktelser.
• Det skal ikke innføres nye bestemmelser i tariffavtalene som begrenser bedriftenes adgang til å leie inn arbeidskraft eller bemanningsbedriftenes adgang til å leie ut.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim