JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økonomien i 2025

NHO enig med Støre: Økonomien blir bedre neste år

Arbeidsgiverne ser lys i tunnelen. Det er mye å glede seg over neste år, men Trump kaster mørke skygger.
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum rapporterer om gryende optimisme i næringslivet.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum rapporterer om gryende optimisme i næringslivet.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum, mener at 2025 kommer til å bli et bra år. For et halvt år siden sa statsminister Jonas Gahr Støre at vi var ved et vendepunkt i økonomien.

Dørum gir statsministeren rett. Mange piler peker oppover.

Oppsving i vente

– Gryende optimisme, avventende eller «oppsving i emning» er ord jeg vil bruke for å karakterisere den økonomiske situasjonen.

Det sier Dørum til FriFagbevegelse når NHO presenterer sine økonomiske utsikter for neste år.

Dørum mener fire faktorer holder aktiviteten høy i Norge:

• Fortsatt høy aktivitet i oljesektoren

• Staten bruker mye oljepenger

• Lønnsveksten i år vil være større enn prisveksten

• Prisstigningen har kommet ned

Renta skal ned

Den lave prisstigningen gjør at også renta vil settes ned.

NHO tror at Norges Bank kommer til å sette ned renta tre ganger i 2025. I mars, juni og en gang til høsten.

NHO venter at renta kommer til å være nede på 3 prosent i 2027.

– Vekst i kjøpekraften og lavere rente vil gjøre at husholdningene vil få bedre økonomi. Det igjen vil føre til økt forbruk og større aktivitet i økonomien, sier Dørum.

Han mener at den lavere renta kommer til å føre til økt boligbygging.

– Mot slutten av 2027 regner vi med at det vil bli igangsatt 30 000 boliger, regnet som årsrate.

Dette er et nivå der boligbyggingen dekker behovet for boliger.

Økt reallønn også i 2025

NHO er helt sikker på at det blir reallønnsvekst i år, og viser til at mange forventer økt kjøpekraft for de fleste også neste år.

– Våre prognoser viser at vi neste år vil få en prisvekst på 2,6 prosent. I Norges Banks siste forventningsundersøkelse forventer arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i gjennomsnitt en lønnsvekst neste år på 4 prosent. Hvis det treffer, vil det bli økt kjøpekraft også neste år, sier Dørum.

Men han understreker så sterkt han kan at anslaget for lønnsveksten ikke er NHOs. NHO gjør ikke anslag over lønnsveksten. Det overlater NHO til forhandlingene.

Det som er typisk for norsk økonomi nå, er at det er stor strekk i laget. Det vil si store forskjeller mellom bransjene.

Byggebransjen har lav aktivitet nå, mens investeringene i olje og gass er høye. Sjeføkonomen mener at det vil endre seg i de nærmeste årene. Byggebransjen vil få økt aktivitet, mens det blir mindre aktivitet i oljesektoren.

Usikre tider

Selv om Dørum tegner et lyst bilde for norsk og europeisk økonomi, er han langt fra sikker i sin spådom. Mye kan skje. Det er nok å se tilbake på hva som har skjedd i verden de siste fem årene med pandemi, krig i Ukraina og høy prisstigning.

– Vi lever i en usikker tid. Og vi vet ikke hva som blir effekten av det amerikanske valget. Trump gikk til valg i 2016 på å føre en proteksjonistisk politikk. Den politikken gjennomført han også. Biden har i og for seg fulgt opp dette, sier Dørum.

Norge er utsatt

Han viser til at alle økonomene er enige om at dersom du bygger handelshindre, så blir det mindre handel. Dersom det blir mindre handel, blir det mindre økonomisk aktivitet.

– Norge er i en særlig utsatt posisjon, Vi er en åpen økonomi. Det er lettere å være proteksjonistisk for USA når handelen utgjør rundt én tidel av verdiskapingen. Dessuten er vi på utsiden av EUs tollunion.

Dørum er også opptatt av hvordan utviklingen mellom USA og Kina vil bli. Trump har lovet å bygge opp tollmurer mot Kina. Men han tror at trusselen ikke så mye er rettet direkte mot Norge. Trusselen er at knivingen mellom USA og Kina bidrar til ytterligere bygging av handelsbarrierer, og mindre handel.

– Det verste er at Norge kan komme i situasjoner hvor vi må velge hvem vi skal handle med, avslutter en tross alt positiv sjeføkonom i NHO.

Warning
Annonse
Annonse