NHO nekter LO streikerett på kost-, losji- og reisekrav
NHO aksepterer LOs krav om samordnet oppgjør, men bare dersom de andre LO-forbundene nektes streikerett på Fellesforbundet særkrav.
NHO-leder Kristin Skogen Lund vil ikke at andre LO-forbund enn Fellesforbundet skal kunne streke på spørsmålet om reise, kost og losji.
Jan-Erik Østlie
yngvil@lomedia.no
Det ble klart da NHOs representantskap vedtok sin forhandlingsfullmakt onsdag.
– Vi har registrert vedtaket i NHOs representantskap, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en kort kommentar til FriFagbevegelse.
– LO legger til grunn at vi skal gjennomføre oppgjøret i tråd med LO-representantskapets vedtak, så får vi drøfte hvordan man praktisk skal gjennomføre oppgjøret, sier Gabrielsen.
– Dette er et anliggende mellom LO og NHO. De håndtere dette, er alt Fellesforbundets leder Jørn Eggum vil si om saken.
Vedtaket kommer dagen etter at LO vedtok sine krav i årets lønnsoppgjør. Der besluttet LO et samordnet oppgjør for å sette hele organisasjonens samlede styrke bak sine krav om bedre pensjon og høyere lønn, samt Fellesforbundets særkrav knyttet til dekning av reise-, kost- og losjiutgifter for arbeidstakere som sendes på oppdrag.
• Gabrielsen: Hele LO står bak kravene om betaling for reise, kost og losji
– Vi går med på et samordnet oppgjør slik LO ønsker med den begrensningen at de andre LO-forbundene ikke kan bli tatt ut i streik på spørsmålet om reise, kost og losji, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til NTB.
– Denne saken er en sak mellom Norsk Industri og Fellesforbundet og må håndteres av dem. Hvis ikke LO går med på det, må vi heller falle tilbake på forbundsvise oppgjør, sier Skogen Lund.
• LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør
Fare for storstreik
Under LOs representantskapsmøte tirsdag uttrykte flere store forbund, med Handel og Kontor i spissen, at de er klare til å stå skulder ved skulder med Fellesforbundet for å kjempe gjennom kravene knyttet til reise, kost og losji.
Ifølge VG skal det ha vakt bestyrtelse i NHO da de oppdaget at LO forutsetter at hele LO i NHO-LO-området kan bli tatt ut i streik hvis de ikke kommer til enighet om Fellesforbundets særkrav.
Det ville innebære at potensielt opp til 200.000 medlemmer kan bli tatt ut i streik – den første storstreiken i privat sektor siden 2000.
Maks 2,7 prosent lønnsøkning
NHOs representantskap vedtok videre at det er rom for en liten reallønnsvekst i årets oppgjør, men at den ikke kan overstige forventet lønnsvekst blant Norges handelspartnere, som OECD har anslått ligger på 2,7 prosent.
– Prisstigningen er ventet å ligge på 2 prosent og lønnsveksten hos våre handelsparterne på 2,7 prosent, så løsningsrommet er et sted mellom der. Vi kan ikke gå utover dette, for da svekker vi konkurransekraften vår, sier Skogen Lund.
NHO er også tydelig på at de ønsker omfattende endringer i dagens AFP-ordning, som de mener ikke lenger er bærekraftig. Ordningen er allerede underfinansiert med 13 milliarder kroner, og underfinansieringen er anslått å ville øke med 1,5-2 milliarder kroner hvert eneste år fremover.
• NHO avviser LOs krav om bedre pensjon
– Det holder ikke å flikke litt på dagens ordning. Vi må få en ny ordning som gir bedre samsvar mellom hva bedriftene betaler inn og den pensjonen deres ansatte får nyte godt av, sier Skogen Lund.
NHO og LO har i flere måneder forhandlet om en ny AFP-ordning. Skogen Lund sier hun er optimistisk til at partene kan bli enige om viktige prinsipper for en ny og bedre AFP-ordning under årets hovedoppgjør.
Hun mener ordningen må endres til en form for opptjeningsordning, der arbeidstakeren opparbeider seg AFP-opptjening gjennom hele yrkeslivet og der opptjeningen følger den enkelte ansatte gjennom hele karrieren. I dag kan arbeidstakere falle helt ut av ordningen på slutten av arbeidslivet ved for eksempel jobbytte, nedbemanning og omorganisering.
NHO avviser samtidig tvert alle LOs krav knyttet til endringer i dagens tjenestepensjon. LO krever pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsbrøker og fra 13 år.
• Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Tariffoppgjørets kjøreplan
• Mandag 26. februar vedtok Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav. De vil ha et «samordnet» tariffoppgjør.
• Tirsdag 27. februar vedtok Representantskapet i LO kravene og oppgjørsformen.
• Mandag 12. mars starter hovedoppgjøret. Da overleverer LO kravene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
• Blir ikke LO og NHO enige, er det satt av tid til mekling 25. mars.
• Fristen for å komme i havn er natt til søndag 8. april.
Flere saker
Tariffoppgjørets kjøreplan
• Mandag 26. februar vedtok Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav. De vil ha et «samordnet» tariffoppgjør.
• Tirsdag 27. februar vedtok Representantskapet i LO kravene og oppgjørsformen.
• Mandag 12. mars starter hovedoppgjøret. Da overleverer LO kravene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).
• Blir ikke LO og NHO enige, er det satt av tid til mekling 25. mars.
• Fristen for å komme i havn er natt til søndag 8. april.