JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2018

Gabrielsen: Hele LO står bak kravene om betaling for reise, kost og losji

LO-toppene klarte å bli enige om hvordan de skal gjennomføre lønnsoppgjøret. Men det skjedde først etter tøffe diskusjoner internt.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

Martin Guttormsen Slørdal

eline@lomedia.no

torgny@lomedia.no

– Nå har vi fått både i pose og sekk, var oppsummeringen til Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, da LOs representantskapet var over. Eggum hadde da fått et vedtak som innebærer at hele LO i privat sektor er parate til å streike for et krav for å endre teksten i en av forbundets overenskomster.

Samtidig hadde Eggum fått ros fra taler etter taler for sin vilje til å komme til enighet. Leder i NNN, Jan Egil Pedersen fikk salen med i en applaus for Jørn Eggum og LO-leder Hans Christian Gabrielsen for det arbeidet de hadde lagt ned for å komme fram til enighet.

Dette er lønna i over 300 yrker

Rettferdighet, kamp og likelønn

– For oss er det avgjørende at hele LO-fellesskapet står sterkt bak dette, sier Eggum. Han mener dette er selve essensen i kampen for et seriøst arbeidsliv og for å sikre norske arbeidsplasser, og trekker linjene helt tilbake til 1907. Da slo Verkstedoverenskomsten fast at det er arbeidsgivere som skal ha kostnadene ved nødvendig reising i forbindelse med arbeid.

– Men dette er ikke lenger en selvfølge. Altfor mange ansettes lokalt av reine postkasseselskaper, og kostnadene for pendling veltes over på arbeidsfolk. Samtidig har de arbeidstidsordninger som pendlere. Vi tok knekken på dette i 1907, og 110 år etter må vi evne å få stoppet det igjen. Her holder det ikke med uavgjort, vi må ha hjemmeseier. RKL er ikke bare reise, kost og losji i dette oppgjøret. Det er også Rettferdighet, Kamp og Likelønn, sier Eggum.

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

Fellesforbundets leder Jørn Eggum på LOs representantskap 27. februar.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum på LOs representantskap 27. februar.

Martin Guttormsen Slørdal

Sterk av samhold

LOs leder Hans Christian Gabrielsen understreket at selv om Fellesforbundet skal ha hånda på rattet i forhandlingene om RKL, står hele fellesskapet bak.

– En for alle, alle for en, var budskapet fra Gabrielsen.

– Samhold gjør sterk. Nå har vi samlet oss i LO, og det skal motparten få merke når drøftingene starter om et par uker.

Skulder med skulder

Vi i Handel og Kontor står skulder med skulder helt til dere får det som trengs på RKL, Jørn. Det er vår hilsen til Majorstua (NHOs hovedkvarter, red. anm) sier forbundsleder Trine Line Sundnes i Handel og Kontor. Hun var ikke den eneste. LO-lederen, lederen i Fagforbundet, NNN og FO brukte en del av sin taletid for å rose Eggum. Dette var helt annerledes enn for to år siden da Eggum og Sundnes sto mot hverandre på representantskapet i spørsmålet om obligatorisk tjenestepensjon.

Fellesforbundets utgangspunkt var et svært klart vedtak for et forbundsvist oppgjør. Men i prosessen i inntektspolitisk utvalg som munnet ut i vedtaket i LOs sekretariat i går, har begge sider moderert sine standpunkter slik at forslaget som ble presentert for representantskapet kunne bli vedtatt enstemmig.

Lønnsoppgjøret

Finansdirektørene fikk den største lønnsøkningen i fjor

AFP viktigst

Vedtaket er at det skal gjennomføres et samordnet oppgjør og det er spørsmålet om AFP som blir det viktigste. I tillegg skal Fellesforbundet og Norsk Industri forhandle på egen hånd om reise, kost og losji.

Helt konkret dreier spørsmålet seg om Kapittel VIII i Verkstedoverenskomsten som gjelder Arbeid utenfor bedriften. Her står det: «Dette kapitelet gjelder alle arbeidstakere som blir sendt på arbeidsoppdrag utenfor bedriften.» Så nevnes unntakene fra denne regelen, og det første unntaket er: «arbeidstaker som er inntatt på arbeidsstedet.»

Dette unntaket er ment for lokalt ansatte, men Fellesforbundet opplever at det er mange postkassefirmaer, proforma firmaer, som ansetter folk både utlendinger og norske på arbeidsstedet. Da vil arbeidsgiver ikke ha krav på seg til å betale for reisa og oppholdet. Dette gir en uforholdsmessige konkurransefordel og underminerer norske arbeidsplasser.

Dette er en følge av den såkalte Langsetdommen i Arbeidsretten. Der fikk arbeidsgiverne grønt lys for at bedrifter kan ansette folk «lokalt» gjennom postkasseselskaper, selv om de i realiteten er pendlere med utgifter til reise.

Ny prosess

Tariffprosessen som LO nå legger opp til er helt ny. Det er lenge mellom hver gang det er samordnet oppgjør. Sist var i 2008 da AFPen ble tilpasset pensjonsreformen. Gangen før det var i 2000. Da endte det i storstreik og innføring av den femte ferieuka.

Fellesforbundet og Norsk Industri skal stå for forhandlingene om reise, kost og losji, og blir de enige er det ikke noe problem. Hvis de ikke blir enige, kommer spørsmålet til å bli løftet inn i tariffoppgjøret med LO og NHO. Da blir dette spørsmålet behandlet på lik linje som AFP og spørsmålet om lønnstillegget. Hvis ikke partene blir enige, kan det bli streik i hele privat sektor som i 2000.

I morgen bestemmer forbundsstyret i Fellesforbundet endelig hvordan de ønsker å gjennomføre de særskilte forhandlingene. Trolig blir det en løsning der trioen som utgjorde engere utvalg i frontfagforhandligene i 2016 (forhandlingsledelsen med Jørn Eggum, Knut Øygard og Roar Abrahamsen) håndterer forhandlingene med Norsk Industri, og at det vil foregå på samme sted som resten av det samordnede oppgjøret.

Knut Olaf, Odd og Kjell Tore var over 59 år da jobben ble nedlagt. Slik klarte de å redde tidligpensjon med AFP

Helt ufravikelige krav

En av de sterkeste forkjemperne for et forbundsvist oppgjør var Roar Abrahamsen, leder for Fellesforbundets største avdeling (avdeling 5 i Bergen). Han er svært fornøyd med resultatet.

– Dette er et historisk vedtak og en veldig god kombinasjon. Nå står hele LO-familien bak kravene våre på reise, kost og losji, sier Abrahamsen.

Også Atle Tranøy fra Fellesforbundet i Sunnhordaland pekte på at kravene som stilles til reise, kost og losji er ufravikelige for Fellesforbundet.

– I realiteten handler det om hva slags arbeidsliv vi skal ha. Når gamle og en gang ærverdige bedrifter ute i distriktene skifter ut sin faste arbeidsstokk med innleide fra Polen og Baltikum, da er bunnen nådd. Derfor er kravene om seriøsitet, primært uttrykt gjennom RKL, ufravikelige og noe vi var nødt til å sikre oss retten til å aksjonere for. Nå er det åpenbart at hele LO står samlet om dette. Det er svært gledelig og et sterkt signal til motparten, sier Tranøy.

Obligatorisk tjenestepensjon

Representantskapet vedtok også å kreve forbedringer i obligatorisk tjenestepensjon. LO krever en lovendring slik at det blir pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra arbeidstaker er 13 år gammel. I dag får du bare pensjonsopptjening for det du tjener over 94 000 kroner (1G), hvis du har en stillingsbrøk på over 20 prosent eller er mer enn 20 år gammel.

Christoffer Beckham fra Handel og Kontor mente at dette var krav som først og fremst ville gi bedre pensjon for kvinner. Men partene i tariffoppgjøret vil ikke kunne gjøre annet med dette kravet enn å be regjeringa foreslå for Stortinget å endre loven.

Les alle saker om lønnsoppgjøret her

• Stortinget vil ha høyere lønn til politikerne

Tariffoppgjørets kjøreplan

• Mandag 26. februar vedtok Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav. De vil ha et «samordnet» tariffoppgjør.

• Tirsdag 27. februar vedtok Representantskapet i LO kravene og oppgjørsformen.

• Mandag 12. mars starter hovedoppgjøret. Da overleverer LO kravene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

• Blir ikke LO og NHO enige, er det satt av tid til mekling 25. mars.

• Fristen for å komme i havn er natt til søndag 8. april.

Kilde: LOs forhandlingsavdeling

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Tariffoppgjørets kjøreplan

• Mandag 26. februar vedtok Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav. De vil ha et «samordnet» tariffoppgjør.

• Tirsdag 27. februar vedtok Representantskapet i LO kravene og oppgjørsformen.

• Mandag 12. mars starter hovedoppgjøret. Da overleverer LO kravene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

• Blir ikke LO og NHO enige, er det satt av tid til mekling 25. mars.

• Fristen for å komme i havn er natt til søndag 8. april.

Kilde: LOs forhandlingsavdeling