ILO-kongress i Genève:
Nina har vært på ILO-kongressen i Genève hvert eneste år siden 90-tallet: – Nå er det helt stopp på hele arbeidet
Hvert eneste år samles både arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter i Genève. Men ikke i år.
I år blir det ingen Genève-tur på Nina Mjøberg (t.v.) og Dag Bjørnar Johnsrud. ILO_-kongressen er i realiteten avlyst, selv om det heter at den er utsatt.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Den 109. ILO-konferansen er utsatt til 2021 på grunn av koronaviruset. Kongressen skulle egentlig gått av stabelen i Genève fra 25. mai til 5. juni.
Nina Mjøberg er seksjonsleder for solidaritetsavdelingen i LO. Hun har vært med i Genève på forsommeren siden 90-tallet.
– Det er trist at det blir slik. Og litt rart, synes jeg. Men nå får jeg nyte norsk sommer og vår for første gang på en evighet, sier hun til FriFagbevegelse.
p
Avgjørelsen er tatt i lys av reiserestriksjonene og behovet for å sikre helsen til delegatene og ansatte i organisasjonen.
6 000 samles
Over 6000 mennesker fra hele verden deltar årlig på konferansen som arrangeres i FN-regi. Både arbeidstakere, arbeidsgivere og myndighetene er til stede.
I fjor markerte organisasjonen 100-årsfeiring med alle verdens mektige statsledere til stede, også statsminister Erna Solberg.
For første gang på 10 år vedtok FNs arbeidslivsorganisasjon en ny konvensjon i fjor, denne gang mot vold og trakassering i arbeidslivet.
Nina Mjøberg skjønner likevel avgjørelsen.
– Det er ingen overraskelse. Det er krise over hele verden. Både OL og flere store idrettsarrangement er utsatt. Det er ingen grunn til å tro at dette er under kontroll innen 25. mai. Om det er det i Norge, er det flere kontinenter som vil bli rammet, sier Nina Mjøberg.
USA og Europa er allerede hardt rammet. Latin-Amerika kommer til å eksplodere. Afrika kommer til å få det.
p
Og mange land står uten helsevesen som klarer å ta unna dette, sier Nina Mjøberg.
Hun synes det likevel er trist. At ILO-kongressen blir utsatt et år, gjør at alt blir utsatt tilsvarende. I realiteten er det en avlysning.
– Nå er det helt stopp på hele arbeidet. Styremøtene er utsatt. Mange jobber med dette mellom kongressene. Presset på en del regjeringer blir utsatt, sier Mjøberg,
Verstinglista
Sammen med Dag Bjørnar Johnsrud fra YS, har Mjøberg de 10 siste årene vært en del av den såkalte Applikasjonskomiteen, som har som oppgave å irettesette landene som ikke følger reglene slik de er.
Blant annet lager komiteen den såkalte verstinglista, som i fjor inneholdt 24 land. For at du skal komme på denne lista må arbeidsgiver- og arbeidstakersiden være enige om at landene skal stå der. Det er altså mange som er enda verre i forhold til arbeidstakeres rettigheter.
p
For mange land har ILO stor betydning. De opplever solidaritet og støtte og får eksempler som de kan vise til når de kjemper om sine rettigheter i hjemlandet.
Norske arbeidstakerorganisasjoner er representert med fem personer under hele kongressen. Tre fra LO, en fra YS og en fra Unio. I tillegg er norske myndigheter representert. Og et titalls personer deltar underveis i den store kongressen.