JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskerinæringa:

Norge er enig med Storbritannia og EU om fiskeriavtaler

Norge, EU og Storbritannia er enige om en avtale om felles forvaltning av fiskebestanden i Nordsjøen i 2021, samt tre ulike kvoteavtaler.
Norge EU og Storbritannia har vært i forhandlinger siden årsskiftet. Særlig Norge og EU har hatt uenigheter om fiskekvoter i Nordsjøen.

Norge EU og Storbritannia har vært i forhandlinger siden årsskiftet. Særlig Norge og EU har hatt uenigheter om fiskekvoter i Nordsjøen.

Håvard Sæbø

– Jeg er fornøyd med at avtalen med EU og Storbritannia endelig er på plass. Dette er den første kvoteavtalen mellom tre parter i Nordsjøen, og en forutsetning for bærekraftig forvaltning, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.

De tre partene har vært i forhandlinger siden årsskiftet. Særlig Norge og EU har hatt uenigheter om fiskekvoter i Nordsjøen.

Topartsavtale med Storbritannia gjenstår

Norge er også enig med EU om topartsavtaler for Nordsjøen og Skagerrak, samt naboskapsavtale med Sverige. Dermed er landene enige om å gi hverandre adgang til å fiske i hverandres soner.

– Disse avtalene er viktige for å få mest mulig verdiskaping for norsk fiskerinæring. Vi har hatt løpende dialog med næringen, som støtter forhandlingsresultatet. Nå gjenstår det å få på plass en topartsavtale med Storbritannia, hvor forhandlingene fortsetter med full styrke, sier Ingebrigtsen.

A-krim: Fiskerikriminalitet skal bekjempes med nye tiltak

Redusert seikvote og beskyttelse for småtorsk

Seikvoten er redusert med en firedel til 59.512 tonn, hvorav norske fiskere får tilgang på 30.946 tonn. Norske fiskere får kvote på 103.344 tonn nordsjøsild, og 2.252 tonn torsk.

Torskekvoten ble kraftig redusert i 2020. Norge har også byttet til seg en kolmulekvote på 37.500 tonn fra EU, og får fiske den i irske farvann, uten områderestriksjoner.

Norge har også forpliktet seg til å stenge gytefelt i norsk sone for å beskytte småtorsk senere i år, for å gjenoppbygge bestanden. Partene har videreført stenging av noen gytefelt fra tidligere.

hege.tannaes-fjeld@ntb.no

Warning
Annonse
Annonse