JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge fordømmer alle angrep på sivile i Israel og Gaza

Sivile må beskyttes, sier statssekretær Andreas Kravik (Ap) i Utenriksdepartementet.
Over 1000 barn i Gaza er drept i de israelske bombeangrepene mot Gaza siden 7. oktober, opplyser Redd Barna. Her etter bombeeksplosjonen på et sykehus i Gaza tirsdag.

Over 1000 barn i Gaza er drept i de israelske bombeangrepene mot Gaza siden 7. oktober, opplyser Redd Barna. Her etter bombeeksplosjonen på et sykehus i Gaza tirsdag.

NTB

yngvil@lomedia.no

Tidligere har statsminister Jonas Gahr Støre kommet med en utvetydig fordømmelse av Israels blokade mot Gaza.

FriFagbevegelse spurte Utenriksdepartementet om Norge også fordømmer de israelske angrepene som rammer sivile i Gaza.

«Vi fordømmer alle angrep på sivile», svarer statssekretær Andreas Kravik (Ap) i Utenriksdepartementet. 

Han understreker at «alle selvforsvarshandlinger må være nødvendige og proporsjonale. De må også gjennomføres i samsvar med humanitærretten. Sivile må beskyttes.»

Over 1000 barn i Gaza er drept i de israelske bombeangrepene mot Gaza siden 7. oktober, opplyser Redd Barna. Tallet på drepte barn er nå enda høyere, etter angrepet mot et sykehus i Gaza by tirsdag kveld. Partene er uenige om hvilken side i konflikten som står bak angrepet.

Redd Barna ber om en umiddelbar våpenhvile – foreløpig for døve ører.

Palestinakomiteen: – På høy tid

Leder i Palestinakomiteen, Line Khateeb, reagerer slik på at Norge nå også fordømmer angrep som rammer sivile i Gaza:

– En tydelig fordømmelse av drap på sivile palestinere er på høy tid. Mange i Norge er overrasket over at Israels angrep har fått gå så langt uten mer høylytte protester, sier Khateeb til FriFagbevegelse.

LO kom mandag med en felles uttalelse om situasjonen i Gaza og Israel, der de fordømte Israels angrep som rammer sivile.

LO fordømmer Israels «nådeløse gjengjeldelse» mot Gaza.

Organisasjonen Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse er enig med LO i at den palestinske sivilbefolkningen ikke må straffes for Hamas sine handlinger.

Hovedpunktene i LO-sekretariatets uttalelse:

• LO fordømmer volden mot sivile i Palestina og Israel, både Hamas sin «terror» og «Israels nådeløse gjengjeldelse».

• Norge må jobbe for at det internasjonale samfunn fordømmer handlinger som rammer sivile på begge sider.

• LO fordømmer Israels kollektive straff av den palestinske sivilbefolkningen i Gaza.

• LO krever at Israel må overholde sine forpliktelser i folkeretten, noe som innebærer at militæraksjonene må være forholdsmessige, Israel må beskytte sivile og følge forbudet mot kollektiv straff og tvangsforflytning.

• LO ber den norske regjeringa bruke «alle mulige diplomatiske og politiske kanaler for å presse fram våpenhvile og reelle fredsforhandlinger».

• LO krever at Israel opphever blokaden mot Gaza, avslutter okkupasjonen og at palestinernes rettigheter respekteres.

Les hele uttalelsen her.

– Utrolig viktig at LO er så tydelig

Bare natt til tirsdag avfyrte det israelske flyvåpenet bomber som drepte over 70 mennesker sør på Gazastripen, ifølge helsedepartementet i Gaza. Mange av de drepte er mennesker som Israel har beordret til å fjerne seg fra de nordlige delene av Gaza, rapporterer Al Jazeeras journalist i Gaza.

Tolv palestinske journalister er drept av de israelske angrepene, ifølge fagforbundet Palestinsk Journalistlag.

– Hva betyr det for palestinerne at LO nå også fordømmer «Israels nådeløse gjengjeldelse» og ber Norge jobbe for at det internasjonale samfunn fordømmer handlinger som rammer sivile på begge sider?

– Det er utrolig viktig at LO er så tydelig i sin fordømmelse, svarer leder i Palestinakomiteen, Line Khateeb.

Hun legger til at LOs holdning står i skarp motsetning til mange andre i Norge som ikke fordømmer drap på alle sivile, kollektiv straff og tvangsforflytning av palestinere i Gaza.

– Jeg håper vi alle kan legge presse på europeiske myndigheter for å få stoppet dette, sier Khateeb.

Palestinakomiteens leder mener det er viktig at LO i klartekst sier at konflikten ikke kan løses med vold, men gjennom forhandlinger, som tar for seg de underliggende årsakene.

FN: – Barn kan dø av uttørking

Line Khateeb i Palestinakomiteen setter enorm pris på at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer den israelske blokaden mot Gaza. Ellers er Irland det eneste andre europeiske landet som har fordømt den.

FNs nødhjelpsorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) forteller at Gaza er i ferd med å gå tom for rent vann, samtidig som det ikke er mulig å få inn nødhjelp og nødvendige varer – som direkte konsekvens av blokaden.

Folk – særlig små barn – står i fare for å dø av alvorlig uttørking om kort tid, advarer FN-organet.

Hamas angrep også militære mål

Organisasjonen Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA) mener Hamas-angrepene, også mot israelske militære mål, var «terror», sier leder i VINA, Eigil Jespersen. Han er fra LO-forbundet Norges offisers- og spesialistforbund.

De aller fleste av de rundt 1400 drepte menneskene i Israel var sivile. Samtidig angrep Hamas-styrker 7. oktober flere israelske militærleirer, blant annet

Re´im som er hovedkvarteret til militærets Gaza-divisjon som har Gazastripen som sitt operasjonsområde.

– Mener du Hamas´ angrep mot militære mål i Israel var terrorangrep?

– Her må jeg være tydelig. Alle handlinger terrororganisasjonen Hamas står inne for i denne krigen, er terror, svarer Jespersen.

– LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tidligere på det sterkeste fordømt det hun kaller terroren fra Hamas 7. oktober. Hva tenker du om at LO nå også fordømmer Israels gjengjeldelse – som hittil har tatt livet av over 2800 mennesker i Gaza?

– LO-lederen har hele tiden vært tydelig i denne saken. Krigens Folkerett skal følges og det på begge sider, svarer Jespersen.

I likhet med den norske regjering fordømmer LO Israels blokade av Gaza, som innebærer stans i innførsel av vann, mat, medisiner, strøm og drivstoff.

– Mener du en slik fordømmelse er riktig?

– En slik fordømmelse synes riktig all den stund sivile rammes, sier VINA-lederen.

«Den palestinske sivilbefolkningen kan ikke straffes for Hamas sine handlinger», mener LO-sekretariatet.

– Er du enig med LO-sekretariatet?

– Jeg støtter formuleringen. Jeg ønsker å sitere Israels ambassadør til Norge i et avisintervju i Vårt Land: «Hamas er ikke palestinere og palestinere er ikke Hamas». I denne formuleringen er det altså ikke et «men», altså ingen forsøk på å rettferdiggjøre Hamas sine handlinger, svarer Eigil Jespersen.

Annonse
Annonse