Bemanningsbransjen
Norge har lov til å forby innleie
12 bemanningsbyråer har gått til sak mot staten for å stoppe et forbud mot innleie. De får ikke støtte fra Efta-domstolen.
Arbeidsminister Tonje Brenna fikk støtte i Efta-dosmtolen.
Ole Palmstrøm
torgny@lomedia.no
Det er strid om det norske forbudet mot innleie av arbeidskraft. Bemanningsselskapene mener det er i strid med EØS-avtalen. Selskapene får lite støtte fra Efta-domstolen, som i dag kom med en ny dom.
Norges forbud mot innleie av midlertidig arbeidskraft bryter i seg selv ikke med EØS-avtalen, ifølge Efta-domstolen.
1. april i fjor ble det forbudt å leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyrå med begrunnelsen at en hadde et midlertidig behov.
Det ble også innført et totalforbud mot bruk av bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslofjord-området.
I andre bransjer og i resten av landet er det fortsatt tillatt å leie inn arbeidstakere fra bemanningsbyråer hvis en har en tariffavtale og gjør en skriftlig avtale med de tillitsvalgte.
Brenna fornøyd
– Det er bra at EFTA-domstolen anerkjenner at Norge kan ha restriksjoner på bruk av innleie så lenge disse er godt begrunnet, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna i en epost til FriFagbevegelse.
– Innstramningene i innleieregelverket er en viktig del av regjeringens arbeid med å sikre et arbeidsliv der hovedregelen er faste og direkte ansettelser. Slik tradisjonen er i norsk arbeidsliv. Dette gir trygghet for folk, skriver Brenna.
Hun lover at departementet skal gå nøye gjennom uttalelsen fra domstolen. Men legger til at regjeringen, med stortingsflertallets tilslutning, har hele tiden ment at innstramningene ligger innenfor det handlingsrommet vi har etter EØS-avtalen.
Fakta om innleieforbudet
• Ble innført 1. april 2023.
• Den generelle adgangen til innleie fra bemanningsforetak til arbeid av midlertidig karakter oppheves.
• Det er fortsatt lov å leie inn fra bemanningsforetak til vikariater, eller etter avtale med tillitsvalgte for bedrifter som har tariffavtale med en stor fagforening.
• Innleie på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold forbys helt.
• Midlertidig eller innleide ansatte får rett til fast ansettelse etter tre år.
Kilde: NTB
Nok en smell
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum sier i en første kommentar at forbundet er fornøyd siden EFTA-domstolen understreker at det er adgang til å ilegge restriksjoner.
Han peker også på at det er opp til nasjonale domstoler å vurdere hva som er nødvendig.
- Slik vi ser det er det ikke noe i kjennelsen som tilsier at regelverket skal endres, skriver han i en SMS.
Eggum skriver at nå får Oslo tingrett behandle søksmålet om erstatning fra bemanningsbyråene.
– Vi skal ikke forskuttere resultatet, men blir ikke overrasket om bemanningsbransjen går på nok en smell.
Men han understreker at de skal lese dommen nøye, men førsteinntrykket er at regjeringen får stor støtte.
Forbudet mot innleie
• Ble innført 1. april 2023
• Den generelle adgangen til innleie fra bemanningsforetak til arbeid av midlertidig karakter oppheves.
• Det er fortsatt lov å leie inn fra bemanningsforetak til vikariater, eller etter avtale med tillitsvalgte for bedrifter som har tariffavtale med en stor fagforening.
• Innleie på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold forbys helt.
• Midlertidig eller innleide ansatte får rett til fast ansettelse etter tre år.
NTB
Tung bevisbyrde
– Det er mye som sendes tilbake til Oslo tingrett, sier Nicolay Skarning, advokat for bemanningsbyråene som har gått til sak mot staten.
Han mener at staten kommer til å få en tung bevisbyrde når Oslo tingrett skal behandle saken igjen til våren.
– Det gjelder spesielt dette med fri bevegelse av arbeidskraft at staten må bevise at dette ikke er brudd på EØS-retten, sier Skarning.
Han legger også til at det vil være spennende å se hva ESA gjør. De har satt sin sak mot Norge på vent til de fikk avgjørelsen i denne saken.
Stor seier
– Dette er en stor seier for regjeringen, sier nestleder i LOs juridiske avdeling, Anne-Lise Rolland til FriFagbevegelse.
Hun viser til at retten aksepterer at vern av innleide arbeidstakere, krav til helse og sikkerhet, å sikre et velfungerende arbeidsmarked og forebygge misbruk, er tvingende allmenne hensyn. Slike hensyn kan rettferdiggjøre restriksjoner i EUs fire friheter.
Avgjørelsen i domstolen betyr at de norske regler som begrenser adgangen til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak, ikke er i strid med EØS-avtalen.
Fire friheter
Bakgrunnen for dagens avgjørelse i Efta-domstolen er et erstatningskrav fra 12 bemanningsselskap. 11 av dem norske og et polsk.
Saken går for Oslo tingrett, men tingretten har sendt saken til Efta-domstolen for å få et råd. Bemanningsbyråene mener at begrensningene på bruk av innleid arbeidskraft, bryter med at det skal være fri flyt av tjenester innen EØS-området.
Fri flyt av tjenester betyr at en bedrift i et hvilket som helst europeisk land kan levere tjenester til Norge uten at noen lover skal hindre det. Dette er EUs og EØS’ grunnprinsipper, også kjent som «de fire frihetene».
Tysk støtte
Efta-domstolen tolker da den norske loven opp mot EØS- og EU-retten, men det er Oslo tingrett som til slutt dømmer og avgjør om bemanningsbyråene har krav på erstatning.
Tyskland har støttet Norge under behandlingen i Efta-domstolen. De har lenge hatt forbud mot bruk av bemanningsbyråer i byggebransjen. Fra 1. januar 2021 innførte de også et forbud mot å bruke bemanningsbyråer i kjøttbransjen.
Kjennelsen
Efta-domstolen har tatt utgangspunkt i vikarbyrådirektivet. Dette direktivet er ikke til hinder for at det finnes nasjonale regler, slår domstolen fast.
De andre spørsmålene som Oslo tingrett har stilt domstolen i Luxembourg, er om dette gir restriksjoner på fri flyt av tjenester eller er indirekte forskjellsbehandling.
Disse spørsmålene svarer ikke domstolen på, men sier at det er opp til Oslo tingrett å vurdere dette.
Tingretten spurte også om det var tvingende allmenne hensyn knyttet til vern av arbeidstakere, helse-, miljø og sikkerhet, et velfungerende arbeidsmarked eller å forebygge misbruk.
Efta-domstolen avstår fra å uttale seg om dette, og overlater til tingretten å vurdere dette. Oslo tingrett må også på selvstendig basis vurdere om innstrammingene i arbeidsmiljøloven går lenger enn nødvendig.
Lagmannsretten
I en annen sak for Borgarting lagmannsrett har 30 bemanningsbyrå begjært en midlertidig forføyning mot Staten. Byråene krever å få endret loven som begrenser muligheten av å benytte seg av innleid arbeidskraft. De tapte i tingretten og lagmannsretten og anket til Høyesterett.
I mars opphevet Høyesterett dommen i lagmannsretten på grunn av saksbehandlingsfeil. Lagmannsretten venter fortsatt på avgjørelsen i Efta-domstolen.
Eftas overvåkingsorgan
Eftas overvåkingsorgan (ESA) har på egen hånd startet en vurdering av om innleiebegrensningene er brudd på Norges forpliktelser som EØS-medlem. I juli 2023 sendte organet brev til den norske regjeringen hvor de skriver at innstrammingene etter deres vurdering er i strid med EØS-retten.
Også ESA avventer avgjørelsen i Efta-domstolen.
Den fjerde saken er fra næringsorganisasjonen SMB Norge. De sendte i februar i år en klage på Norge til Europarådet. SMB hevder at kravet om at bedrifter må ha tariffavtale med fagforening med innstillingsrett for å kunne leie inn fra vikarbyråer, bryter med den grunnleggende organisasjonsfriheten.
Krever slagplan
– Innleieregelverket har vært avgjørende for å bremse massiv sosial dumping og bevare den norske modellen. Derfor er innstrammingene lovlig og innenfor EØS-avtalen. Vi oppfatter at EFTA-domstolen ikke benekter dette i dag og lar avgjørelsen bli tatt i norsk rett, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.
Partiet krever at regjeringa fortsatt står opp mot EU. De vil derfor be regjeringa komme til Stortinget for å redegjøre for den videre slagplanen for å forsvare innleieregelverket mot EUs innblanding.