JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbygg om nye innleieregler:

Norges største utbygger sliter med å få entreprenørene til å følge loven

Fra 1. januar ble det forbudt å leie inn arbeidskraft uten avtale med de tillitsvalgte. Statsbygg har samme erfaring som Fellesforbundet: Entreprenørene bryr seg ikke om de nye innleiereglene.
Statsbyggs erfaring er at entreprenører forsøker å finne smutthull i lovverket for å leie inn arbeidskraft.

Statsbyggs erfaring er at entreprenører forsøker å finne smutthull i lovverket for å leie inn arbeidskraft.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

Statsbygg er Norges største utbygger, men de har opplevd at leverandørene deres, de store entreprenørbedriftene, ikke bryr seg om de nye reglene for bruk av bemanningsbyråer.

Fra nyttår ble regelverket for innleie av arbeidskraft kraftig strammet inn. Fra 1. januar i år ble det kun lovlig å leie inn fra bemanningsbransjen når innleiebedriften har tariffavtale. I tillegg må innleien være avtalt skriftlig med tillitsvalgte.

p

Forstår ikke

Da Statsbygg i vinter spurte entreprenørene om hvordan de ville innrette seg i forhold til det nye lovverket, fikk de til svar enten at de hadde tenkt å fortsette som før eller finne et smutthull slik at de fortsatt kunne leie inn arbeidskraft.

– Intensjonene i arbeidsmiljøloven som trådde i kraft fra 1. januar, følges ikke. Om det er fordi en ikke ønsker det, ikke forstår det eller evner det, vet vi ikke, men her har vi et behov for å stramme til, sa administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Dette kom fram da Statsbygg hadde et frokostmøte for å gjennomgå selskapets nye seriøsitetsbestemmelser.

Saken fortsetter under bildet.

Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen, ser at det er behov for å presisere i kontrakten at entreprenørene må følge norsk lov.

Administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen, ser at det er behov for å presisere i kontrakten at entreprenørene må følge norsk lov.

Geir Anders Rybakken Ørslien / Statsbygg

Presiserer i kontrakten

Opprinnelig hadde ikke Statsbygg tenkt at det var nødvendig å ta inn bestemmelser om innleie i kontrakten, fordi lovverket er så tydelig på hvordan innleie skal foregå. Men etter å ha sett entreprenørenes motvilje mot å følge loven, bestemte de seg for å presisere i kontrakten hvilke krav de som leverer tjenester til Statsbygg, skal følge.

For det første stiller Statsbygg krav om at minimum 80 prosent av arbeidet skal utføres av fast ansatte med reell stillingsprosent. De skal være ansatte hos entreprenørene, og innleid arbeidskraft teller ikke med når en skal regne seg fram til 80 prosent.

For det andre forlanger Statsbygg at innleide fra bemanningsforetak skal være ansatt med reell stillingsprosent, minst 80 prosent stilling. Dessuten skal entreprenøren fremlegge dokumentasjon på at er gjort en gyldig avtale med de tillitsvalgte. Avtale med de tillitsvalgte er det kravet arbeidsmiljøloven stiller for at det skal være lovlig innleie.

Kan miste jobben

For det tredje krever Statsbygg også at det i hvert arbeidslag skal være fast ansatte fagarbeidere. I arbeidsmiljøloven er det bestemmelser om at vikarer skal få lik behandling som de fast ansatte, det såkalte likebehandlingsprinsippet.

Ved kontroller har Statsbygg møtt hele arbeidslag med innleide. Da er det vanskelig å likebehandle når det ikke er noen fast ansatte å sammenligne lønns- og arbeidsforhold med.

Brudd på disse bestemmelsene kan få alvorlige konsekvenser for entreprenøren. Hvis Statsbygg finner brudd, stopper de arbeidet for entreprenørens regning og risiko. I verste fall kan det føre til at kontrakten sies opp.

p

Må følge loven

– Vi har en soleklar forventning om at entreprenørene følger intensjonen i loven, sier administrerende direktør Jon Sannes i Byggenæringens landsforbund (BNL) i en kommentar til Statsbyggs erfaringer.

Han sier at også de så at mange entreprenører ikke fulgte de nye reglene fra 1. januar, og gikk derfor sammen med Fellesforbundet for å lage anbefalinger overfor entreprenørene.

BNL og Fellesforbundet mener at det er viktig å styrke planleggingskulturen slik at en kan planlegge økt bemanning i god tid. De ansatte skal være ansatt i minst 80 prosent stilling og ha gjennomført grunnleggende HMS-kurs.

– Selvfølgelig skal bedriftene følge lovverket, slår Sandnes fast.

Misforstått med vilje

Han forteller at BNL hver eneste uke gir råd til bedrifter om det nye regelverket.

– Mange har misforstått. Om det er med vilje eller ikke, skal ikke jeg uttale meg om, sier han.

– Selv Statsbygg som er en så stor aktør klarer ikke å få entreprenørene til å etterleve det nye regelverket, konstaterer leder i Oslo bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen.

Han var til stede på møtet, og hørte gjennomgangen av virksomhetens seriøsitetsbestemmelser.

Vil bli tatt seriøst

– At innleiebransjen ikke vil følge reglene, har vi visst lenge. Men Statsbyggs erfaringer viser at også entreprenørene vrir seg unna og leter etter smutthull, sier Vellesen.

p

Uansett anstrengelsene fra BNL og Fellesforbundet, ser det ikke ut som om entreprenørene vil forandre praksis. Noen entreprenører strekker seg langt for å finne hullene.

Vellesen la også merke til at Statsbyggs erfaring er at det er blant de innleide de finner lovbrudd og overtramp.

– Det er vanskelig å få bemanningsbransjen til å oppføre seg som vanlige arbeidsgivere, til tross for at de forlanger å bli tatt seriøst, sier fagforeningslederen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse