JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«NRK tro over streken»

Kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen må svare for kritikk mot NRKs bruk av falske nyheter i folkeopplysningens tjeneste.

Kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen må svare for kritikk mot NRKs bruk av falske nyheter i folkeopplysningens tjeneste.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
NRK-programmet «Folkeopplysningen» har spredt falske nyheter for å manipulere skolevalget ved Lillestrøm videregående skole.

kjell.werner@anb.no

På sosiale medier ble det blant annet brukt falske profiler, falske nyheter, falske annonser og en falsk valgomat for å gi Senterpartiet «ekstra» stor oppslutning. Bare skolens rektor visste om dette NRK-stuntet. Alle andre gikk dessverre på limpinnen.

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK forsvarer formålet og programmets bruk av anonyme og falske profiler i sosiale medier. «Det Folkeopplysningen har gjort er å prøve å vise hvordan denne strukturen kan brukes til å organisere og målrette kampanjer uten at mottakerne for budskapet er klar over dette, og at det dermed er mulig å drive påvirkning uten å gi seg til kjenne», uttaler Kalbakk.

Følg oss på Facebook

Nå hagler kritikken fra både presseeksperter og det politiske miljøet. Statsminister Erna Solberg er blant dem som reagerer forbilledlig skarpt. Det er overraskende å registrere at kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen ikke var informert om et så kontroversielt stunt. NRK må gå i seg selv og ta lærdom av denne saken. Det bør i det minste bli et oppgjør på kammerset som helst munner ut i en offentlig beklagelse.

Mediebedriften NRK har en spesiell stilling i det norske samfunnet. Da forplikter det å trå ekstra varsomt med eksperimenter som kan rokke ved troverdigheten. Det er prisverdig at NRK setter søkelyset på falske nyheter. En større bevisstgjøring rundt dette fenomenet vil absolutt være med på å styrke demokratiet.

På denne bakgrunn er det en tankevekker at elever ikke luktet lunta da de fikk servert den ene «nyheten» etter den andre. En falsk video som kunne fortelle at en ulv hadde drept en katt i nærområdet, var en av dem. At MDG vil ha deodorantforbud i skolen, var et annet eksempel. Senterpartiets oppslutning ved skolen økte fra 2,0 til 3,1 prosent. Ingen vet hvor mye av denne framgangen som er ekte eller falsk.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Manipulering av et skolevalg på en enkelt skole med 900 elever er relativt uskyldig. Det alvorlige og sterkt kritikkverdige i denne saken er at 200 av elevene, som uvitende var en del av NRKs eksperiment, har stemmerett ved årets kommune- og fylkestingsvalg. Flere av dem har trolig forhåndsstemt og kan ha vært farget av NRKs manipulasjon. Teoretisk kan Senterpartiet da få ett mandat «for mye» i Lillestrøm kommunestyre.

Det vil i tilfelle være en skandaløs tukling med demokratiet, altså det motsatte av intensjonen til «Folkeopplysningen». Det er god folkeopplysning å sette fokus på falske nyheter, men hensikten helliger ikke alle midler. Her har statskanalen gått på egen limpinne. NRK tro over streken i dette stuntet. Det var godt tenkt, men dårlig gjennomtenkt.

Annonse
Annonse