JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny handelsavtale med India: Trygger arbeidsplassene til Alexander og kollegene

Som første land i Europa kan norske virksomheter tollfritt eksportere til India. Ifølge regjeringen er avtalen den viktigste siden EØS-avtalen.
Aleksander Andersen er tillitsvalgt på Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

Aleksander Andersen er tillitsvalgt på Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

André Kjernsli

helge@lomedia.no

Glencore Nikkelverk i Kristiansand er blant de norske selskapene som får nytte av avtalen. Selskapet eksporterer metaller til det grønne skiftet, og har 500 arbeidsplasser i Norge.

I dag må selskapet betale inntil 5,5 prosent toll. Med den nye avtalen blir tollen gradvis redusert til 0 prosent, ifølge tall fra regjeringen.no.

Positiv tillitsvalgt

Hovedtillitsvalgt Alexander Andersen har ikke kjennskap til innholdet i avtalen, men mener helt klart at avtalen kan være positiv for Glencore.

– India er et stort marked, så dette kan være bra for nikkelverket. Vi produserer nikkel som er super-ren. Og det produseres mye som trenger super-ren nikkel. Markedet er voksende, sier Alexander Andersen til FriFagbevegelse.

Ikke mange produserer nikkel i Europa. Det produseres i hovedsak i Filippinene, Indonesia, Russland og Australia.

– Vi konkurrerer nå mot strømpriser i andre kontinenter. Fortrinnet vårt med billig strøm er derfor ikke der lenger. Alt som kan bidra til å trygge våre arbeidsplasser er derfor bra for oss, sier Andersen.

Han er også klar på det positive ved at arbeidstakerrettigheter, klima og miljø er en del av forhandlingene når avtaler skal holdes.

– Alt som vil gjøre det lettere og gi tilgang til vårt råstoff, er selvsagt positivt for oss.

En historisk avtale

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) var ikke sein om å kalle inn partene i arbeidslivet til pressekonferanse, da han kom tilbake fra India mandag.

Han kom rett fra flyet til Marmorhallen i Oslo sentrum, hvor pressekonferansen ble holdt.

– Dette er en svært viktig avtale for næringslivet. India representerer et enormt marked som vil gi store eksportmuligheter for norske virksomheter, sier Jan Christian Vestre i pressemeldingen.

Ifølge statsminister Jonas Gahr Støre er avtalen den viktigste som Norge har skrevet under etter EØS-avtalen, og betyr både mange arbeidsplasser og sikrere jobber for mange.

Fra venstre: Håkon Haugli fra Innovasjon Norge, Indias ambassadør i Norge Dr. Acquino Vimal, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Idar Kreutzer.

Fra venstre: Håkon Haugli fra Innovasjon Norge, Indias ambassadør i Norge Dr. Acquino Vimal, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Idar Kreutzer.

Tri Nguyen Dinh

I dag eksporterer Norge for ni milliarder kroner til India. Målet er at dette beløpet skal mangedobles.

• Som første land i Europa får norske virksomheter tollfrihet for de fleste varer som eksporteres til India. Det gir store muligheter for norsk sjømat, metaller, batterier, gjødsel og mye annet. Selskap som kan tjene på dette er blant annet Yara, Glencore Nikkelverk og Kongsberg Maritime.

• Hardt tilkjempede rettigheter og standarder skal legges til grunn når det forhandles fram nye handelsavtaler.

LO gratulerer

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kunne også glede seg over avtalen med verdens femte største økonomi.

– I tillegg til at avtalen er viktig for norsk eksport og norske arbeidsplasser, gir avtalen også gode muligheter for styrking av arbeidstakerrettigheter, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

LO er glade for at regjeringen er tydelig på at arbeidstakerrettigheter er en viktig del av utenrikspolitikken.

– Arbeidstakerrettigheter er under hardt press internasjonalt, noe som også undergraver menneskerettigheter, demokrati, vekst og bærekraft. Da er det bra at Norge og EFTA-landene går foran og baner vei her sammen med India, mener LO-lederen.

Arbeidstakerrettigheter er en sentral del av menneskerettighetene. Avtalen legger til grunn at ILOs konvensjoner og grunnleggende arbeidstakerrettigheter må respekteres og ergo retten til å organisere seg, forhandle kollektivt og forby diskriminering i arbeidslivet.

– Det er et godt skritt i retning av et bedre og mer likestilt arbeidsliv i en av verdens største økonomier, mener Følsvik.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Tri Nguyen Dinh

Mange arbeidsplasser

Avtalen er forhandlet fram sammen med EFTA-landene, som i tillegg til Norge er Island, Liechtenstein og Sveits.

Vestre viser i pressemeldingen noen eksempler på hva avtalen betyr:

• Yara eksporterer blant annet mineralgjødsel fra Herøya i Telemark og Glomfjord i Nordland til India, med 1600 arbeidsplasser. I dag må selskapet betale 8 prosent toll. Med den nye avtalen blir tollen gradvis redusert til 0 prosent.

• Figgjo eksporterer designporselen fra Sandnes til India. De har 73 arbeidsplasser i Norge. Selskapet må i dag betale 11 prosent toll. Med den nye avtalen blir tollen gradvis redusert til 0 prosent.

• Polar Quality eksportere laks fra Bodø. Har 12 arbeidsplasser. I dag må selskapet betale 33 prosent toll. Med den nye avtalen blir tollen gradvis redusert til 0 prosent.

• Kongsberg Maritime eksporterer batterier og instrumenter fra Kongsberg til India. I dag må selskapet betale inntil 11 prosent toll. Med den nye avtalen blir tollen gradvis redusert til 0 prosent.

Har mekanismer

På spørsmål om hvordan det skal kontrolleres at blant annet arbeidstakerrettigheter overholdes, svarer næringsminister Jan Christian Vestre:

– Avtalen har mekanismer for dette, blant annet en komité som jobber med de spørsmålene. Og fordelen med en handelsavtale er at den har en plattform, og landene har forpliktelser etter noen standarder. Det betyr at hvis vi ser at de standardene ikke overholdes, kan vi diskutere det som en del av oppfølgingen av avtalen, sier Jan Christian Vestre til FriFagbevegelse.

– Vi kommer til å adressere de spørsmålene framover, ja. Også er det viktig for oss at det er aller første gang India skriver under en handelsavtale med de forpliktelsene. De mener alvor, og gjennomfører for tiden store reformer, legger han til.

Warning
Annonse
Annonse