Frps finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, innrømmer at dette ikke er gode nok tall for partiet.
Foto: Tri Nguyen Dinh Grafikk: Ole Palmstrøm
Krise for Siv Jensen & co:
Ny måling: Velgerne flykter fra Frp
Fremskrittspartiet har mistet hver tredje velger på bare tre måneder. Samtidig fosser Høyre videre fram.
helge@lomedia.no
Fremskrittspartiet gikk ut av regjering og skulle bygge seg opp i opposisjon. Det ga umiddelbar effekt, men nå er partiet tilbake der de var mens de fortsatt var regjeringsparti. På maimålingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB, får partiet en oppslutning på 9,6 prosent – 5,5 prosentpoeng lavere enn i februar.
Frps finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, innrømmer at dette ikke er gode nok tall for partiet.
– Ikke bra nok
– Trenden vi ser i mange land er at ledende regjeringspartier øker oppslutningen i krisesituasjon. Samtidig er det over ett år til neste valg, og vi skal jobbe hardt hver dag for å overbevise velgerne om at Frp har de beste løsningene for å trygge bedriftene og sikre arbeidsplassene. Spesielt i oljebransjen og industrien, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til FriFagbevegelse.
Hun er klar på hva som blir partiets satsingsområder framover:
– I økonomiske nedgangstider vil folk og bedrifter ha behov for å beholde mer av sin egen inntekt. Derfor blir lavere skatter og avgifter enda viktigere fremover. Helsekøene som har kommet i kjølvannet av pandemien må bort. Det handler om folks liv og helse. Det blir også viktig å snakke om prioriteringer i innvandrings- og integreringspolitikken. Og ikke minst at Norge fremover må sette våre egne interesser som førsteprioritet, legger hun til.
Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, registrerer at Frp nå har tapt alt partiet vant på å gå ut av regjering.
– Først og fremst har det skjedd fordi partiet har kommet i skyggen av Høyre, som vinner på krisen vi befinner oss i. Høyre og Frp er de to partiene i norsk politikk som i størst mulig grad utveksler velgere. Når Høyre mobiliserer, henter de velgere nettopp fra Frp, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.
Grafikk: Ole Palmstrøm
Godt lederskap
Valgforskeren er imidlertid usikker på hvor lenge denne situasjonen vil vedvare.
– Nå viser Høyre godt lederskap og tjener på det. Men det er mye som kan skje fram mot valget i 2021. Ting kan endres, legger han til.
Høyre er landets største parti for andre måned på rad. Partiet har økt oppslutningen med hele 10 prosentpoeng siden januar. Sist gang avstanden mellom Høyre og Frp var så stor som den er nå, var i mars 2013.
Også de to andre regjeringspartiene, Venstre og KrF, må finne seg en plass i skyggen av Høyre. KrF er under sperregrensa for tolvte måling på rad. I samme periode har Venstre vært over sperregrensa i bare én måling. Med 2,7 prosentpoeng er Venstre langt unna distriktsmandat på denne målingen.
De fire partiene i den borgerlige blokken, Frp inkludert, ville fått 74 mandater, samme antall som i april-målingen, men 14 færre enn ved stortingsvalget i 2017.
SV mest stabile
Arbeiderpartiet er også et styringsparti som folk stoler på, og har opplevd en jevn økning i «koronaperioden». Om maimålingen hadde vært et valgresultat ville Ap, Sp og SV bare manglet to mandater for rent flertall, og er avhengig av enten MDG eller Rødt for å sikre et flertall.
SV er stabiliteten selv på målingene til Opinion. Partiet ligger stabilt på sekstallet, og får denne gang en oppslutning på 6,6.
– Etter mange vanskelige år har SV siden 2017 vunnet tilbake tillit og fått et solid grunnlag av velgere som sier de vil fortsette å stemme på oss. Samtidig har medlemstallet vårt økt kraftig. Begge deler tyder på at vi har en god mulighet til mer framgang i stortingsvalget, sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
– Det viktigste for SV er kampen mot økt ulikhet og for å løse klimakrisen. Med økonomisk krise og økende arbeidsløshet kan vi stå foran en eksplosjon i sosial ulikhet. Vi vil bruke hver eneste stemme vi får til å kjempe for rettferdige løsninger på krisene vi står i, legger han til.
Senterpartiet har derimot blødd den siste tiden. Oppslutningen til partiet er på sitt laveste siden desember 2018, men er likevel 1,7 prosentpoeng høyere enn ved stortingsvalget i 2017.
Sist gang avstanden mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet var så stor som den er nå, var i januar 2019 – på 14,6 prosentpoeng. Så sent som i desember var forskjellen mindre enn tre prosentpoeng.
Også Rødt sliter, og er under sperregrensa for tredje måling på rad. MDG har derimot vært over sperregrensa på de elleve siste målingene.
Fakta om målingen:
Målingen er gjennomført av Opinion i perioden 5. mai–10. mai på bakgrunn av 970 telefonsamtaler. Feilmarginen varierer fra 1 til 3 prosentpoeng.
Oppslutning i prosent (endring fra april i parentes):
Ap: 26,7 (+1,0)
Høyre: 28,3 (+1,0)
Frp: 9,6 (-2,0)
Sp: 12,0 (-1,7)
SV: 6,6 (+0,7)
Venstre: 2,7 (-0,3)
KrF: 3,6 (+0,6)
MDG: 5,6 (+0,9)
Rødt: 3,7 (+0,1)
Andre: 1,3 (-0,1)
Fakta om målingen:
Målingen er gjennomført av Opinion i perioden 5. mai–10. mai på bakgrunn av 970 telefonsamtaler. Feilmarginen varierer fra 1 til 3 prosentpoeng.
Oppslutning i prosent (endring fra april i parentes):
Ap: 26,7 (+1,0)
Høyre: 28,3 (+1,0)
Frp: 9,6 (-2,0)
Sp: 12,0 (-1,7)
SV: 6,6 (+0,7)
Venstre: 2,7 (-0,3)
KrF: 3,6 (+0,6)
MDG: 5,6 (+0,9)
Rødt: 3,7 (+0,1)
Andre: 1,3 (-0,1)
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Elektriker Lea Erlandsen er kåret til Norges hyggeligste håndverker og Norges hyggeligste elektriker.
Knut Viggen