JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Nye Nav-tall: Flere mottar arbeidsavklaringspenger

Utviklingen med stadig flere AAP-mottakere, bekymrer arbeidsminister Tonje Brenna.
Ferske tall fra Nav viser at 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) i slutten av september. 

Ferske tall fra Nav viser at 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) i slutten av september. 

Emilie Holtet / NTB

marie.de.rosa@ntb.no

– Flere må tilbake i arbeidslivet, slår arbeidsministeren fast.

Ferske tall fra Nav viser at 154.853 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) ved utgangen av september, Det tilsvarer 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år.

5800 flere går på AAP nå enn på samme tid i fjor. Økningen er på 5,8 prosent.

Samtidig har det vært en marginal nedgang det siste kvartalet. Det kan ifølge Nav tyde på at antallet AAP-mottakere er i ferd med å stabilisere seg.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er likevel bekymret for utviklingen.

– Det er bra at tallene stabiliserer seg, men jeg mener det må skje en tydeligere nedgang. Vi vet at det høye sykefraværet har mye å si for utviklingen av AAP-tallene. Derfor må vi få ned sykefraværet og få flere tilbake til arbeidslivet, sier Brenna.

– Å falle utenfor er verken bra for den enkelte eller for samfunnet, fortsetter hun.

Nav-direktør Hans Christian Holte peker også på høyt sykefravær.

– Flere starter på ytelsen enn for ett år siden. Dette samsvarer med det høye sykefraværet vi har hatt det siste året, som indikerer et fortsatt høyt sykdomstrykk i befolkningen. Samtidig ser vi at det er flere som går ut av ytelsen nå enn tidligere, sier Holte i en pressemelding.

I Oslo fikk 19.274 personer arbeidsavklaringspenger ved utgangen av tredje kvartal. Det er en stabil utvikling fra andre kvartal.

Psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser er hoveddiagnosene blant dem som går på AAP i Oslo.

Warning
Annonse
Annonse