Ap-landsmøtet
Nytt Ap-vedtak om heltidsjobber: – Folk kan ikke betale regningene med applaus
Med en heltidsreform vil Arbeiderpartiet snu bevisbyrden. Arbeidsgiveren må bevise at det er behov for deltid – ikke motsatt.
– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Andrekandidaten på stortingsvalglista til Nordland Arbeiderparti, Mona Nilsen, har et tindrende klart budskap til landsmøtet: Et samfunn hvor arbeiderne ikke trenger å jakte ekstravakter.
– Folk kan ikke betale regningene med applaus, mener Mona Nilsen.
• Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Kvinner og deltid
– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter. Slik skal det ikke være, sier Mona Nilsen til FriFagbevegelse.
– Det er flest kvinner som arbeider deltid. Dette er også et likestillingsspørsmål, som handler om økonomi og selvstendighet. Det handler rett og slett om trygghet, sier Nilsen.
– Arbeider du deltid og jakter vakter, vet du ikke når, eller om, du skal møte opp. Det vet ikke banken din heller. Da har du også problemer med å få lån til egen bolig. Slik skal vi ikke ha det, poengterer hun.
Bakgrunn fra fagbevegelsen
Mona Nilsen har bakgrunn som fylkesleder i FO, og vært aktiv i et heltidsprosjekt sammen med KS, Fagforbundet og sykepleierforbundet i Nordland. Hun er leder i Nordland Arbeiderparti og ventes å følge nestleder Bjørnar Skjæran til Stortinget etter høstens valg.
Selv har hun også jobbet i omsorgstjenesten. Hun er både kjent med problematikken og har selv erfaringer fra den.
Hun applauder partiets satsing på heltid.
– Nå har det vært snakk om en heltidskultur i 10 år, men ingen ting har skjedd. En heltidsreform er helt avgjørende for å få til et skikkelig løft. Vi må endre lovverket. Heltid må bli normalen, ikke deltid, mener Mona Nilsen.
Arbeiderpartiet går inn for at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett for å øke stillingsgraden. Bevisbyrden må snus: Arbeidsgiver må bevise at det er nødvendig å utlyses deltid, ikke heltid. Hittil har det vært motsatt.
Nilsen mener arbeidet til koronakommisjonen viser at heltidsstillinger er viktig for å sikre bedre smittevern i eldreomsorgen.
Mindre sykefravær
Mange prøver ut ordninger med faste vikarpooler. Nilen er ikke trygg på at det er en garanti for å lykkes med det.
– Hos noen fungerer det greit. Men det kan også være stressende for noen. Det kan være vanskelig å ha flere arbeidsplasser å forholde seg til og møte opp til, mener hun.
– Hvordan skal dette finansieres?
– Det må ikke koste så mye mer hvis hele stillinger byttes ut med mange mindre stillingsbrøker. Å øke grunnbemanningen kan bli en kostnad i starten. Men all erfaring tilsier at sykefraværet går ned der grunnbemanningen økes. Da går kostnadene heller ned. Alternativet er å bruke bemanningsbyråer og leie inn vikarer. Det koster også penger, poengterer hun.