JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt partiprogram: Slik vil Arbeiderpartiet gi fagbevegelsen større muskler

Om en drøy uke legger Arbeiderpartiet fram sitt første utkast til nytt partiprogram. Sentralt står en styrking av den norske modellen og det organiserte arbeidslivet.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.h.) synes arbeidslivsfeltet i det nye Ap-programmet er offensivt og bra. Jonas Gahr Støre leder arbeidet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.h.) synes arbeidslivsfeltet i det nye Ap-programmet er offensivt og bra. Jonas Gahr Støre leder arbeidet.

Kai Hovden

helge@lomedia.no

Programkomiteen til Arbeiderpartiet, som ledes av Ap-leder Jonas Gahr Støre, er i sluttspurten av sitt arbeid. Hovedmålet med arbeidslivsdelen er å gjøre det trygge organiserte arbeidslivet sterkere.

– Sterke fagforeninger er hjørnesteinen i den norske modellen og det organiserte arbeidslivet, slår programmet fast.

– Hovedmålet er å styrke den norske modellen og det organiserte arbeidslivet. Faste, hele stillinger skal forbli hovedregelen. Vi vil gjennomgå lovverket som regulerer arbeidslivet for å sikre norske arbeidstakere et godt vern. Det er viktig og bra for både arbeidsfolk, produktiviteten og for arbeidsgiverne, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Oppmykingen

I 2015 var det en massemønstring mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, blant annet med en stor markering utenfor Stortinget.

Adgangen til midlertidig ansettelser ble myket opp. Nå vil Arbeiderpartiet fjerne denne adgangen som regjeringen åpnet for.

– Blant annet fordi mange røde kommuner ikke har benyttet seg av dette, er ikke dette mye brukt. Men vi vil signalisere at dette skal reverseres, sier Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet vil begrense innleie slik at det kun tillates ved rene vikariater, mellom produksjonsbedrifter og etter avtale med tillitsvalgte i virksomheter bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett.

– Også vil vi styrke arbeidet med retten til heltid. Og doble fagforeningsfradraget, legger han til.

Mens regjeringen i stor grad bruker eksperter i sine oppnevnte utvalg, mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet at partene i arbeidslivet må være med i alle relevante utvalg som settes ned.

– Partene kan både bidra med kunnskap og forankring. Det er en viktig ressurs, sier han til FriFagbevegelse.

Les også: Nytt partiprogram: Høyre gir honnør til fagbevegelsen, men LO-lederen er ikke imponert

Offensivt og bra

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener programmets arbeidslivsdel er offensiv og bra.

– Her tar Arbeiderpartiet det riktig vei. Sju år med dagens regjering har vært sju lange år i oppoverbakke for oss i fagbevegelsen, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Under hele denne korona-krisen har vi fått bevist hvor viktig og betydningsfull fagbevegelsen er. Det har vært avgjørende og viktig for hvordan vi har kommet oss gjennom denne krisen at vi har tatt vare på arbeidsfolks rettigheter, mener Gabrielsen.

– Det har vært mange festtaler fra regjeringen. Men det stopper der. Dette programmet svarer på hvordan vi kan øke organisasjonsgraden og få enda sterkere fagforeninger. Ikke bare anerkjenne det organiserte arbeidsliv, sier LO-lederen.

– Tillitsvalgtes rolle er blitt demontert de siste årene. Vi ønsker å tydeliggjøre og gi en sterkere rolle og posisjon for fagbevegelsen, skyter Jonas Gahr Støre inn.

– Nettopp det å stimulere til økt organisasjonsgrad er viktig. Det gjelder både blant ansatte og bedrifter. Det kan for eksempel gjøres ved å styrke rettighetene til virksomheter i forhold til landsomfattende avtaler for unntak og rettigheter ved innleie, sier Støre.

Ap-lederen er også opptatt av at selvstendig næringsdrivende og frilansere skal opparbeide seg sterkere rettigheter til inntektssikring i folketrygden i lys av erfaringene fra korona-krisen og utviklingen av såkalte plattformøkonomier.

Hjemmekontor

Noe som har dukket opp det siste halve året, er en eksplosjon i bruk av hjemmekontor. Programkomiteen i Arbeiderpartiet foreslår å oppdatere regelverket for hjemmekontor og det digitale arbeidslivet.

– Det er blant annet viktig å hegne om ansattes fritid og kunne skille mellom jobb og fritid, mener Jonas Gahr Støre.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen poengterer at det ikke skal være mulig å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret. Det blir ivaretatt i programforslaget.

– En annen viktig sak er at man må sikre at lønns- og arbeidsvilkår ikke svekkes ved anbudsprosesser, oppsplitting av selskaper og andre endringer i selskapsstruktur.

– Skal vi ta vi ta de utfordringene som arbeidslivet står overfor alvorlig, må vi peke på hvilke virkemidler som skal til for å gjøre nettopp det. Det er ikke den gammeldagse måten som regjeringen har valgt å gjøre det på. Mer fleksibilitet pleier som regel å bli mer fleksibilitet for arbeidsgiverne, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Annonse
Annonse