JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

OECD passe fornøyd

Norsk økonomi fungerer stort sett bra, men produktiviteten må opp og skattene gradvis ned uten å bruke mer av oljeinntektene, mener OECD.
Generalsekretær Angel Gurría i OECD presenterte landrapporten om Norge sammen med finansminister Siv Jensen.

Generalsekretær Angel Gurría i OECD presenterte landrapporten om Norge sammen med finansminister Siv Jensen.

Terje Pedersen, ANB

Nina Sandås

nina.sandaas@lomedia.no

Rapporten fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) ble presentert av generalsekretær Angel Gurría i Finansdepartementet i Oslo i ettermiddag. Ved hans side satt finansminister Siv Jensen, lyttet og nikket.

«En lettelse»

Han omtalte norsk økonomi som «en lettelse», sammenlignet med mange andre av de 34 medlemslandene.

– Dere har stabil vekst også i fastlands-Norge, sysselsettingen er høy og ledigheten lav. Dere har ført en fornuftig pengepolitikk i kjølvannet av finanskrisen og håndtert oljerikdommene på en intelligent og effektivt måte, uttalte generalsekretær Angel Gurría.

Når de innledende høflighetene og karakteriseringene var levert, kom han inn på de forandringer OECD anbefaler. I forrige rapport om Norge for to år siden hadde organisasjonen fokus på formuesskatten. Med endringene som Solberg-regjeringen har varslet, går det nå i riktig retning. Spørsmålet er bare om det går raskt nok, mente Angel Gurría.

Gradvise skattereduksjoner

– Globalt er trenden å redusere skatt både på jobb og for bedriftene. I stedet øker man skattene på eiendom og på miljøskadelig adferd. I Norge favoriserer man boligeierne og jeg tror ikke myndighetene her vil skynde seg å øke eiendomsskatten, sa generalsekretæren.

For å opprettholde vekst i levestandarden idet petroleumsproduksjonen faller, trengs en blomstrende gründerkultur for å oppdage og utnytte muligheter og tiltrekke seg risikovillig kapital og andre ressurser, skriver OECD.

Men når bakgrunnen er at norsk jobbskaping og gründerkultur er svak, trengs det stimulans i form av redusert bedriftsbeskatning. Det er i de nye, små bedriftene at sysselsettingen øker. Skattelettelsene må komme gradvis, være ansvarlige, stå i forhold til de offentlige utgiftene og gjennomføres uten å bruke mer av oljeinntektene. Dessuten er det viktig å se på offentlig forbruk, særlig i nye transportinvesteringer, anbefaler OECD.

Flere advarsler

Organisasjonen ser ingen akutte utfordringer for norsk økonomi, slik mange andre land står overfor. Men det kommer flere advarsler. Avhengigheten av olje gjør fortsatt økonomien sårbar for prisendringer. Og vi har et lavt gjennomsnitt på arbeidstimer og et høyt antall registrerte arbeidsuføre.

Så lenge det norske skattesystemet gjør det gunstig å investere i bolig, øker gjeldsnivået i husholdningene faretruende. OECD advarer også om synkende produktivitet og konkurranseevne for Norge.

– Når de reelle lønnskostnadene er høyere enn produktivitetsveksten er det fare på ferde. Kriselandene i Sør-Europa må gjennom en smertelig prosess for å øke konkurranseevnen etter mange år med høy lønnsvekst før finanskrisen slo inn. Dere kan komme i samme situasjon dersom lønnskostnadene fortsetter å være høyere enn produktiviteten. Dere vil jo ikke få den «hollandske syken». Det er aldri for sent å endre kurs. Forskjellen er at dere har tid og mulighet til å gjøre noe med saken, og den nye regjeringen har allerede grepet fatt i dette, sa Gurria.

Finansminister Siv Jensen var tilfreds med budskapet hans.

– Etter flere år med lav produktivitetsvekst i Norge ønsker jeg OECDs diskusjon om produktivitet og entreprenørskap velkommen. Dette er høyt på regjeringens dagsorden, sa Jensen

Annonse
Annonse