Økende frykt for dårlige tider: Fiske –og byggeindustrien vil endre reglene for permittering
Både arbeidsgivere og fagbevegelsen mener at det er viktig å få endret reglene før det blir dårlige tider.
Når det ikke er fisk stopper produksjon derfror krever fiskeindustrien bedre regler for permittering.
Erlend Angelo
torgny@lomedia.no
– Vi har ikke gjort noen vurderinger om å endre permitteringsreglene, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum på pressekonferansen om statsbudsjettet.
FriFagbevegelse skrev torsdag om varslene om dårlige tider i byggebransjen. Der kom det beskjed både fra fagbevegelsen og arbeidsgiverne om at det var behov for å endre permitteringsreglene.
I dag er det slik at en kan få dagpenger i 26 uker, mens en er permittert.
Kravet fra næringene er at denne grensa skal økes til 52 uker, og at perioden som arbeidsgiverne må betale blir kortere.
På bakgrunn av dette stilte FriFagbevegelse spørsmål til finansministeren, som avviste at det var gjort noen vurdering av permitteringsreglene.
Han mente at hovedutfordringen nå er at det er knapphet på arbeidskraft, og at det er viktig å ha et stabilt og godt permitteringsregelverk.
Mangler råstoff
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) organiserer de som jobber i fiskeindustrien.
Det er en av næringene hvor det er mest permitteringer når det er mangel på råstoff.
De har vært med i et partssammensatt utvalg om permitteringsregelverket i fiskeindustrien. De la fram sin rapport i juni.
– Vi hadde ventet at regjeringen fulgte anbefalingene til arbeidsgruppa og sørget for at permitterte ikke står uten inntekt, sier Yngve Hansen. Hansen er bransjesekretær for fiskeindustrien i NNN, og medlem i utvalget, til forbundets nettsider.
Han er skuffet over at det ikke har kommet noen forslag til endring av permitteringsreglene i det fremlagte budsjettet.
Må beholde fagfolka
– Siden lønnsoppgjøret i våres har Byggenæringens Landsforening sammen med Fellesforbundet bedt om endring i permitteringsregelverket, sier Nina Solli, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL) i en e-post til FriFagbevegelse.
BNL mener at det næringen trenger, er at permitteringsperioden utvides fra 26 til 52 uker samt at arbeidsgiverbidraget kuttes fra 15 til 5 dager.
I tillegg ønsker Solli at regelen om at man må være permittert i minst 12 uker før man kan ta kompetansehevende studier fjernes.
– Dette er nødvendig for å klare å beholde alle de flinke fagfolkene i næringen fram til markedet bedrer seg, sier hun.
Fellesforbundet er skuffa
– Vi i Fellesforbundet er skuffa over at regjeringa ikke har lytta til næringen, sier Christian Justnes, forbundssekretær i Fellesforbundet.
Han kan forsikre om at Fellesforbundet kommer til å følge det opp, og holde trykket opp om spørsmålet.
– Jeg er redd for at vi får rett, at det blir dårligere tider og at arbeidskrafta vil forsvinne, men vi gir oss ikke, sier han.
Lytter ikke
Stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson, mener regjeringen hadde tatt en liten sjanse med å endre regelverket.
– Hvis det er bra tider vil det ikke bli brukt. Hvis det blir dårlige tider, vil regelverket allerede være på plass. Det er mangel på arbeidskraft og ingen arbeidsgivere. Problemet er at de ikke får nok folk, sier Rødt-representanten.
Som synes det er rart at regjeringene ikke lytter til LO og Fellesforbundet.