Une Bastholm kjøper ikke argumentasjonen til olje-og gassindustrien om hva som skjer hvis Norge stenger ned oljen.
Leif Martin Kirknes
Oljearbeiderne frykter at hun vil rasere arbeidsplassene. Her er MDG-lederens svar
Une Bastholm (MDG) står på at det må settes en sluttdato for olje, men vil ha fagbevegelsen med i en «Oljekommisjon» og at satsingen på fornybar energi skal utgå fra dagens oljeindustri.
helge@lomedia.no
MDGs partileder mener dagens oljearbeidere skal bli morgendagens klimahelter.
– Ikke noe er gjort med en sveip. Omstillingen fra oljeindustri til industri innen havvind, karbonfangst og utslippsfrie skip kommer til å ta noen år. Planene for omstillingen må vi legge sammen med industrien i en «Oljekommisjon» etter modell fra den tyske «Kullkommisjonen», sier Une Bastholm til FriFagbevegelse.
Tyskland har bestemt seg for en gradvis nedstenging av kullkraftproduksjonen innen 2038. Den tyske regjeringen har opprettet en kommisjon som planlegger utfasingen, der arbeidstakerorganisasjonene er godt representert.
– Partene i arbeidslivet og de som sitter tett på bransjen må være med. Nettopp et godt organisert arbeidsliv og trepartssamarbeidet er en viktig premiss og styrken i det norske arbeidslivet. Det gir oss både omstillingsevne, at arbeidstakere kan medvirke og ta ansvar og er helt grunnleggende for trivsel og helse, mener Une Bastholm.
I slutten av april ble hun valgt som den første lederen i Miljøpartiet De Grønne, etter 26 år med to nasjonale talspersoner. Hun er også partiets eneste stortingsrepresentant i dag. Etter valget om ganske nøyaktig et år kan hun få en langt større stortingsgruppe med seg.
Bastholms melding til Støre: – Den neste solidaritetskampen må dreie seg om klimakrisen
Sluttdato for olje
MDG-toppen mener vi ikke kommer utenom en utfasing av olje- og gassproduksjonen og innfasing av fornybar industri. Samtidig mener hun at vi i den prosessen må ta vare på rettighetene til arbeidstakerne og styrke trepartssamarbeidet. Derfor ønsker hun seg nettopp en «Oljekommisjon» hvor fagforbundene er med.
For oljen må utfases, det står både hun og partiet last og brast på.
Slik forklarer hun hvordan det skal skje:
– Ved å slutte med nye investeringer i oljeindustrien og slutte å lyse ut nye felt for oljeproduksjon. Og at vi begynner å satse for fullt på annen, mer framtidsrettet industri som vi vet trenger den samme kapitalen, kompetansen og folkene som i dag jobber i oljen, sier Une Bastholm.
– Vi har for eksempel gode forutsetninger for en storsatsing på havvind. Verftene som i dag skrur sammen oljeplattformer kan skru plattformer for havvind. Det burde vi startet med for lenge siden. Men fortsatt satsing på olje og gass er en reell trussel for havvind-satsingen, sier forskningsmiljøet på SINTEF og NTNU fordi kapital og kompetanse bindes opp i oljebransjen, mener Bastholm.
– Men det koster penger?
– Det gjorde også oljesatsingen. Nå er vi i en ny tid der vi vet at verden vil etterspørre mindre og mindre fossil energi, og vi kan forvente både tryggere arbeidsplasser og mer avkastninger fra investering i fornybart, som havvind, poengterer hun.
Sykehjemmet fikk skrekkbeskjeden: «Du har en medarbeider som er smittet. Hva har du tenkt til å gjøre med det?»
– En påstand aldri noen har klart å bevise
MDGs forhold til oljeindustrien og Fellesforbundet har til tider vært betent. Bastholm tror det blant annet skyldes at MDGs oljepolitikk gjør at en del arbeidstakere føler usikkerhet om framtiden.
– Vi (partiet, red. anm) hadde et veldig godt møte med Fellesforbundet i fjor. Da snakket vi mye om det vi er enige om. Jeg sa også at jeg mener vi er nødt til å sette en sluttdato for oljeproduksjonen rett og slett fordi vi må vite når vi skal komme i mål. En politisk styrt omstilling trenger en tidsplan, en ramme for hvor lenge utfasingen skal vare. Det gir forutsigbarhet til næringslivet og vilje til å satse på ny industri, mener Une Bastholm.
– Uten en tanke om når vi skal slutte å utvinne olje og gass, får Norge heller ingen troverdighet i klimakampen, og vi vet ikke om vi når egne klimamål, legger hun til.
– Men er det bedre at andre produserer olje på en mindre naturvennlig måte, enn at vi produserer den reneste oljen som finns?
– Dette er en påstand som aldri noen har klart å bevise. Tvert imot sier forskere at hvis Norge slutter å ta opp olje og gass, vil noe av produksjonen bli erstattet andre steder. Men ikke alt. Det er hevet over enhver tvil at det vil føre til en reduksjon i globale klimagassutslipp hvis Norge slutter å produsere olje og gass. Det vil også gi en stor signaleffekt, mener Une Bastholm.
– Vi er en betydelig leverandør av energi i Europa. At vi - som en betydelig og sikker leverandør av energi - satser på fornybar energi vil bli lagt merke til. I tillegg kommer utslippskuttene vi bidrar til ved å bygge ut en fornybar industri som hjelper omstillingen bort fra fossilt i andre land. Våre kunnskapsmiljøer og industriklynger kan eksportere både teknologi, produkter og tjenester til fornybarsatsning i Frankrike og Tyskland, poengterer hun.
Hun kjøper ikke helt påstandene fra olje- og gassbransjen.
– Deres ønske er jo å fortsette å produsere olje og gass. Det er naturlig. De har jo en interesse i å framstille olje som rent, mener MDG-lederen.
Oversikt: Her er korona-støtteordningene som gjelder nå
Mange myter ute og går
MDG-lederen mener vi må ha en langt større ambisjon i forhold til havvind enn det regjeringen har vist.
– MDG ønsker å bygge ut 100 TwH de neste ti årene, som kan gi minst 27.000 arbeidsplasser i Norge. Men da må vi tørre å legge gode virkemidler på bordet, slik Storbritannia nå gjør, ved at selskapene er garantert en minstepris som er avklart på forhånd for hver enkel konsesjon. Det er mange myter ute og går. Mange tror det ikke er konkurransedyktig. Teknologien for flytende havvind er mindre moden og dyrere fortsatt i dag, men bunnfast havvind er nå lønnsomt uten subsidier, og mest aktuelt på kort sikt. Vi må også huske at prislappen på å ikke investere grønt nå er farlige klimaendringer som vil gå utover alle generasjoner som kommer etter oss. Det er faktisk framtiden vår det er snakk om, sier Une Bastholm.
– Hva med vindkraft på land?
– Det har et mer begrenset potensiale fordi det krever store naturinngrep. Det er tragisk at man har gitt tilslag på så mange konsesjoner uten å stille strenge krav først til natur-kartlegging, respekt for urfolks rettigheter og lokal medvirkning. Vi mener kommunene selv må være enige for at det skal gis konsesjon. Havvind vil også kreve kartlegging av sjøfugltrekk og havbunnmiljø, og er ikke konfliktløst, men inngrepene kan gjøres langt mindre og mer midlertidige, sier Une Bastholm.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie