JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Oljebransjen må smøres»

Oljebransjen vil ha skattejustering som vil gjøre med med lønnsomt å investere i disse korona-tider.

Oljebransjen vil ha skattejustering som vil gjøre med med lønnsomt å investere i disse korona-tider.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Oljebransjen ber om utsatt skatt for å komme velberget gjennom korona-krisen.

kjell.werner@anb.no

LO og NHO støtter kravet, men politikerne ligger foreløpig på været. Store investeringer er i ferd med å bli utsatt, og arbeidsplasser vil dermed gå tapt. Leverandørindustrien er spesielt utsatt. Derfor ber oljebransjen om at investeringer kan avskrives over ett år, ikke som normalt over seks år. Dette skal være en midlertidig ordning for 2020 og 2021.

Oljeprisen har stupt, og oljeselskapene bremser på aktiviteten. Politikerne har vedtatt den ene krisepakken etter den andre. Det gjelder å holde hjulene i gang slik at sunne bedrifter er oppe og går også når krisen er over. Oljepengene sitter derfor løst. Det siste tiltaket er såkalt kontantstøtte til bedrifter. Men oljebransjen ber ikke om penger, bare å få utsatt en del av skatten. På den måten kan det bli investert en del også i trange tider.

Følg oss på Facebook

Et bredt flertall på Stortinget la tirsdag press på regjeringen om kjapt å komme med tiltak overfor leverandørindustrien. Ved forrige korsvei var oppfordringen å få disse tiltakene i revidert nasjonalbudsjett i mai, noe som innebærer at vedtakene kommer nærmere sommerferien. Det er uforståelig hvorfor regjeringen her sleper beina etter seg. Og det er skuffende at Ap fortsatt ikke gitt har klart svar. Men nå har politikerne endelig lagt press på seg selv til å måtte vise kort.

Skatteendringen som bransjen her ber om er enkel å gjennomføre. Det handler bare om vilje, for ikke å si motvilje. Det er en stor misforståelse å tro at korona-krisen vil gjøre det lettere å framskynde det grønne skiftet. Norge trenger en oppegående oljevirksomhet i mange tiår, også for å klare det grønne skiftet. En viktig faktor for å lykkes med fangst og lagring av CO2 under havbunnen i Nordsjøen er at oljeselskapene og leverandørindustrien har muskler til å være med på dette.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Et slikt klimatiltak fordrer en felles dugnad der staten bidrar økonomisk. Da er det avgjørende å beholde kompetanse og teknologi på norsk sokkel. Her er offshore-selskapene, leverandørene og den maritime næringen viktige faktorer. Mange tusen arbeidsplasser er truet. Det hører også med til historien at Norge under gitte forutsetninger kan bli med på å bremse på vår olje- og gassproduksjon. Dersom Opec ber om det, vil regjeringen vurdere ensidig oljekutt. Det vil kunne gi høyere oljepris og dermed økte oljeinntekter til Norge.

Selv om verden nok blir en del annerledes etter korona-krisen, så må vi likevel kunne regne med at det igjen blir tilnærmet «normal» etterspørsel etter olje og gass. Med slike utsikter vil det være en god investering for politikerne å innfri oljebransjens bønn om skatteutsettelse.

Annonse

Flere saker

Annonse