JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalomsorg

Oslo fengsel fikk skarp kritikk for behandlingen av innsatte. Slik har det gått

Forholdene er blitt bedre, bedyrer Kriminalomsorgsdirektoratet.
Oslo fengsel på Grønland i Oslo skal snart rives. Men før den tid skal forholdene for de innsatte bedres, lover Kriminalomsorgsdirektoratet. 

Oslo fengsel på Grønland i Oslo skal snart rives. Men før den tid skal forholdene for de innsatte bedres, lover Kriminalomsorgsdirektoratet. 

Eirik Dahl Viggen

anna.nesje@ntb.no

– Omfanget av isolasjon i Oslo fengsel utgjør en høy risiko for brudd på forbudet mot nedverdigende behandling, slo Sivilombudet fast i november 2024.

En ny undersøkelse fulgte opp et besøk i fengselet i 2018. Da ble det også avdekket store utfordringer med isolasjon og innlåsing i fengselet.

– Forholdene er i noen tilfeller er blitt verre, sa sivilombud Hanne Harlem i et brev til Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) i november.

Nå har direktoratet svart på kritikken. De peker på en rekke tiltak som enten er gjort eller planlagt for å bedre forholdene.

– Tiltakene som er gjennomført i Oslo fengsel siden 2018, er betydelige og har hatt en ønsket effekt på flere områder, skriver ledelsen i direktoratet.

Sivilombudet sier til NTB at de nå skal se på hva som er planlagt og satt i verk av tiltak.

Få plasser til de mest sårbare

De viser blant annet til at det nå er lengre utetid fra cellene, målrettet aktivisering av unge og mindre bruk av tvangsmidler.

Bemanningen er dessuten bedre, og det samme gjelder sysselsettingen av de innsatte.

– En egen avdeling driver med tettere oppfølging av de mest sårbare innsatte, heter det videre.

Ifølge Kriminalomsorgen øst har utetiden økt fra 3,9 til 4,7 timer i snitt per døgn. De peker på at rus og psykisk sykdom ofte er årsaken til at de innsatte må låses inn.

De svært få dusjene i fengselet – én per 27 innsatte – vil det ikke bli gjort noe med siden fengselet snart skal rives.

Situasjonen blir likevel bedre etter hvert som noen innsatte flytter ut, påpekes det.

Generelt mener KDI at det viktigste tiltaket for å hindre isolasjon av de innsatte, er å bevilge mer penger til bemanning.

Rustilbud flyttes

Avdelingen Stifinner'n, et tilbud til folk med rusproblemer, skal dessuten legges ned i Oslo.

– Tilbudet ved Stifinner'n, som har 20 plasser, skal flyttes til Romerike fengsel avdeling Ullersmo. Utflyttingen fra Oslo fengsel skal gjennomføres så snart som mulig, opplyser KDI.

Dermed blir det 20 færre innsatte i Oslo, mens ikke alle de ansatte skal følge med. Det betyr at bemanningen kan styrkes ved andre avdelinger i Oslo fengsel.

Flytting starter i høst

Planene om å stenge Oslo fengsel vil merkes allerede i år.

Nybygg ved Innlandet fengsel avdeling Ilseng, Romerike fengsel avdeling Ullersmo og et nytt fengsel på Grønland skal erstatte dagens fengsel.

– Utbyggingen på Grønland vil kreve at dagens Oslo fengsel rives, trolig i løpet av 2026. Høsten 2025 vil prosessen med flytting av innsatte fra Oslo til Ullersmo starte, skriver Kriminalomsorgsdirektoratet.

Der blir det 96 plasser, slik at Oslo fengsel reduserer kapasiteten tilsvarende. Dermed blir det mindre press på fasilitetene og mindre isolasjon, påpeker de.

– KDI vil i mellomtiden fortsette å arbeide for en jevnere kapasitetsutnyttelse og ha en tett oppfølging av situasjonen i Oslo fengsel, heter det til slutt i brevet til Sivilombudet.

– Like mye isolasjon som før

Sivilombud Hanne Harlem sier til NTB at de i høst gikk grundig gjennom alle tiltak som var gjennomført siden 2018.

– Vår undersøkelse viste at disse tiltakene ikke hadde redusert omfanget av isolasjon, sier hun.

– Høyt belegg sammen med store bemannings- og bygningsmessige utfordringer skapte fortsatt forhold som innebar en høy risiko for brudd på artikkel 3, forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling av de innsatte, fortsetter Harlem.

Blant annet ble det avdekket at helsepersonell måtte bruke mye ressurser på å behandle isolasjonsskader.

– Vi går nå gjennom svaret fra KDI og vil se på hvilke nye tiltak som er satt i verk eller planlagt for å endre på den alvorlige situasjonen vi konstaterte i slutten av fjoråret, sier Harlem.

Warning
Annonse
Annonse