JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Over 7500 i prosessindustrien skal få ny lønn. Nå starter forhandlingene

Partene forhandler om lønna til operatørene i Yara, Elkem og flere andre industribedrifter på elektrokjemisk tariffavtale.
Det forhandles om ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Hydro Aluminium i Årdal, hvor bildet er tatt.

Det forhandles om ny lønn for operatørene i prosessindustrien. Blant annet for de ansatte ved smelteverket Hydro Aluminium i Årdal, hvor bildet er tatt.

Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen

petter@lomedia.no

Tirsdag bruker Industri Energi og Norsk Industri på å forhandle fram en ny lønn for de ansatte i prosessindustrien.

Nestleder Ommund Stokka i Industri Energi leder forhandlingene for LO-forbundet.

Samleside: Alt om årets mellomoppgjør

Over 7500 medlemmer

Avtalen for elektrokjemisk industri gjelder rundt 7600 Industri Energi-medlemmer.

De jobber som operatører i blant annet solcelleproduksjon, på Glencore Nikkelverk eller i store industrikonsern som Hydro, Elkem, Yara og Alcoa.

Under hovedoppgjøret i fjor endte forhandlingene om ny elektrokjemisk tariffavtale i en historisk streik. Uenigheten handlet i hovedsak om klubbene skulle få mulighet til å gjennomføre lokale sanksjoner, som for eksempel gå sakte-aksjoner, hvis de ikke ble enige i de lokale forhandlingene.

Partene ble til slutt enige om å sammen utrede mulighetene for lokale aksjoner fram til neste års hovedoppgjør. Minstelønnssatsen økte også med 4,5 prosent.

Sjekk oversikten: Dette er den vanligste lønna i Norge

Ramma lagt etter storstreiken

I år er det mellomoppgjør og da forhandler de kun om kroner og øre. Partene er plikta til å ta hensyn til pris- og lønnsutviklingen siden hovedoppgjøret i fjor, og den økonomiske situasjonen framover.

Selve ramma for oppgjøret legges i forkant av LO og NHO sentralt. Noe som i år endte med en storstreik, og til slutt det LO kaller «et historisk godt resultat». Ramma endte på 7,5 kroner i økt timelønn.

Elektrokjemisk tariffavtale er en minstelønnsavtale, som betyr at det også skal være lokale forhandlinger i bedriftene etter at Norsk Industri og Industri Energi sentralt har blitt enige.

For arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri er det Hans-Martin Møllhausen som er forhandlingsleder, opplyser kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal i en epost.

FriFagbevegelse har hatt kontakt med partene, men ingen av dem ønsker å gi noen kommentar i forkant av forhandlingene.

Annonse
Annonse