JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industristreiken er over: Dette ble partene enige om

Arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi er blitt enige med arbeidsgiverne i Norsk Industri etter ti dager med streik i prosessindustrien.
Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Frode Alfheim, leder i Industri Energi, kom til enighet tidlig onsdag kveld.

Leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Frode Alfheim, leder i Industri Energi, kom til enighet tidlig onsdag kveld.

Jan-Erik Østlie

– Storstreiken i prosessindustrien er over, etter at Industri Energi og Norsk Industri i ettermiddag kom til enighet, skriver Industri Energi og Norsk Industri i en felles melding formidlet via kommunikasjonssjef Johnny Håvik i Industri Energi onsdag kveld.

Streiken har pågått siden 15. august. Totalt har 2.537 medlemmer i LO-forbundet Industri Energi vært i streik den siste tiden.

– Det er riktig at partene har kommet til enighet. Vi har signert en protokoll i ettermiddag. Vi er veldig glad for å ha kommet til en løsning, sier Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen til VG , som først omtalte saken.

Lokal aksjonsrett

Industri Energis hovedkrav har vært å få på plass aksjonsrett ved lokale forhandlinger i bedriftene.

– Vi skal nå samarbeide de to neste årene, fram mot hovedoppgjøret i 2024. Lokale parter skal utrede og vurdere om lokale sanksjonsmuligheter kan gjennomføres i den enkelte bedrift, sier forbundsleder Frode Alfheim, som ledet forhandlingene for Industri Energi.

Dersom de lokale parter er enige om at det er mulig å gjennomføre forsvarlige lokale aksjoner, har Industri Energi og Norsk Industri til hensikt å tariffeste denne muligheten, opplyser forbundet.

– Partene er nå enige om å utrede hvordan lokal uenighet i forhandlinger skal håndteres. En slik utredning kan ikke skje midt i en streik, men må gjøres utenfor en arbeidskonflikt. Det er vi enige om å gjøre, sier Lier-Hansen.

Øker minstelønnen med 4,5 prosent

Enigheten innebærer også at minstelønnssatsen i elektrokjemisk industri økes med 4,5 prosent, fra 202,13 kroner timen for en dagarbeider. Dette inkluderer et generelt tillegg på 4 kroner, ifølge Industri Energi. Skifttilleggene økes også med 4,5 prosent.

Økte overtidssatser, ordninger for å sikre ansatte matpause og høyere satser for dobbeltskift er også en del av enigheten. Partene skal dessuten utrede muligheter for å begrense bruken av nattskift og kompensasjon for å jobbe natt.

Nå som partene sentralt er kommet til enighet, fortsetter oppgjøret i industrien med lokale lønnsforhandlinger.

Hydros aluminiumsverk i Sunndal er blant bedriftene som har vært rammet av streiken.

– Hydro Sunndal vil være tilbake til normal aktivitet fra i morgen og skipning av produkter til kunder vil gjenopptas. Eventuelle forsinkelser til kunder forventes å være av mindre betydning, skriver Hydro i en pressemelding.

Noen av våre saker om streiken:

NHO-topp raser over streiken: – Dette er den best betalte industriarbeidergruppa i hele Norge
Streik i industrien: De streiker for retten til å aksjonere. På dette smelteverket har de hatt det siden 70-tallet
Tillitsvalgte krever reelle forhandlinger: – Vi går inn i et skuespill hvor resultatet er gitt
Veteran Olav Støylen (80) forklarer: Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles
LO-lederen med støtte til industriarbeidere i streik: – Dette ikke er daglig kost
Industribygda:For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket

Warning
Annonse
Annonse