JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Tillitsvalgte krever reelle forhandlinger: – Vi går inn i et skuespill hvor resultatet er gitt

Industri Energi-tillitsvalgt Jan Haugen forklarer hvorfor det nå er storstreik i industrien.
STREIKER: Her tillitsvalgte Thomas Eggan (med sixpence) og Jan Haugen (t.h)  sammen med streikevakter utenfor Elkem Thamshavn i Orkanger.

STREIKER: Her tillitsvalgte Thomas Eggan (med sixpence) og Jan Haugen (t.h) sammen med streikevakter utenfor Elkem Thamshavn i Orkanger.

Egil Brandsøy/Industri Energi

tonje@lomedia.no

Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi kom ikke til enighet i årets tariffoppgjør for elektrokjemisk industri, selv ikke meklingen hos Riksmekleren førte fram.

Mandag 15. august startet streiken.

Hovedkravet til Industri Energi er at arbeiderne skal få rett til å gjennomføre lokale aksjoner hvis de ikke kommer til enighet om lønn og vilkår i de lokale forhandlingene med ledelsen på bedriften.

Hovedtillitsvalgt Jan Haugen ved Washington Mills mener lokal aksjonsrett ville hjulpet tillitsvalgte med å få gjennomført reelle forhandlinger lokalt:

– Vi føler at vi går inn i et skuespill hvor resultatet er gitt på forhånd av arbeidsgiverne, sier han om dagens situasjon.

Haugens arbeidsplass i Orkanger i Trøndelag produserer silisiumkarbid.

Årelang frustrasjon

Elektrokjemisk overenskomst mellom Norsk Industri og Industri Energi er en minstelønnsavtale, hvor mesteparten av lønna forhandles lokalt på bedriften mellom tillitsvalgte og ledelsen. Det er misnøye med de lokale forhandlingene som har brakt industrien ut i streik.

Haugen leder også samarbeidskomiteen for elektrokjemisk industri, som er et forum for de Industri Energi-tillitsvalgte innenfor denne industrien.

Han forteller at de får tilbakemelding fra tillitsvalgte om at bedriftene koordinerer tilbudene sine i lokale forhandlinger – istedenfor å legge de fire kriteriene til grunnen.

De fire kriteriene er bedriftens økonomi, konkurranseevne, produktivitet og fremtidsutsikter. Partene er enige om at lokale forhandlinger skal ta utgangspunkt i disse.

– Vi får ikke ta del i overskuddet som skapes. Den eneste muligheten vi har er å skrive uenighetsprotokoll, og den skjer det ikke så mye med, sier Haugen.

Han sier at tillitsvalgte opplever at det ikke har vært reelle lokale forhandlinger iallfall siden 2016.

Elektrokjemisk industri bruker strøm for å frambringe kjemiske reaksjoner i produksjonsprosessen. Det er langt fra dagligdags at disse arbeiderne i denne industrien streiker. Ved Eramet i Sauda er de i streik for første gang på 52 år.

(Teksten fortsetter etter bildet)

I STREIK: Over 1.400 industriarbeidere er tatt ut i streik. Fra mandag skal ytterligere arbeidere ut i streik. Bildet er fra Eramet i Sauda.

I STREIK: Over 1.400 industriarbeidere er tatt ut i streik. Fra mandag skal ytterligere arbeidere ut i streik. Bildet er fra Eramet i Sauda.

Petter Pettersen

Norsk Industri er uenige

Norsk Industri skriver i en pressemelding at «Våre bedrifter kjenner seg ikke igjen i virkelighetsbeskrivelsen som motparten framstiller».

– Å blant annet påføre våre medlemsbedrifter en årlig risiko for lokale sanksjoner, kunne vi naturligvis ikke akseptere, kommenterer Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen.

Norsk Industri viser til at lokal lønnsutvikling «skal bygge på tillit og de fire kriteriene». De mener at det har fungert «meget godt». Arbeidsgiverorganisasjonen viser også til at operatørene på denne avtalen «har en gjennomsnittlig lønn inkl. blant annet skifttillegg som ligger betydelig over gjennomsnitt industriarbeiderlønn (113,3 prosent)".

– Det blir vanskelig å sammenligne. Mesteparten av de ansatte på denne avtalen jobber helkontinuerlig skift, og ulempetillegget for dette regnes inn i lønna, mener Haugen.

Helkontinuerlig skiftarbeid er arbeid som drives 24 timer i døgnet uten normal stans på søndager og helligdager. Døgnet dekkes opp av flere skiftlag.

Veteran Olav Støylen (80) forklarer: Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles

Fullt mulig å få til

På elektrokjemisk overenskomst er det én bedrift som har aksjonsrett ved lokale forhandlinger. Det er Eramet Kvinesdal som har hatt lokal aksjonsrett siden 1974.

Hvis ikke partene blir enige innen fristen i de lokale forhandlingene kan tillitsvalgte kreve at bedriften reduserer inntaket av strøm med en prosentsats som er avtalt på forhånd. Da vil lønningene også reduseres på lik linje med produksjonen.

– Vi får rapport om at denne type aksjon fungerer bra hos dem. Før innføring av lokal aksjonsrett andre steder vil tillitsvalgte sette seg ned og finne gode løsninger for hvordan dette kan fungere sammen med arbeidsgiverne på hvert enkelt verk, sier Haugen.

Han mener at løsningen i Kvinesdal viser at det er fullt mulig å gjennomføre lokale aksjoner på en god måte. Når bedrifter på området blir tatt ut i streik har de egne nedkjøringsavtaler som skal være skånsomt for utstyr og ivareta helse, miljø og sikkerhet.

Haugen understreker at lokal aksjonsrett ikke må bety nedstenging av all produksjon.

Mye delt: LO-lederen med støtte til industriarbeidere i streik: – Dette ikke er daglig kost

Omfattende streik

Mandag 15. august startet streiken innen elektrokjemisk industri, hvor 1.422 Industri Energi-medlemmer skulle tas ut.

Disse jobber ved bedrifter som Boliden, flere av Elkems verk, Glencore Nikkelverk, Washington Mills og Wacker Chemicals.

Blant annet LO-leder Peggy Hessen Følsvik har besøkt Glencore i Kristiansand for å vise støtte til de streikende.

Påfølgende tirsdag varslet forbundet at de vil ta ut ytterligere 1.115 arbeidere ut i streik fra 22. august. Disse jobber på Hydro Aluminium i Sunndal, Alcoa i Mosjøen og Bilfinger Engineering & Maintenance Nordics.

Ifølge Norsk Industri vil dette medføre at om lag 30 prosent av de ansatte på Elektrokjemisk overenskomst blir tatt ut i streik.

Bedriftene i det første streikeuttaket har en nedkjøringstid på mellom to og fem dager, ifølge arbeidsgiverne. Aluminiumsindustrien trenger en del lengre tid.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse