GJENSYN: Danseren Johan Fasting og fysioterapeuten Siggen Mortensen møtes igjen, på Operaen i Oslo, drøye tre tiår etter at de utviklet et profesjonelt pausegymprogram.
Håvard Sæbø
Pausetrim gir impulser til kropp og sinn
Hvilken sittestilling er den beste? Den neste! Tips til fysisk rørelse på arbeidsplassen sitter løst når to pausegympionerer møtes igjen for første gang på over 30 år.
anne.siri.rena@lomedia.no
Sigrid-Ann "Siggen" Mortensen, mensendieck-fysioterapeuten, og Johan Fasting, danseren, fikk på slutten av 70-tallet i oppdrag fra Norges Bedriftsidrettsforbund å utvikle et profesjonelt opplegg for pausegymnastikk på arbeidsplasser. Vi har avtalt et treff på Operaen i Oslo, tilfeldigvis på selveste Dansens dag, for å snakke om hva kroppen har godt av – og ikke så godt – alle de timene vi tilbringer på jobben.
– Så hyggelig!
Og så en klem. De to har ikke sett hverandre siden, men de drøye tre tiårene som har gått har fortsatt ikke klart å presse dem ned i sittende. I alle fall ikke i for lang tid om gangen.
– Kroppen krever bevegelse. Ensidig bruk gjør at den låser seg, og det fører til feilbelastning. I arbeidslivet bruker mange, blant annet anleggsarbeidere, kroppen altfor mye og for tungt. Mens i kontoryrker er det mange som sitter seg til plager i for ensidig og sterkt synsbelastende arbeid, for det meste med pc, konstaterer Siggen Mortensen, full av liv.
Et viktig avbrekk
De vet ikke selv om de var først ute med å skape pausegymnastikk, men å omtale dem som pionerer, sammen med fysioterapeutene Kirsten Ly Arnesen og Lisbet Samdahl Høiden, som også var med, blir nok uansett ikke feil. Johan er nemlig sikker på at kassettene med musikk og instruksjoner ble langt mer brukt enn de først hadde håpet på. Og Siggen har mer enn én gang hørt sin egen stemme strømme ut fra kassettspilleren og forklare øvelser når hun har vært på arbeidsplassbesøk rundt omkring. Hvert program de laget var på mellom fem og sju minutter, og mange av øvelsene skulle kjennes bra også for deltakere som av en eller annen grunn ikke kunne stå oppreist. Det skulle være kort, konsist og godt for kroppen. Trekløveret av fysioterapeuter laget øvelsene som Siggen satte stemme til, mens Johan jobbet hardt for å finne riktig musikk. Tempoet skulle være passende, låtmaterialet ha riktig lengde.
– På den tiden var det nærmest tabu å ha musikk til denne typen trinn, minnes de to.
– Er pausegym egentlig så viktig?
– Ja. Det gir et avbrekk i det ofte litt for ensidige arbeidet vi holder på med, og det bidrar til mer allsidig muskelbruk enn når vi bare sitter. Noe vi stort sett gjør, sier Siggen Mortensen.
Og ifølge henne skjer mer enn bare dette:
– Vi får nye impulser til både kropp og sinn ved å gå bort fra det vi holder på med stort sett hele tiden ellers, forklarer hun.
Like viktig for menn
Johan Fasting klarer knapt å stå stille når han først har reist seg opp. 70-åringen har hypermobile ledd og er ellers en elsker av dans. Du har kanskje hørt om "Fasting-swingen"? Nå lærer han opp nye instruktører i stilarten og arrangerer dansereiser til utlandet. Han jobber også med musikk og kjente artister i USA. I Operaens foajé demonstrerer han noen enkle, men grasisøse trinn ved å føre Sigrid-Ann, også snart 70, rundt.
– Har pausegym blitt en litt sånn damegreie?
– Ja, egentlig. Menn er litt mer sjenerte for å reise seg opp og slenge armene rundt, mener Siggen Mortensen.
Et faktum som definitivt ikke gjelder Johan Fasting.
– Og selv om vi trener på fritida, så blir vi sittende for låst all den tiden vi tilbringer på kontoret. Derfor er avbrekk bare bra, fortsetter fysioterapeuten.
25 år i Stortinget
Siggen har blant annet jobbet i Televerket og hatt gym i Teledirektoratets 17 etasjer tidlig på 70-tallet. De siste 25 årene av sitt yrkesaktive liv var hun bedriftsfysioterapeut på Stortinget, der hun rullet på skuldrene og pustet med alt fra rengjøringsansatte til politikere. Hun har også holdt gym for yrkesgrupper som sveisere og snekkere. Fortsatt kan hun holde foredrag om pausegymmens positive betydning.
– Hvilken effekt har disse øvelsene?
– I tillegg til å motarbeide feilbelastning gir det også en bevissthet rundt det å bruke kroppen. Kroppen skal ikke bare knytes, men også slippes. Ved å gjøre øvelser kommer vi bort fra den foroverlente posisjonen som er med på å binde pusten, forklarer hun.
Ikke kvel gjespen
Om de skal velge seg ut én øvelse i løpet av en dag, så blir det å strekke på kroppen så lang den er og samtidig slenge på et gjesp. Siggen mener det er den aller beste avlastende øvelsen – og den tar bare noen få sekunder å gjøre.
– Og ikke kvel gjespen! Den er frigjørende. Ellers er det viktig å forsøke å smile og le så mye som mulig, mener Sigrid-Ann.
Skulderrullen kommer som en god nummer to av enkle øvelser, mener Johan.
For er det et sted vondtene slår rot, i alle fall for såkalte kontorrotter, så er det i nakke og skuldre. Mye forplanter seg ut i armene, og i hodet setter det seg spenninger. Begge er skjønt enige om at det skulle vært enda mer bevegelse enn det er i dag i skolen, for å begynne tidlig er viktig. Helt på tampen har Johan Fasting et tips til folk som vil danse, men kanskje ikke helt tør.
– Uttrykk det du føler uten å analysere for mye. Analysen kan ødelegge.
Kanskje dette er noe å tenke på også for de som ikke helt tør å slippe seg ut i pausegymmens verden?
Vi forlater to svært travle sprekinger for denne gang, men Frifagbevegelse lover å komme tilbake med instruksjoner fra mensendieckfysioterapeut Siggen Mortensen.
Mensendieckmetoden:
Metoden ble utviklet av legen Bess Mensendieck. Hun var opptatt av kroppens daglige bevegelser og omgivelsenes innvirkning på kropp og sinn.
Kilde: mensendieck.no
Strekk på kroppen og gjesp! Det er den beste avlastende øvelsen i løpet av en kontordag.
Fysioterapeut Sigrid-Ann Mortensen
Pausegymmen skulle være kort, konsis og bra for kroppen.
Danser Johan Fasting
Mensendieckmetoden:
Metoden ble utviklet av legen Bess Mensendieck. Hun var opptatt av kroppens daglige bevegelser og omgivelsenes innvirkning på kropp og sinn.
Kilde: mensendieck.no
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø