Korona:
Pensjonert helsepersonell kan nå jobbe uten å tape pensjon
– Bra, men ikke godt nok, mener Pål Skarsbak, daglig leder av LO Kommune.
I helseforetakene omfatter ordningen alle kategorier arbeidstakere, mens i kommunesektoren omfatter ordningen til nå kun personell som jobber i helsetjenesten. (Illustrasjonsfoto)
Frøydis Falch Urbye
baj@fagbladet.no
Både i sykehusene og i kommunesektoren blir det nå mulig for alt pensjonert personell i helsetjenesten å jobbe uten å tape pensjonsrettigheter.
I helseforetakene omfatter ordningen alle kategorier arbeidstakere, mens i kommunesektoren omfatter ordningen til nå kun personell som jobber i helsetjenesten.
p
– Det er bra, men ikke godt nok. I disse krisetider burde det være like regler for alle – om de jobber i kollektivtrafikken, sosialsektoren og innen sikkerhet og beredskap, for ikke å snakke om renholderne. Nå handler det om å tilrettelegge for at alle gode krefter kan benyttes uten at pensjonen avkortes, sier daglig leder av LO Kommune, Pål Skarsbak, til Fagforbundet.no.
Felles brev
LO, Unio og YS har forfattet et felles brev til Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) der de ber om at denne urettferdigheten rettes opp. Det samme har KS, arbeidsgiverorganisasjonen for kommunene gjort.
I brevet tar de til orde for at også i branntjenesten, kollektivtransport, renovasjon, oppgaver som regjeringen selv har definert som samfunnskritiske, kan det være behov for å benytte pensjonerte medarbeidere.
– Dette oppfatter vi at ligger utenfor den tolkningen av helsetjenester som departementet legger til grunn, skriver organisasjonene i brevet.
De ber også om en tilbakemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet på om det noen motforestillinger eller er noen praktiske hinder for at dette avtales.
– Det er helt nødvendig å få avklart at disse gruppene kan få tilsvarende regler som ansatte i helsetjenesten, fastslår de i brevet.
Departementet vurderer
Fagbladet har forsøkt å få en kommentar til saken fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen. Vi har blant annet stilt spørsmål om det er aktuelt å innfri ønsket, om det finnes noen praktiske hindre og hvor raskt en slik regelendring eventuelt kan realiseres.
I en ordknapp epost kan statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet si følgende:
– Dette er en av mange saker som er til vurdering i ASD.