JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonene skal øke med mindre enn lønnsveksten

Pensjonistene skal fortsatt få mindre tillegg enn andre, fastholder regjeringen

Pensjoner skal fortsatt oppjusteres med lønnsveksten, minus en fast faktor på 0,75 prosent. Pensjonistforbundet er svært skuffet.
Arbeidsminister Anniken Hauglie vil at pensjonene fortsatt skal øke mindre enn lønnsveksten.

Arbeidsminister Anniken Hauglie vil at pensjonene fortsatt skal øke mindre enn lønnsveksten.

Jan-Erik Østlie

Etter trygdeoppgjøret i fjor varslet regjeringen at alle steiner skulle snus, for at ikke pensjonistene skulle bli de store taperne i år etter år med moderate lønnsoppgjør. Et utvalg ble satt ned, og tirsdag kveld ble utvalget enige om at pensjonsreformen skal forbli uendret.

• Les også: Slik unngår du AFP-smellen

• Les også: Så lite tjener en ansatt i Ryanair

Veldig skuffet

– Dette er dypt skuffende, og en veldig trist dag. Vi hadde forventet at arbeidsministeren skulle ta grep, men det har hun altså ikke gjort, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman til NTB.

• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Regjeringen vil ikke endre

Arbeidsminister Anniken Hauglie har ikke tenkt til å gjøre endringer i pensjonsreformen som kom i 2011.

– Pensjonsreformen er fortsatt veldig ny. Det er viktig å se på utviklingen over tid, og vi vil derfor ikke gjøre noen endringer nå, sier Hauglie (H) til NTB.

Dermed stiger prisene mer enn pensjonene.

• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer

– Alle må bidra

– Hvis man skal kompensere for kjøpekraften i 2015-2016, vil det koste oss 2,5 milliarder kroner. Det er økt arbeidsledighet, fallende oljepris, mange går ned i lønn og mister jobbene sine. Vi er opptatt av at ikke byrden på arbeidstakerne skal øke, og gjøre situasjonen enda vanskeligere for dem. Her må alle bidra, sier Hauglie til NTB.

• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene

Pensjonistene: – Urettferdig

– Alle skal bidra, men det er urettferdig at noen skal bidra mer enn andre. På en pensjon på 220.000 kroner er reguleringen i prisvekst på minus 1.400 kroner. Det betyr 1.400 kroner mindre å rutte med i året, sier Olimb Norman.

Reglene for regulering av alderspensjon skal sikre at pensjonssystemet er økonomisk bærekraftig.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Resultat av pensjonsreformen

Formålet med dagens regler er å sikre at pensjonistene, gjennom de årlige trygdeoppgjørene, opprettholder kjøpekraften og får ta del i velstandsveksten i samfunnet over tid.

– Pensjonistene kommer til å ha god kjøpekraft i 2016 og 2017 på grunn av økt grunnpensjon og skattelettelser, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

Pensjonene skal fortsatt oppjusteres med lønnsveksten, fratrukket en fast faktor på 0,75 prosent.

Få nyhetsbrevet vårt

Vil fortsatt trekke fra 0,75 prosent årlig

– Vi kommer ikke til å gjøre noen endringer i reguleringen i alderspensjonene. Fratrekket kommer til å holde seg på 0,75 prosent, sier arbeidsministeren til NTB.

Det er omtrent 830.000 pensjonister i Norge i dag.

– Nå må alle pensjonist- og hovedorganisasjoner stå sammen med oss, så ikke pensjonistene alene må bære den tyngste byrden. Når vi for andre år på rad ender med at pensjonsveksten er lavere enn prisveksten, så er det elendig politikk, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman.

• Les også: Dette må du vite om pensjon

SV kritiserer regjeringen

SV reagerer kraftig på det partiet mener er et løftebrudd fra regjeringen.

– Det er uakseptabelt at pensjonistene blir latt i stikken av regjeringen. Det er ikke vanskelig å løse denne situasjonen. Det handler bare om prioriteringer. Man kunne kompensert pensjonistene, som SV foreslo i fjor, og kommer til å foreslå i år, sier arbeids- og sosialpolitisk talsperson Kirsti Bergstø til NTB.

– I stedet prioriterte regjeringen kutt i formuesskatten til de rikeste høyere enn pensjonistene, sier hun.

Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Les også: Siv med skattesjokk for arbeidsledige eldre

Annonse
Annonse