Pensjonistledere fortviler: Jan Davidsen nekter å skrive under på trygdeoppgjøret
Pensjonistlederne Jan Davidsen og Bjørg Hageløkken er svært misfornøyde med at pensjonistene taper kjøpekraft igjen. Nå vil de ha trygdeoppgjøret inn i Stortinget.
– At landet er i en alvorlig situasjon, forsvarer ikke at pensjonene er blitt underregulert i fem av de seks siste årene, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
per.flakstad@fagbladet.no
Etter at resultatet var klart i trygdeoppgjøret onsdag ettermiddag, opplyste forbundsleder i Norsk Pensjonistforbund, Jan Davidsen, at de ikke kommer til å skrive under på årets trygdeoppgjør.
Han sa at de nå vil ta kontakt med partilederne på Stortinget for å be om at oppgjøret blir behandlet der.
– Vi vet at landet er i en alvorlig situasjon, og det tar vi inn over oss. Men det forsvarer ikke at pensjonene er blitt underregulert i fem av de seks siste årene, sier Jan Davidsen.
– Til sammen dreier dette seg om tapt kjøpekraft på 18 milliarder kroner. Dette er store penger. At pensjonistene skulle tape kjøpekraft på grunn av modellen som trygdeoppgjørene er bygget på, er i strid med stortingets intensjon da pensjonsreformen ble vedtatt i 2011, sa han.
Davidsen mener også trygdeoppgjørene de siste årene klart viser at pensjonistene må få forhandlingsrett.
Fagforbundets pensjonistleder er ikke fornøyd
– Jeg er ikke så veldig fornøyd med dette oppgjøret, nei, sier lederen for Fagforbundet pensjonister, Bjørg Hageløkken til Fagbladet.
– Jeg er ikke så veldig fornøyd med dette oppgjøret, nei, sier lederen for Fagforbundet pensjonister, Bjørg Hageløkken.
Kathrine Geard
Siden alle vet at modellen for trygdeoppgjørene er laget slik at pensjonistene mister kjøpekraft når det er små lønnstillegg i arbeidslivet, hadde hun håpet at regjeringen ville bidra til at pensjonistene opprettholdt kjøpekraften i dette oppgjøret.
– Det er viktig å understreke at vi ikke ventet oss et svært godt oppgjør. Vi har en spesiell tid med pandemi, der både næringslivet og mange yrkesaktive sliter. Det må også vi pensjonister forholde oss til. Men jeg hadde håpet på rettferdighet og at også vi kunne opprettholde kjøpekraften vår.
– Et brød koster like mye for oss pensjonister som for andre, sier Hageløkken.