JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Per Willy Johansen var fabrikkarbeider, etter et års sykmelding trodde han at han fikk arbeidsavklaringspenger for å finne seg et nytt yrke, men han fikk nei. Samboer Eva Iren Johnsen har vært viktig for at Per Willy skal orke.

Per Willy Johansen var fabrikkarbeider, etter et års sykmelding trodde han at han fikk arbeidsavklaringspenger for å finne seg et nytt yrke, men han fikk nei. Samboer Eva Iren Johnsen har vært viktig for at Per Willy skal orke.

Håvard Sæbø

Arbeidsavklaringspenger (AAP), Nav:

Per Willy har vært uten inntekt ett år. Han er en av dem som ikke får arbeidsavklaringspenger fra Nav

Om en uke er det julaften, Per Willy Johansen i Halden, har fått avslag på arbeidsavlaringspenger, og har ikke hatt inntekt siden oktober i fjor.


19.12.2018
09:36
21.08.2023 17:14

torgny@lomedia.no

I oktober i fjor var siste gang Per Willy Johansen hadde inntekt. Siden har han levd på samboeren sin og lån fra familie. 42 åringen har både utdanning innen IKT og 15 års erfaring som industriarbeider ved Nexans kabelfabrikk i Halden, men kroppen vil ikke. Etter en bilulykke på E6 ved Råde i Østfold i 1996, har ryggen kranglet. Nav mener imidlertid sykdommen hans ikke er godt nok dokumentert, til at han skal få arbeidsavklaringspenger.

Trivdes godt

– Jeg trivdes veldig godt på jobben på Nexans. Jobben var som vanlig produksjonsarbeider: Jeg rigga og styrte maskinene som produserte det som kalles navlestrengskabler. Det er kablene som blant annet forbinder undervannsinstallasjonene med plattformen, forteller Johansen, og understreker at han ikke har et vondt ord å si om sin gamle arbeidsplass.

Det er ikke snø i Halden, men det nærmer seg jul. En julenisse titter fram fra vedkurven. Men det blir ingen stor julefeiring hos Johansen, samboer Eva Iren Johnsen og de fem barna fra ti til 14 år som de har ansvar for. For de venter på svar fra Nav.

Sensommeren 2016 ble Johansen sykmeldt fra jobben på Nexans. Det var ryggen som slo seg vrang. Han hadde store smerter når han satt, og det var umulig med løft og belastende bevegelser.

Disse ytelsene fra Nav er «skattefrie» i desember

Rehabilitering

Da Johansen ble sykmeldt, var han flink til å trene. Den beste måten å behandle prolaps på, er å styrke støttemuskulaturen i ryggen. Han fikk plass på Cato-senteret i Son i Akershus som gir arbeidsrettet rehabilitering.

I tillegg til ryggen har han også andre medisinske problemer som begrenser yrkesvalget hans. Men rehabilitererne på Cato-senteret slo fast at Johansen hadde en restarbeidsevne. I rapporten de skrev konkluderte de med at han kunne ha mulighet til å ta lettere arbeid etter seks måneder med rehabilitering. Da skjønte Johansen at han ikke kunne komme tilbake til jobben på fabrikken, og han søkte arbeidsavklaringspenger. Alle hadde fortalte ham at han var en god kandidat.

I september i år ble han sagt opp fra Nexans. Johansen oppfattet ikke det som dramatisk. Han ønsket seg jo en ny jobb.

(Saken fortsetter under bildet.)

Det blir god tid for Per Willy Johansen til å gruble når Navs saksbehandlingstid er fem måneder.

Det blir god tid for Per Willy Johansen til å gruble når Navs saksbehandlingstid er fem måneder.

Håvard Sæbø

Ny karriere

I Halden har Podium en avdeling. Podium er et jobb- og karrieresenter eid av Jobzone. Her fikk Johansen plass for å finne seg en ny karriere. Plassen var betalt av Nav. Han var godt i gang hos Podium med arbeidstilrettet tiltak, da avslaget kom.

Rapporten Podium skrev konkluderte med at den tidligere fabrikkarbeideren kun hadde en restarbeidsevne på 20 til 30 prosent. Men han var villig til å bruke den bare de fant den rette jobben.

Avslaget fra Nav på arbeidsavklaringspenger var begrunnet med at skaden og sykdommen ikke var godt nok dokumentert.

MR-bildene, legeerklæringen, rapporten fra Cato-senteret og etter hvert Podium, var ikke nok dokumentasjon til å overbevise saksbehandlerne hos Nav om at Johansen fylte kriteriene for å få arbeidsavklaringspenger.

• Følg oss på Facebook

Fem måneder behandlingstid

Johansen klagde. Etter fem måneders behandlingstid, kom et nytt avslag fra Nav. Han fylte på med dokumentasjon. Nå skulle saken bli behandlet av Navs klageinstans, også de med fem måneders behandlingstid. Det var ikke lett å bære avslaget.

– Det er jeg som må ta de telefonene, forteller samboer Eva Iren Johnsen. De legger ikke skjul på at det har vært vanskelig for Per Willy å legge demper på sinnet sitt i møte med det han opplever som en vegg av urettferdighet. Da har det vært godt å ha samboeren til hjelpe seg gjennom systemet.

Lidenskapen

– Hvorfor søker du ikke om uføretrygd?

– Jeg har lyst til å jobbe og jeg kan og vil.

– Hva slags jobb kunne du tenke deg?

– Jeg er lidenskapelig opptatt av datakommunikasjon. Det er det jeg har utdanning i fra videregående og en høyskoleutdanning innen det faget hadde vært midt i blinken.

Avslaget fra Nav skal ankes til Trygderetten. Advokaten sitter og skriver klagen nå.

– Det er en morsom ting til. Jeg får ikke ut forsikringspengene mine heller, sier Johansen.

– Morsom?

– Ja, vi kaller alt det tragiske her i huset for morsomt, det er sånn vi overlever, forklarer han. Saken er at Johansen blant annet gjennom jobben på Nexans var forsikret mot uførhet. Hvis han fikk nedsatt arbeidsevne, så skulle forsikringsselskapene utbetale en sum. Siden Nav ikke har godkjent at han har varig nedsatt arbeidsevne, vil ikke forsikringsselskapene utbetale noe.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Nav svarer

Direktør Grethe Børsheim som er direktør i Nav Klageinstans kommenterer Johansens sak, etter at Johansen har gitt godkjenning til at Nav uttaler seg i saken.

– Det er godt dokumentert at Johansen har helseplager og at det derfor er svært vanskelig for ham å ha tungt fysisk arbeid. Vi forstår at han er i en fortvilet situasjon og beklager den belastningen det har vært for ham å vente lenge på svar fra Nav. Ifølge dokumentasjonen vi har fått, kan Johansen ta en ufaglært jobb som inneholder lettere fysisk arbeid. Det er årsaken til at han fått avslag på arbeidsavklaringspenger, skriver Børsheim i en epost.

Saksbehandlingstid

Etter at Johansen fikk avslag, har advokaten hans anket vedtaket inn for Trygderetten. I den forbindelse har advokaten opplyst at Johansen skal til utredning på smerteklinikken. Dette er opplysninger som Nav vil ta hensyn til når de skal behandle anken, forklarer Børsheim.

Hun beklager også den lange saksbehandlingstiden.

– Det er økt inngang av klage- og ankesaker til Navs klageinstans som er årsaken. Vi har flere anker på arbeidsavklaringspenger som venter på å bli forberedt for oversendelse til Trygderetten. Dette medfører dessverre at saksbehandlingstiden i Johansens tilfelle er varslet til å være fem måneder.

Johansen mener at Navs oppfatning av hva som er lettere fysisk arbeid, er feil. De jobbene Nav har vist til er ikke Johansen i stand til å ta på grunn av hans medisinske tilstand.

Dagsavisen og FriFagbevegelse har den siste tiden skrevet om nye Nav-regler for arbeidsavklaringspenger. Les også disse sakene:

Ville ut i jobb, endte på sosialen: – I år har vi ikke råd til julegaver

Advokat: – Det regjeringen har gjort er helt hårreisende

– Det er vi som må være vitne til kostnadene vedtakene har for disse menneskene, sier saksbehandlere

– Helt skandaløst at mange nå ender på sosialhjelp

19.12.2018
09:36
21.08.2023 17:14



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

I ARBEID: Ida Haugen-Poljac (til venstre), Ane Kathrine Strand og Konrad Jervell bruker mye tid foran dataskjermen.

I ARBEID: Ida Haugen-Poljac (til venstre), Ane Kathrine Strand og Konrad Jervell bruker mye tid foran dataskjermen.

Jan-Erik Østlie

Her har de startet med fire dagers uke: – Fordi vi har lyst!


Flere saker