IKKE TIL FJELLS: Enn så lenge gjelder hytteforbudet. Hvis ferien til hytta allerede er planlagt, må den holdes på vent inntil videre.
colourbox
Får permitterte lønn i påskeferien?
Permittert: Dette har du krav på i påska
Permitterte ansatte er sikret lønnsutbetaling i 20 dager frem i tid, for mange vil det gjelde over påske. Dette er en oversikt over de viktigste rettighetene til de som er permitterte i påsken.
ida.bing@lomedia.no
I løpet av den første uken med de hardeste koronatiltakene har det kommet inn 185.300 søknader om dagpenger til Nav. De aller fleste søker fordi de er blitt permittert fra jobben.
Det mange kanskje lurer på nå, er hvilke regler som gjelder for permitterte i påska.
Dette er hovedbestemmelsene
• Fra og med 20. mars trådte nye regler i kraft, som sier at arbeidsgiver skal betale de to første dagene med lønn dersom du er permittert. Før de nye reglene hadde arbeidsgiver lønnsplikt i 15 dager.
Staten betaler nå de neste 18 dagene inntil 6G, som utgjør en årslønn rett under 600.000 kroner. Det vil si at mange går inn i en permitteringsperiode som treffer påsken, og hvor lønnsplikten fortsetter gjennom påskeuken.
• Skjærtorsdag, Langfredag, 1. påskedag og 2. påskedag regnes som helligdager - såkalte røde dager. Under normale omstendigheter finnes det ulike regler for utbetaling av lønn og arbeidstid i påsken, ifølge arbeidsmiljøloven.
Hvilken lønn arbeidstaker har krav på i disse røde dagene, må være regulert i tariffavtale eller arbeidsavtale. Ofte varierer dette fra bedrift til bedrift, og det er knyttet til om arbeidets art gjør det nødvendig å jobbe på de røde dagene.
Permitterte sikres full lønn i 20 dager. Her er regelendringene
• Arbeidsgiver har som nevt lønnsplikt i to dager og betaler lønn for to hele arbeidsdager. Deretter betaler staten lønn i 18 arbeidsdager. Med arbeidsdager menes dager hvor den ansatte skulle ha arbeidet og mottatt lønn.
Lønnsplikten løper normalt ikke i perioder med arbeidsfri, som helligdager, men den løper videre fra neste arbeidsdag, ifølge NHO. Hvis det derimot fremgår av arbeidsavtalen din eller tariffavtalen at du skal jobbe fulle dager på helligdagene, har du dermed rett til lønn - også når du er permittert.
Hvem får jeg penger fra?
Det vil sannsynligvis være arbeidsgiveren din som forhåndsutbetaler lønn og dagpenger til deg under permitteringsperioden, fordi Nav i disse dager er overbelastet. Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) oppfordret nylig arbeidsgivere som kan, om å forskuttere dagpenger til permitterte arbeidstakere for å avlaste Nav.
– Vi spør om bedriftene som har likviditet til det, kan forskuttere ut lønn til de permitterte de første 20 dagene. Det ville vært til stor hjelp og vil lette på presset hos Nav, sier Isaksen til Dagens Næringsliv.
Arbeids- og sosialministeren lover at alle bedrifter som følger hans oppfordring, skal få igjen hver krone de legger ut.
Hva har jeg krav på av Nav? 10 spørsmål og svar om utbetalinger etter koronautbruddet
Får jeg dagpenger i påsken?
• Etter 20 dager hvor du er sikret lønn (opp mot 600.000 kroner), kan du søke om å få dagpenger. Opprinnelig var regelen slik at hvis permitteringen varer i seks uker eller mindre, var hovedregelen at Nav ikke utbetaler dagpenger fra og med palmesøndag til og med 2. påskedag. Nå har det imidlertid blitt gjort endringer i dagpengeforskriften, og dagpengene løper som normalt gjennom påsken.
• Hvis det imidlertid er slik at det er indikasjoner på at bedriften du jobber for legger kortvarige permitteringer til påskehøytiden med sikte på å gjenoppta drift over påske, må det søkes om en egen dispansasjon for å få utbetalt dagpenger i påsken. Det gjøres av bedriften selv, og det er Nav lokalt som behandler denne dispansasjonen.
Nav må ikke lenger stille krav til legeerklæring for å godkjenne sykemelding
Jeg er permittert, men har avtalt å ha ferie i påsken. Hva skjer?
Ferie som var fastsatt før du fikk varselet om permittering, bør avvikles som avtalt.
Det skriver konsulentselskapet Sticos, som har spesialisert seg på spørsmål knyttet til lønn og regnskap. Det betyr at ferie avvikles som normalt, og at det ikke teller med som permitteringstid.
Ifølge Ferieloven kan arbeidsgiver avlyse eller endre din fastsatte ferie «dersom det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser som medfører vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedsfortreder», men at arbeidsgiver plikter å drøfte dette før beslutningen fattes. Det skriver arbeidstakerorganisasjonen Delta.
Vær derfor obs på dialog med arbeidsgiver om du skal ha planlagte feriedager som avtalt.
Hvis du ikke har avtalt å ha fri i påska, men fortstatt er permittert, bør arbeidsgiver og arbeidstaker sammen lage en avtale for når ferien skal avvikles under permittering, er rådet fra konsulentselskapet Sticos.
Får jeg lønn for avtalt ferie?
Ferieloven gjelder også når du er permittert. Det betyr at ved avvikling av ferie vil arbeidstakeren ha rett på feriepenger opptjent i kalenderår før.
«Det er i krisetider vi ser betydningen av en sterk fagbevegelse», skriver Svein-Yngve Madssen
Vær i midlertid oppmerksom på at hvis du skal avvikle ferien din, så forlenges permitteringsperioden tilsvarende dette fraværet, og dagpengene som utbetales i permitteringen stopper i disse dagene.
Om du er permittert og mottar dagpenger, må du opplyse Nav om at du avvikler ferie i perioden.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen