JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Personlig trenere og arbeidsforhold:

Personlig trener om forholdene i bransjen: – På grensen til ulovlig

Personlig trener i Fresh Fitness mener unge trenere bindes til uklare kontrakter som åpner for utnyttelse. Hans egen kontrakt var så vag, at han trodde han ble snytt for 205.000 kroner i fradragsberettigede leieutgifter.
UTNYTTELSE: «Knut» kjenner treningsbransjen godt, og mener avtalen mellom personlige trenere og treningskjedene er så vage og kompliserte, at mange opplever å bli utnyttet som arbeidskraft.

UTNYTTELSE: «Knut» kjenner treningsbransjen godt, og mener avtalen mellom personlige trenere og treningskjedene er så vage og kompliserte, at mange opplever å bli utnyttet som arbeidskraft.

Brian Cliff Olguin

ida.bing@lomedia.no

– Nå ønsker jeg å vise fram innsiden, for dette kan ikke fortsette. Det er viktig at folk ser hvordan unge trenere utnyttes som arbeidskraft.

Det sier den personlige treneren Knut til FriFagbevegelse. Vi møter han utenfor et treningssenter i Oslo, men det er ikke dette senteret han jobber på.

Knut er heller ikke hans egentlige navn.

Han mener bransjen preges av kompliserte kontrakter og klausuler, som åpner for utnyttelse av unge trenere.

– Jeg ønsker å være åpen om problemene, i håp om å bidra til endringer i bransjen, sier Knut.

– Bundet til et lovbrudd

I en franchise-kontrakt med treningskjeden Fresh Fitness blir Knut hyret inn som trener. Selv er han registrert som selvstendig næringsdrivende, og har et eget organisasjonsnummer i Brønnøysund. Det skulle tilsi at han kunne ha hatt flere arbeidsgivere.

Kontrakter for personlige trenere får kritikk: – Risikoen veltes over på den enkelte

Men i kontrakten med Fresh forplikter trenerne seg til å kun ha én oppdragsgiver.

«PT skal i avtalens løpetid ikke være involvert i annen virksomhet enn franchisen i henhold til denne Avtale», står det i kontrakten FriFagbevegelse har tilgang til.

– Det betyr at jeg ikke kan jobbe i kassen på Kiwi en gang. Som selvstendig næringsdrivende skal man kunne ha mer enn en oppdragsgiver. Men jeg føler meg kontraktsbundet til et lovbrudd, legger Knut til.

Skremmende kontrakter

Kontraktene som inngås er på 14 sider. Den er tilknyttet en manual på 25 sider, med ulike krav til hva trenerne forplikter seg til, blant annet et minimumskrav på 60 leverte PT-timer i måneden.

– Den manualen har krav og rutiner som endres uten at vi får beskjed, og kontrakten er flytende.

Dermed kan treneren i prinsippet bli sagt opp hvis de ikke leverer de minstekravene som settes, forklarer Knut. Han sier at mange trenere har fått advarsler om nettopp dette.

– Dette er første gangen jeg har jobbet med en oppdragsgiver med så mye rare kontrakter og klausuler, at det er skremmende.

Det er lite trenerne skulle ha sagt til tross for at de opererer som selvstendig næringsdrivende, påpeker han. Særlig dreier det seg om rettigheter den selvstendige parten har:

– Det står ikke skrevet i kontrakten hvordan jeg sier opp, eller hvordan jeg går fram for å avslutte forholdet.

– Det er vanskelig for PT-ene i Fresh Fitness å føle seg som en oppdragstaker, når man ofte blir behandlet som en ansatt. Alle over deg blir omtalt som sjefen din, men er det ikke sånn at jeg er min egen sjef? Jeg driver jo mitt eget selskap, sier Knut.

«Mistet» 205.000 kroner

For å kunne drive som personlig trener på Fresh, har Knut måttet betale for leie av treningslokaler. Det er imidlertid Fresh Fitness som tar inn en leie på 25 prosent av inntekten til den personlige treneren.

I kontrakten står det at trenerne faktureres for 75 prosent av forrige måneds omsetning, altså at leiebeløpet på 25 prosent allerede er trukket fra.

Dermed kan heller ikke leieutgiftene skrives av, slik de kan for andre selvstendige næringsdrivende.

Ifølge Knut har 205.000 kroner av omsetningen hans i fjor gått med til leie, noe som vil si en månedsleie på nærmere 17.000 kroner.

– Det blir formidlet at du betaler 25 prosent i husleie, men du har ingen mulighet til å skrive det av, fordi de har tatt disse pengene uten at jeg får gjort noe med det.

Hadde han jobbet et annet sted, eller for flere oppdragsgivere, kunne han skrevet av summen til husleie og spart mye penger, forklarer han.

– Det er vanskelig å hente ut informasjon, og det er vanskelig for unge trenere som møter dette for første gang å faktisk forstå hva de forplikter seg til, understreker Knut.

Knut mener flere i bransjen burde tilby en flat leie i måneden, i stedet for å trekke en viss prosentandel av inntjeningen. Han viser til treningskjeden Evo, som tar opp mot 5.000 kroner i måneden for leie.

Ikke uvanlig å se slike krav

Per-Ole Hegdahl er advokat og rådgiver i Skattebetalerforeningen. Han sier til FriFagbevegelse at avtalen undergraver at de personlige trenerne er selvstendig næringsdrivende, men at den ikke er ulovlig på noe vis:

– De er franchisetakere, det vil si at de jobber etter samme forretningsmodell og nyter godt av felles avtale for markedsføring og branding. Men de driver for egen regning og risiko, tjenesteleveransen har et visst omfang og den er varig. I tillegg er aktiviteten regnet til å gå med overskudd. Det trekker i retning av at de er selvstendig næringsdrivende, sier Hegdahl.

– På en annen side har de kun en oppdragsgiver og er bundet til denne. Det trekker i motsatt retning.

Les kontraktene nøye

Han oppfordrer andre selvstendige næringsdrivende som inngår i et arbeidsforhold for første gang, til å søke juridisk bistand eller veiledning utenfra.

– Uavhengig om den personlige treneren er arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende, les oppdrags- eller arbeidsavtalen nøye. Hva du får utbetalt i forhold til innsatsen er svært viktig, sier Hegdahl.

– Om treningssenteret trekker 25 prosent av det som er fakturert for PT-timene har jo en vesentlig betydning for inntekten til PT-en. Men han får ikke fradrag for leiekostnaden når han har en avtale om at han får utbetalt 75 prosent.

– Og da er ikke Fresh forpliktet til å dokumentere dette ytterligere?

– Nei, for de beholder 25 prosent i henhold til avtalen. 75 prosent er hans inntekt, og utover dette innrømmes han kun fradrag for utgifter som er relatert til virksomheten, avslutter Hegdahl.

Kan jobbe 10 timer uten å få betalt

Ifølge kontrakten skal personlige trenere sette av 50 minutter til nye medlemmer, slik at trenerne har mulighet til å selge inn et tilbud til potensielle kunder.

– I starten oppfordres du til å være der hele åpningstiden. Mange jobber 10–11 timer hver dag, men får kanskje bare betalt en halvtime, fordi timene er viet til nye medlemmer du ikke får betalt for.

p

– Timene bookes inn av senterleder, og du har ikke tilgang til kalenderen din hjemmefra, legger Knut til.

– Så du har ingen mulighet til å selv styre kalenderen din?

– Nei, det bestemmes av senterleder. Noe som i praksis kan føre til lange dager nesten uten betaling.

I tillegg må PT-ene bidra til omvisninger på senteret, rydding og vedlikeholdsarbeid, står det i kontrakten.

–I praksis skal man demontere for eksempel tredemøller og feste løse kabler. Men jeg er ikke en servicearbeider, og skal ikke rote opp i ting som er elektrisk. Det er ikke et ansvar jeg vil ha, forteller Knut.

p

Ville opplevd det samme i eget selskap

Daglig leder i Fresh Fitness, Lars Fredrik Strøm-Håkonsen, svarer på FriFagbevegelses henvendelse i en epost.

Strøm-Håkonsen understreker at det stemmer at PT-ene ikke får betalt for vedlikeholdstimer, og at det kan oppstå tilfeller hvor trenerne har jobbet over fulle dager uten å få betalt, grunnet møter med potensielle kunder.

Men han mener det imidlertid er nødvendig for å sikre kunder til hver enkelt PT.

– Dersom en PT hadde startet et eget selskap utenfor Fresh Fitness hadde det sett likt ut. Det er ingen som betaler en selvstendig næringsdrivende penger for å kunne tjene penger.

Han understreker at senteret heller bidrar med et velkjent konsept og merkenavn, og opplæring og oppfølging som vil komme treneren til gode.

På spørsmål om hvorfor ikke PT-ene har tilgang til egne kalendere utenfor jobb, svarer Strøm-Håkonsen at de er i gang med et pilotprosjekt.

– Vi investerer nå i en god digital løsning, og er i gang med å teste en app som gir PT-er tilgang til kalenderen sin hjemmefra, i tillegg til en rekke andre funksjoner.

p

Viser til avtalefriheten

Strøm-Håkonsen i Fresh Fitness understreker overfor FriFagbevegelse at de opplever å ha en god dialog med PT-ene, og at de ønsker mer åpenhet.

– Skulle de ønske at vi i større grad dokumenterer andelen av omsetningen som går til den enkelte PT, så er det selvfølgelig noe som kan la seg gjøre.

– Vi er nøye på å gå gjennom kontraktene i detalj før hver signering slik at PT-en er klar over modellen – mellom to næringsdrivende er det jo avtalefrihet, understreker Håkonsen.

På spørsmål om hvorfor endringer i manualen gjøres uten at trenerne får beskjed, svarer Håkonsen at det ikke har vært endringer i manualen siden den ble laget i 2016.

– Om noen PT-er opplever at vi gjør endringer uten å varsle, så vil jeg oppfordre den enkelte PT til å ta kontakt med oss.

Warning
Annonse
Annonse