JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taxi

Per-Willy Amundsen krever handling mot Yango-appen

Offentlige myndigheter må frarådes bruk av taxiappen Yango, mener Frp-toppen. Ditt eget parti som inviterte dem til landet, svarer Sp.
Per-Willy Amundsen er tidligere justisminister.

Per-Willy Amundsen er tidligere justisminister.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har for tredje gang stilt et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om bruk av den russiskproduserte drosjeappen Yango.

Han spør om hennes departement, akkurat som for kinesiske TikTok og russiskproduserte Telegram, vil «fraråde bruk av den russiske appen Yango på tjenesteenheter med tilgang til departementenes interne digitale infrastruktur og tjenester».

Det får leder av transportkomiteen på Stortinget, justisministerens partifelle Erling Sande (Sp) til å slå tilbake mot spørsmålsstilleren.

– Grunnen til at Yango har fått den plassen i drosjenæringen som den har fått i Norge, er den reformen som Frp og Høyre sto i spissen for, sier Sande.

Er som TikTok

Når Amundsen nå advarer mot den ene aktøren, skyldes det redsel for at den digitale enheten kan få tilgang til norske myndigheters interne digitale infrastruktur og tjenester.

Datatilsynet har kommunisert hvordan Yango behandler personopplysningene til sine norske brukere. Tilsynet anbefaler at statsråder sletter applikasjonen som fungerer på tilsvarende måte som applikasjonene TikTok og Telegram.

Amundsen har selv ikke hørt om statsråder som bruker appen. De har jo som kjent svarte biler og privatsjåfører.

Men han vet at stortingsrepresentanter har den installert.

Interessant perspektiv

Sandesynes spørsmålet gir et interessant perspektiv. Av følgende grunn:

Solberg-regjeringen deregulerte drosjenæringen. Resultatet er ifølge Transportøkonomisk institutt (TØI) at antall løyver har økt fra 8000 før reformen til mer enn 18 000 i april 2023.

– De som kjører drosje, har fått det mye vanskeligere å leve av yrket sitt. Samtidig har det gitt et dårligere tilbud i distriktene og en mindre oversiktlig drosjebransje, mener Sande.

Han viser til at regjeringen nå har begynt oppryddingen for å få en mer transparent næring.

Mindre oversikt

Sande mener at Frp møter seg selv i døra når de etterlyser tiltak mot bruk av Yango-appen.

– Liberaliseringen Frp satte i gang da de styrte samferdselsdepartementet, har gitt langt mindre oversikt over penge- og informasjonsflyten i drosjenæringen. Når Senterpartiet og Arbeiderpartiet nå gjeninnfører taksameterkrav, løyvegaranti og kompetansekrav for løyvehavere, er det nettopp for å rydde opp etter den mislykkede drosjereformen Amundsens eget parti presset igjennom.

– Overser kjernen i problemet

Amundsen mener påstandene fra Sande er en bevisst avledning fra det saken egentlig dreier seg om.

– Her snakker Sande om noe helt annet enn det saken dreier seg om. Han overser kjernen i problemet.

Amundsen mener justisministeren og regjeringen er veldig bakpå i forhold til å betjene ulike applikasjoner som har databehandling i land vi ikke har noe samarbeid med.

– Faktum er at det overføres data fra Norge til Russland gjennom denne appen. Også fra stortingsrepresentanter. De må få en klar anbefaling om å ligge unna Yango. Vi må få på plass regler som våre naboland har innført.

Hindret ikke Yango

Amundsen mener dette absolutt ikke har noe med organiseringen av drosjenæringen å gjøre. Den ligger under samferdselsdepartementet, ikke Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Han tror heller ikke det hadde hindret Yango å komme til Norge hvis drosjenæringen fortsatt var like regulert som tidligere.

Yango er en variant av Uber, som også var i landet før drosjenæringen ble deregulert av Solberg-regjeringen, poengterer Amundsen. 

Svaret fra Mehl

Tre ganger har altså justisministeren blitt utfordret om dette.

Hun svarer at det på generelt grunnlag alltid vil være en risiko for at informasjon fra apper, sosiale medier og andre digitale tjenester kan samles inn og brukes til formål som ikke er ønskelige.

Hun viser til at NSM har 13 råd om sikkerhet på mobile enheter. Rådene er å ikke gi apper mer tilgang til informasjon enn nødvendig.

– De generelle rådene dekker også denne saken. Rådene er tydelige på hvordan vi bør forholde oss for å beskytte skjermingsverdige verdier. En mobiltelefon er ikke godkjent for gradert tale og man bør være varsom med å snakke eller lagre sensitiv informasjon på en telefon, skriver Emilie Enger Mehl i sitt svar til Per-Willy Amundsen.

Warning
Annonse
Annonse