JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk turbulens etter SAS-salg: – Det virker som regjeringen selger bare for å selge

Verken Ap eller Sp liker måten regjeringen har solgt SAS på og sier det virker som om man selger bare for å selge. En urimelig påstand, mener statsråden.

Ole Palmstrøm

Næringsdepartementet solgte onsdag sine 37,8 millioner aksjer i SAS for om lag 597 millioner kroner. Staten eier dermed ikke lenger aksjer i selskapet.

– Det virker som regjeringen selger bare for å selge, uten at de har noen langsiktige planer for den videre utviklingen av selskapet, sier Aps næringspolitiske talsperson Terje Aasland.

Han erkjenner samtidig at også Ap har vært åpne for å redusere det statlige SAS-eierskapet.

– Men for oss har det vært viktig at det må finnes en langsiktig industriell løsning for SAS for å kunne videreutvikle selskapet, styrke rutetilbudet i det norske og nordiske markedet og ivareta arbeidsplasser, sier Aasland.

Staten har solgt seg ut av SAS

Frykter salgsmaraton

Han får følge av næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp), som mener regjeringen er mer opptatt av prisen enn av hvem som kjøper.

– Regjeringen burde ha funnet en industriell løsning, det vil si salg til et av de store flyselskapene. Det er ikke tvil om at SAS leverer et viktig tilbud for mange i Norge. Da burde regjeringen kanskje vært mer kresen på hvem man selger til, sier han til NTB.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) slår tilbake:

– At vi selger bare for å selge, er en mildt sagt urimelig påstand, all den tid stortingsflertallet i mange år har gitt oss en salgsfullmakt, sier han til NTB.

Statsråden viser til at regjeringen lenge har vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier. Han er for øvrig godt fornøyd med at verken Ap eller Sp kritiserer selve salget.

– Når det gjelder å få inn mer industrielle eiere, er det en kjent sak at staten i flere år har vært åpen for å selge seg ut av SAS. Men i den perioden har det ikke kommet større aktører på banen som har ønsket å kjøpe, sier Røe Isaksen.

– Man glemmer at også det å sitte med en aksjepost i et flyselskap i et marked i så sterk utvikling og med så store svingninger, innebærer en risiko.

Disse sju statlige selskapene skal Torbjørn Røe Isaksen selge

«God grunn»

Pollestad frykter samtidig SAS-salget bare er starten på et storstilt salgsmaraton.

– Sp mener det er viktig at norske selskaper med stor betydning holdes på norske hender. Det handler om å ivareta norske interesser, sier Sp-toppen.

– Hvert salg blir vurdert for seg. Det er kjent hvilke selskaper vi har fullmakt til å selge, sier Røe Isaksen.

Neste år kommer regjeringen med en ny eierskapsmelding. Målet om statlig nedsalg består, men et ideologisk motivert «billigsalg» blir det ikke, varslet næringsministeren nylig.

Utgangspunktet er at staten fortsatt skal eie selskaper som det er en god grunn til å eie. Det omfatter blant annet selskaper hvor det er viktig å beholde hovedkontorfunksjoner i Norge eller der andre samfunnsformål er viktige.

Ingen streik blant flyteknikerne

Ikke dansk oppkjøp

Ifølge Røe Isaksen får ikke SAS-salget noen konsekvenser for folk flest, og han fremholder at det ikke vil påvirke rutenett eller arbeidsplasser.

Salget tilsvarer 9,88 prosent av aksjene i selskapet, som staten har eid en andel av siden 1946. Prisen per aksje ble fastsatt til 17,25 svenske kroner.

Utover at investorene er norske og utenlandske, er det ikke oppgitt hvem kjøperne er. NRK får opplyst av det danske finansdepartementet at den danske staten ikke er blant kjøperne.

Staten har siden 2014 klassifisert SAS som et såkalt kategori 1-selskap. Det innebærer at målet for eierskapet kun har vært høyest mulig avkastning over tid. Regjeringen har i denne perioden hatt fullmakt til å selge seg ut av selskapet.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse