Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år
Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå.
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
torgny@lomedia.no
Prisene i juli var 6,8 prosent høyere enn prisene i juli året før. En må helt tilbake til juli 1988, året før Berlin-muren falt, for å finne en inflasjon som var høyere enn den som var i forrige måned.
Nedgang i kjøpekraften
Da partene i arbeidslivet ble enige i tariffoppgjøret i våres, la de til grunn at prisveksten kom til å bli på 3,7 prosent i hele 2022. Ingenting tyder på at prisveksten kommer til å havne så lavt.
En prisvekst på 6,8 prosent i 2022 vil bety en nedgang i kjøpekraften for folk flest med hele 3,1 prosent, hvis lønnsveksten er det som ble avtalt i lønnsoppgjøret.
Sjekk ditt yrke? Dette er snittlønna i over 360 yrker
Matvarer dyrest
– En historisk høy prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i juli var den viktigste årsaken til oppgangen i konsumprisindeksen (KPI) i juli. Vi har ikke noen gang tidligere målt en tilsvarende prisøkning for matvarer fra en måned til en annen i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB til NTB.
Gruppa som har hatt den største prisveksten er transporttjenester. Samtidig har prisene blitt lavere for klær og skotøy. Her har prisene gått ned med 1,6 prosent.
Hvis en holder energivarer utenfor, var prisveksten på 4,7 prosent. Det er en økning på 1,5 prosent fra måneden før. Dette betyr at det ikke bare er de høye energiprisene som gjør at prisene øker, men at alle varer øker i pris. Hvis en regner med energivarer er prisveksten fra juni til juli i år på 1,3 prosent.
Kommentar: «Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Konsumprisvekst fra 2020 til 2022 med energi
Konsumprisvekst uten energi 2020 til 2022 (KPI-JE)
Prisvekst varer og tjenester