Protesterer mot den nye regjeringen: SV bryter båndene til Venstre i Trondheim
– Venstre har valgt å gå inn i den mest høyreorienterte regjeringen Norge noen gang har hatt. Da er det ikke aktuelt for oss å ha et strategisk samarbeid, sier SV-topp i Trondheim.
Ottar Michelsen (t.v.) er kommunalråd i Trondheim og får full støtte fra SV-nestleder Snorre Valen om bruddet med sentrum-venstrealliansen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomeia.no
Det har nemlig ført til at SV har trukket seg fra 14 år gamle rødgrønne samarbeidet i Trondheim.
– Vi er klare for å inngå et nytt samarbeid om det så er i morgen, og reetablere det rødgrønne samarbeidet. Det skal ikke stå på oss, sier kommunalråd for SV i Trondheim kommune, Ottar Michelsen til frifagbevegelse.no.
– Det interessante er at de opprinnelig rødgrønne partiene, som startet samarbeidet i 2003, fortsatt har flertall i bystyret uten Venstre og uten KrF, legger han til.
Bruddet innebærer at SV ikke lenger er en del av den styrende koalisjonen i Trondheim.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
– Tydelige alternativ
– Venstre har valgt å gå inn i den mest høyreorienterte regjeringen Norge noen gang har hatt. Da er det ikke aktuelt for oss å ha et strategisk samarbeid med Venstre for å stake ut kursen for framtidas Trondheim. Vi vil være tydelig på våre alternativer, mener Michelsen.
Han får full støtte fra bysbarn og nestleder i SV, Snorre Valen.
– Det er viktig med tydelige politiske alternativer. Det er viktig for ikke bare å mobilisere egne velgere, men også de som ønsker se en ny politikk men har vanskelig for å skille mellom de politiske fløyene. Trondheim var en gang en by hvor det var lett å se forskjell på venstresiden og høyresiden. Men det er det ikke lenger. Det er ikke bra for demokratiet på sikt, mener Snorre Valen.
Han understreker at dette er en beslutning som Trondheim SV selv har tatt.
– Det er ingen instruks ovenfra, for å si det slik. Men jeg synes det er klokt, fordi samarbeidet i Trondheim har hatt en politisk funksjon for hele landet. Det hadde den da samarbeidet oppstod, og gjorde at vi var tidlig ute med mye god politikk. Etter hvert har samarbeidet utviklet seg så bredt at det i praksis bare er Høyre og Frp som ikke er med. Da er det veldig vanskelig å utvikle ny politikk, mener Valen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Edvin Helland sitter i bystyret for Arbeiderpartiet og er leder for Fagforbundet i Trondheim.
Helge Rønning Birkelund
Trondheim-manifestet
Bruddet får imidlertid ingen konsekvenser for samarbeidet mellom fagbevegelsen og de rødgrønne.
– Dette vil neppe ha noen stor betydning for Trondheims-manifestet, som er fagforeningenes utfordring til de politiske partiene i Trondheim uavhengig av hvem som samarbeider med hvem. Men det kan jo tenkes at nettopp samarbeidsformer er noe fagbevegelsen bør utfordre partiene på, mener Michelsen.
– De stadige utvidelsene av koalisjonen i Trondheim har utvannet mye av profilen, kanskje særlig på arbeidslivsspørsmål, legger han til.
Leder for Fagforbundet i Trondheim og medlem i bystyret for Ap, Edvin Helland vil revitalisere det rødgrønne samarbeidet.
– Vi fortsetter som før. Vi skal starte arbeidet med et nytt manifest som skal samle rødgrønn side foran kommunevalget i 2019, sier Helland til frifagbevegelse.no.
• LO spår pensjonssmell for sliterne
Trondheim-manifestet utfordrer partiene på fagbevegelsens politikk. Også Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet er med i dette samarbeidet.
– Vi har også vært skeptisk til samarbeidet med Venstre. Men vi har slått oss til ro med den såkalte Granåsen-erklæringen. Arbeiderpartiet har ikke solgt sjela si til Venstre. Dessuten er ikke Venstre en del av de faste politiske møtene mellom fagbevegelsen og det rødgrønne styret, mener Helland.
SV-bruddet får heller ingen praktiske konsekvenser for forholdet mellom fagbevegelsen og ordfører Rita Ottervik (Ap).
– Vi lar ikke nasjonal politikk få konsekvenser for lokalpolitikken så lenge Venstre i Trondheim verken vil privatisere eller konkurranseutsette tjenester, og legger vekt på trepartssamarbeidet, sier Helland.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
John-Peder Denstad er leder i Trondheim LO.
Helge Rønning Birkelund
Til etterretning
Allerede i 2003 ble det inngått et samarbeid mellom Ap, SV, Sp og MDG i Trondheim. Etter valget i 2011 ble KrF inkludert i koalisjonen, og i 2015 kom også Venstre og Pensjonistpartiet inn. Samarbeidet er blitt kalt «regnbuekoalisjonen».
LO i Trondheim tar i likhet med Fagforbundet SV-bruddet til etterretning, men er ikke overrasket. Det ble også varslet før Venstre skrev under regjeringserklæringen.
Da Venstre ble tatt inn i varmen av Arbeiderpartiet, var det også mot fagbevegelsens ønsker.
– Det skyldes politikken som Venstre står for og partiets forhold og holdning til fagbevegelsen, sier leder i Trondheim LO, John-Peder Denstad til frifagbevegelse.no.
– Partiet vil ikke være med på spleiselaget AFP. Det går på midlertidige ansettelser, konkurranseutsetting, søndagsåpne butikker og allmengjøring. Venstre er ikke noe parti for fagbevegelsen, sier Denstad, som selv er varamedlem i bystyret for Rødt.
LO i Trondheim startet før jul en lang prosess med å utarbeide et nytt Trondheims-manifest før kommunevalget 2019, ved at brev ble sendt fagforeningene om å foreslå krav til manifestet.
• Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg