1. mai
Raymond Johansen med klare krav til regjeringa i 1. mai-talen
7300 mennesker trosset det ufyselige været og samlet seg bak parolene i hovedstadens 1. mai-toget.
Byrådsleder Raymond Johansen på Youngstorget 1. mai.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
jan.erik@lomedia.no
– Dette ser nesten ut som om det kunne vært i Bergen, sa byrådsleder Raymond Johansen da han innledet sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo.
Mens regnet pøste ned, kunne han se utover et hav av paraplyer. Med tilløp til sludd i nedbøren var det det verste 1. mai-været en kunne tenke seg.
Til tross for været var det 7300 deltakere i toget. Det anslår Arne Roligjordet som teller hvor mange som er med i toget på vegne av arrangøren LO i Oslo.
I fjor var det bra vær og 7600 deltakere.
SE BILDER: 1. mai i Oslo
Klar beskjed til regjeringen
Johansen som også er Arbeiderpartiets førstekandidat ved høstens kommunevalg, tok for seg eldreomsorg, og leverte en klar bestilling til regjeringen:
– Vi forventer at staten framover ikke gjør som høyreregjeringen gjorde. Staten må skjønne at løsningen på pressede sykehus ikke er å påføre kommunene mer press.
Det var 7300 deltakere i årets 1.mai-tog. Dette er litt færre enn i fjor.
Organisering og penger
I vinter har det vært flere saker knyttet til helsehus i Oslo. Bystyret har gjennomført en egen høring om hvordan helsehusene fungerer.
Helsehusene skal ta seg av de pasientene som er ferdigbehandlet på sykehusene, men som er for syke til å reise hjem. Dette er en viktig del av samhandlingsreformen, arbeidsdelingen mellom sykehusene og den kommunale primærhelsetjenesten.
– Vi må få til bedre organisering og mer penger, sa Johansen til FriFagbevegelse når vi snakker med ham på Youngstorget.
Ikke friske
Han er langt fra fornøyd med hvordan ting fungerer og retter krav til sin egen regjering. Johansen er klar på at slik tingene fungerer nå, kan det ikke fortsette.
– Overlege Torgeir Wyller ved Oslo universitetssykehus har sagt at pasienter som blir skrevet ut fra sykehusene er ikke ferdigbehandlet, men de må ut fordi de må gi plass til nye pasienter. Slik kan vi ikke ha det, slår Johansen fast overfor FriFagbevegelse.
1. mai på Karl Johan. .Fronten på toget med hovedtalerne Fra venstre Sunniva Holmås Eidsvoll, SV, Raymond Johansen, byrådsleder, Oslo Ap, Sirin Stav, MDG Oslo, leder i LO i Oslo Ingunn Gjerstad og Siavash Mobasheri Rødt.
Jan-Erik Østlie
Grønn taler
For første gang var også Miljøpartiet De Grønne (MDG) invitert til å holde tale på 1. mai-arrangementet i Oslo. Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav, var klar i sin holdning til arbeiderbevegelsen:
– Vi står alle i dyp takknemlighet til en arbeiderbevegelse som i generasjoner har kjempet for fred og velferd og mot storkapitalens rovdrift på mennesker.
Se til Oslo
I dag hyller vi de som gikk foran, men 1. mai er først og fremst en kampdag for de store slagene som gjenstår. For vi vet at kampen for et anstendig arbeidsliv og en universell velferdsstat ikke er over, den må vi fortsatt ta hver eneste dag, sa Stav.
Hun viste til det byrådet i Oslo har fått til, men hadde også en klar adresse til Arbeiderpartiets leder:
– Dessverre velger Arbeiderpartiet nasjonalt altfor ofte å blande rødfargen sin med grått i stedet for grønt. Mitt budskap til våre venner i regjering er enkelt: Se til Oslo, Støre.
Barns oppvekst
SVs Sunniva Holmås Eidsvolds hovedbudskap var at politikk virker. Hun viste til alle tiltakene som det rødgrønne byrådet har gjort og at Høyres konkurranseutsetting ikke virker.
Eidsvold er byråd for oppvekst og kunnskap, og barns oppvekst preget talen:
– Høyre vil selge barnehagene og sykehjemmene våre. Selv barnevernsbarna, de som aller mest trenger at fellesskapet stiller opp, de vil Høyre konkurranseutsette.
Alenemødre
Hun sa at Høyre vil kutte i velferden, og sende regninga hjem til alenemødrene for å ha råd til å kutte eiendomsskatten.
– De vil fjerne skolematen. De som nå er mette, skal gå sultne. Og selv om Høyres ordførerkandidat er alenemor som har hatt millionlønn, kan jeg informere Høyre om at de færreste alenemødre har det slik.
Krigsforbryter
Først appellant ut var Siavash Mobasheri fra Rødt. Forrige helg høstet han kraftig kritikk fra byrådsleder Raymond Johansen etter at Mobasheri hadde uttalt at «Stoltenberg var en krigsforbryter». Men det var ingen tegn til konflikt mellom Mobasheri og Johansen da de møttes bak talerstolen.
Hovedbudskapet til Rødt-politikeren var at en annen verden er mulig, men det var da han snakket om Ukraina-krigen han fikk applaus.
– Vi står her i solidaritet med det ukrainske folk, og i tråd med fagbevegelsens fredstradisjon fordømmer vi Putin-regimets krigshandlinger. Vi krever at russiske soldater forlater Ukraina, og at Norge og resten av verdenssamfunnet gjør alt i sin makt for å skape fred i Ukraina, sa Mobasheri.
Han tilhørte mindretallet i Rødt som stemte mot å sende våpen til Ukraina.