JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringa vil kutte ved Politihøgskolen: – Jeg kan ikke skjønne at de kan overstyre høgskolestyret og de faglige rådene, sier NTL-tillitsvalgt

NTL Politiet-leder Terje Skaarud kan ikke forstå annet enn at regjeringa snur og avlyser den kraftige reduksjonen på Politihøgskolen i Oslo.
SNUOPERASJON: Leder Terje Skaarud forventer at regjeringen snur og dropper kravet om et stort kutt i studieplasser ved Politihøgskolen i Oslo.

SNUOPERASJON: Leder Terje Skaarud forventer at regjeringen snur og dropper kravet om et stort kutt i studieplasser ved Politihøgskolen i Oslo.

Nyebilder.no

anders@lomedia.no

NTL Politiet jobber intenst imot regjeringens forslag i statsbudsjettet om å kreve at hele kuttet i politistudenter skal skje på Politihøgskolen i Oslo. Forslaget innebærer at utdanningen i Stavern, som ble opprettet midlertidig for å ta unna større studentkull, ikke legges ned likevel – slik styret for Politihøgskolen vedtok så sent som i april.

Leder Terje Skaarud i NTL Politiet mener forslaget ikke kan bli stående:

– Jeg tar det nesten for gitt at regjeringa tar til fornuft og lytter til de som kan dette. Jeg kan ikke skjønne at de kan overstyre høgskolestyret og de faglige rådene, sier han, og understreker at han helst skulle ha sett at alle tre avdelinger kunne bevares.

– Uheldig politisk styring

Forslaget vekker oppsikt ettersom Politihøgskolen i Oslo vil bli stående igjen med få studenter og en fare for at fagmiljøet svekkes.

– Dette er en politisk styring som absolutt ikke er heldig, konstaterer Skaarud.

Han minner om at regjeringen har vært opptatt av sterke fagmiljøer i tidligere saker – ikke minst i politireformen.

– Derfor skjønner jeg ikke hvorfor det plutselig ikke skal gjelde nå, sier han.

At styret så sent som i april vedtok at eventuelle kutt i studieplasser skulle skje i Stavern, gjør det enda mer overraskende for Skarrud at justisminister Kallmyr fredet Stavern. At tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp), som hadde Kallmyr som statssekretær, har vært involvert som rådgiver for Larvik kommune med mål om å bevare Stavern, synes Skarrud også er verdt å merke seg.

p

– Stavern har vært en midlertidig løsning, og da er det rart at nedtrekket i studenter ikke skjer her. Dessuten virker det litt rart at en tidligere statsråd for feltet er med og rådgir kommunen om dette, sier han.

– Demonterer motoren i politiutdanninga

Høgskolelektor og NTL-tillitsvalgt Åsmund Birkeland ved Politihøgskolen i Oslo forteller at den første reaksjonen hans da han ble informert om forslaget til regjeringa var «Hvilket land er det vi lever i?».

– Dette har aldri vært diskutert i prosessen med hva vi skal gjøre om det blir færre studenter. Dette er ikke utredet og kom helt ut av intet, sier Birkeland.

Den ene siden av det er de store konsekvensene for avdelinga i Oslo, der Birkeland anslår at det etter hvert vil bli nesten 50 for mange lærerårsverk med det studenttallet som er skissert. Den andre bekymringen handler om konsekvenser for det faglige nivået på politiutdanningen.

– Dette er å demontere hovedmotoren i politiutdanninga i Norge, sier Birkeland.

Han understreker at kollegaene i Stavern gjør en god jobb og at han ikke har noe ønske om å ramme dem heller, men minner om at det er en forskjell på avdelingene der utviklinga av den akademiske politiutdanninga i Norge har hatt det desiderte tyngdepunktet ved Politihøgskolen i Oslo. Om denne bygges ned, må den bygges opp igjen et annet sted, konkluderer Birkeland.

– Regjeringa har ikke lagt fram noen tanker om hvordan dette i tilfelle skulle gjøres, sier han.

Han tror løsningen enten må være å kutte færre studieplasser, eller fordele kuttet på de tre utdanningsstedene Oslo, Stavern og Bodø.

– En slik fordeling ville ikke koste mer på budsjettet, og det er lite penger å spare på å skjære ned i Oslo, sier han.

Imot styrets beslutning fra i vår

I april planla styret for Politihøgskolen hva de skulle gjøre dersom det kom en stor reduksjon i antall studenter. Styret pekte på Stavern som avdelingen som skulle legges ned i en slik situasjon.

I styrepapirene oppsummerer rektor situasjonen slik: «Politihøgskolen er etter strukturreformen en liten høgskole med ressurser fordelt på flere lokasjoner. Rektor er av den oppfatning at det med så stor reduksjon i bachelorutdanningen vil være en styrke for høgskolen å samle utdanningsressursene på færre enheter og derigjennom sikre effektiv kapasitetsutnyttelse, høy utdanningskvalitet og kompetente fagmiljøer for fremtiden.»

Rektor Nina Skarpenes har etter at budsjettet kom uttalt at de har planlagt for færre studenter framover. I en uttalelse hun har gitt til flere medier, sier hun:

p

– Vi må også forberede oss på at reduksjonen skal gjennomføres i Oslo. Dette vil naturligvis få noen konsekvenser, som vi må utrede, knyttet til både bemanning og oppgaveløsning. At hele reduksjonen skal tas i Oslo var noe overraskende, skriver hun, og legger til at det var flere årsaker til at Stavern ble valgt av styret i april.

Rektoren peker også på situasjonen for den faglige utviklingen dersom Oslo-avdelingen reduseres:

– Det er solide fagmiljøer både i Stavern og Bodø. Hovedkvarteret i Oslo har likevel stått for en betydelig fagutvikling, hvor nærheten til Oslo politidistrikt og Kripos spesielt må fremheves. Når studenttallet i Oslo tas så mye ned er det selvsagt en utfordring for det helhetlige fagmiljøet ved høgskolen, skriver Skarpenes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse