POLITIKERE UT: Regjeringen vil ikke være bundet av kravet om å oppnevne halvparten av styremedlemmene i de regionale helseforetakene blant folkevalgte. Kravet er opphevet før nye styrer blir oppnevnt 7. januar.
François Destoc
Regjeringen fjerner kravet om folkevalgte i helseforetakene
Helseforetakenes styrerom kan tømmes for politikere. Regjeringen fjerner kravet om at de skal oppnevne minst halvparten av styremedlemmene blant folkevalgte.
ola.tommeras@fagforbundet.no
7. januar oppnevner regjeringen nye styrer i landets fire regionale helseforetak. Denne gangen kan det bli langt færre politikere i styrerommene. Regjeringen stryker nå kravet om at minst halvparten av styremedlemmene skal oppnevnes blant folkevalgte.
Hittil har disse styremedlemmene vært oppnevnt på bakgrunn av innsendte forslag fra fylkeskommuner, kommuner og Sametinget. I år er disse forslagene satt til side.
Folket eier sykehusene
Det får Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen til å steile.
– Demokratisk styring av helseforetakene er ekstremt viktig. Jeg er redd økonomene og juristene nå overtar styrerommene, sier Odd Haldgeir Larsen.
Han mener dette er helt feil vei å gå.
– Det er folket som eier sykehusene. Da er det demokratisk naturlig å oppnevne styrerepresentanter blant de folkevalgte. Politikere sitter dessuten med kunnskap om forvaltning, og helseforetakene er først og fremst forvaltning. Å drive helse er politikk, ikke butikk, mener Larsen.
Innført som krav
I 2006 ble det innført som krav at staten må oppnevne minst halvparten av eieroppnevnte styremedlemmer blant aktive politikere. Kravet kom etter kraftig påtrykk fra blant annet Fagforbundet, med det mål å styrke demokratisk styring av helseforetakene.
28. august i år ba Helse og omsorgsdepartementet om forslag til kandidater for neste to års periode. Kandidatene foreslås av fylkeskommuner, kommuner og Sametinget. Det var før valget.
”Regjeringen har bestemt å avskaffe kravet”, skriver Helse og omsorgsdepartementet i brev til landets fylkeskommuner, samtidig som de takker for innsendte bidrag. Endringen vil formelt gjennomføres i januar 2014.
Gir mer fleksibilitet
I brevet fra Helse og sosialdepartementet argumenteres det med at staten får mer fleksibilitet til å sette sammen styrene tilpasset det enkelte helseforetak, når kravet om å oppnevne minst halvparten blant folkevalgte fjernes.
Larsen har ingen forståelse for dette argumentet.
– Den kunnskapen om forvaltning som politikerne besitter, gir jo nettopp fleksibilitet. Vi mener at det er først og fremst et spørsmål om å forvalte når man driver et sykehus – ikke å gjøre forretning.
Nettopp det kan politikerne bidra med, påpeker han.
– For komplisert organisasjon
Overfor Fagbladet begrunner statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) avgjørelsen med at foretakene er kompliserte organisasjoner som kan trenge andre kvalifikasjoner enn å være folkevalgt.
– Regjeringen mener styremedlemmer bør velges på bakgrunn av kvalifikasjoner framfor partitilhørighet. Tilfanget av kvalifiserte kandidater blir mindre når halvparten skal velges blant aktive politikere, sier Anne Grethe Erlandsen til Fagbladet.
Erlandsen er likevel enig med Odd Haldgeir Larsen i at politiske kvalifikasjoner og kunnskap om forvaltning er viktig å ha i styrene.
– Nå vi presenterer de nye styrene 7. januar så vil det fortsatt finnes politikere blant medlemmene, forsikrer hun.
– Ikke en demokratisk organisasjon
– Sykehusene eies av folket. Vil ikke den demokratiske styringen av foretakene svekkes når dere fjerner kravet om et minimum av representanter oppnevnt blant folkevalgte?
– Helseforetakene er ikke politisk demokratiske organer, sier Erlandsen. Hun viser også til at regjeringen ønsker å sikre at Stortinget får en mer sentral rolle.
– Vi legger snart fram en ny nasjonal helse- og sykehusplan for Stortinget. Jeg er mer opptatt av debattene i vårt øverste folkevalgte organ framfor aktive politikere i helseforetakene, sier hun.
Styremedlemmene i landets fire regionale helseforetak velges for to år av gangen.
Styrene består av eieroppnevnte representanter, som blir oppnevnt av staten ved helse- og sosialdepartementet, samt representanter fra ansatte.
I 2006 ble det innført krav om at minst halvparten av de eieroppnevnte representantene skal være oppnevnt blant folkevalgte.
Regjeringen har nå besluttet å fjerne kravet.
Forslag på kandidater blant de folkevalgte ble rutinemessig innsendt fra fylker, kommuner og Sametinget i høst.
Styremedlemmene i landets fire regionale helseforetak velges for to år av gangen.
Styrene består av eieroppnevnte representanter, som blir oppnevnt av staten ved helse- og sosialdepartementet, samt representanter fra ansatte.
I 2006 ble det innført krav om at minst halvparten av de eieroppnevnte representantene skal være oppnevnt blant folkevalgte.
Regjeringen har nå besluttet å fjerne kravet.
Forslag på kandidater blant de folkevalgte ble rutinemessig innsendt fra fylker, kommuner og Sametinget i høst.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen