Regjeringen har bestemt seg: Bedrifter får permittere ansatte i ett år
For å motvirke unødvendige oppsigelser vil regjeringen utvide permitteringsperioden til 52 uker fra 1. november.
TAR GREP: Statsminister Erna Solberg vil utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Under et døgn etter dialogmøtet med partene i arbeidslivet, tok statsminister Erna Solberg grep. Det LO, opposisjonspartiene og samtlige parter i arbeidslivet har etterlyst, blir en realitet.
Denne gang handlet regjeringen raskt: I går fikk de brev fra partene i arbeidslivet, og i dag ble avgjørelsen tatt.
– Vi har hele tiden sagt at det er dette tidspunktet vi skulle vurdere det på. Vi skulle komme tilbake i august og se hvordan arbeidsmarkedet utviklet seg, sier statsminister Erna Solberg til FriFagbevegelse.
– LO mener tiden var overmoden?
– LO har ment dette lenge. Det er viktig å sørge for at vi ikke holder folk permitterte for lenge og så har jobben forsvunnet i mellomtiden. Så blir det enda vanskeligere å komme tilbake fordi det er så lenge siden du har vært i jobb. Det er også i arbeidstakernes interesse at folk ikke blir sittende permittert lenge hvis muligheten til å komme tilbake i jobb er liten, legger hun til.
– Selv om det gir trygghet i dag gir det kanskje større utfordringer til å komme tilbake i arbeidslivet, mener Erna Solberg.
Fikk brev onsdag
På spørsmål om hva som var utslagsgivende for avgjørelsen nå, svarer hun:
– Vi fikk et brev fra partene som ønsket dette på onsdag. Det var en viktig grunn til at vi gjorde det nå. Så jobber vi videre med prognoser videre. Noen bransjer kommer fortsatt til å slite. Særlig gjelder det reiseliv og eventbiten ,som er viktig å se på. Også er det usikkerhet knyttet til internasjonal etterspørsel. Vi har en konkurranseutsatt sektor som har gått ganske ra gjennom denne korona-pandemien. Men vi vet også at vi får økonomisk tilbakeslag som kan gi mindre etterspørsel. Da er det en sjanse for at industribedrifter også må delvis permittere, sier Erna Solberg.
Regjeringen varslet før sommeren at situasjonen i arbeidsmarkedet ville bli fulgt nøye. Nå er altså usikkerheten fortsatt så stor at regjeringen velger å utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker fra 1. november.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er svært glad for at regjeringen nå endelig har kommet til det han kaller den helt åpenbare konklusjonen som er etterlyst over lang tid.
– Dette burde vært på plass før sommeren. Dette burde næringslivet og arbeidstakerne fått før sommerferien. da kunne man gått inn i sommerferien med en større grad av trygghet. Men jeg er glad for at det nå endelig har kommet, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
Det samme sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.
– Dette var flott. Vi har jobbet med dette lenge og stått i spissen for det sammen med LO. Det var godt at det kom nå. Det er en viktig beskjed til bedriftene som nå kan begynne å planlegge for dette og unngå oppsigelser som vi i verste fall kunne fått, sier Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.
Også SV-leder Audun Lysbakken har vært klar på at regjeringen har somlet med å øke permitteringslengden til 52 uker.
– Det gjør at mange har levd i utrygghet i sommer fordi regjeringen har latt være å handle, hevder SV-lederen.
Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener det er viktig at regjeringen er tydelig om hvor lenge permitteringer kan pågå slik at arbeidsgiverne ikke starter å planlegge oppsigelser og nedbemanninger.
– Det er derfor veldig riktig at permitteringsperioden nå utvides. Det var på tide at Erna kom på banen og avklarte dette. Dersom denne beslutningen ikke hadde kommet nå hadde Stortinget måtte gå inn og ordnet opp i det, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes synes også dette er bra, men mener regjeringen har gamblet med arbeidsplassene til folk alt for lenge.
Samtidig registrerer Rødt at dagpengekuttet fra 1. november opprettholdes.
– Rødt krever at nivået på dagpenger fortsatt skal videreføres med 80 prosent også etter 1. november.
Budsjettvedtak
Arbeids- og sosialdepartementet påpeker samtidig at det er viktig å sikre at arbeidsgiver løpende vurderer hvor nødvendig det er å holde arbeidstakere permitterte. Virksomheter i vekst må få tilgang på nødvendig arbeidskraft. I tillegg foreslår regjeringen derfor en arbeidsgiverperiode II på fem dager etter 30 ukers permittering fra 1. januar 2021. Arbeidsgiverperiode II vil gjelde alle som har vært permittert i 30 uker eller mer per 1. januar.
Det legges til grunn at maksimal periode med fritak for lønnsplikt og dagpenger under permittering igjen blir 26 uker for permitteringer som iverksettes etter 30. juni 2021, dersom forholdene ligger til rette for det.
Samtidig som permitteringslengden utvides til 52 uker fra 1. november, går man tilbake til det normale regelverket der maksimal permitteringsperiode vurderes innenfor en 18 måneders periode.
Endringene har budsjettmessige konsekvenser i 2020. Regjeringen vil derfor legge fram en proposisjon til Stortinget med forslag til budsjettvedtak.