JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Regjeringen har glemt arbeidslivet»

Kulturminister Abid Raja (V) fant ikke plass til arbeidslivets parter i ytringsfrihetskommisjonen.

Kulturminister Abid Raja (V) fant ikke plass til arbeidslivets parter i ytringsfrihetskommisjonen.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Regjeringen har satt ned en ny kommisjon som skal utrede ytringsfrihetens stilling.

kjell.werner@anb.no

Mye har endret seg siden den forrige kommisjonen la fram sin utredning i 1999. Ytringer på sosiale medier har blant annet blitt en del av vår hverdag, på godt og vondt. Derfor er det positivt å få en ny gjennomgang av ytringsfrihetens kår. Kommisjonen har fått 18 medlemmer og ledes av Kjersti Løken Stavrum, en kvinne med bred pressefaglig bakgrunn.

– Kommisjonens medlemmer gjenspeiler mangfoldet i det norske samfunnet. Felles for medlemmene er at de har et sterkt engasjement for ytringsfriheten og at de – hvert på sitt felt – har markert seg i samfunnsdebatten, sa kulturminister Abid Raja (V) da han presenterte kommisjonen. Kommisjonen skal utrede de sosiale, teknologiske, juridiske og økonomiske rammene for ytringsfrihet. Kommisjonen blir bedt om å engasjere til debatt, se på trusler mot ytringsfriheten og komme med forslag som kan styrke det offentlige ordskiftet.

Følg oss på Facebook

Mandatet for kommisjonen er bredt og lite omstridt. Kommisjonen skal vurdere tiltak for å motvirke spredning av ulovlig og skadelig innhold på elektroniske plattformer og i sosiale nettverk. Manipulering av samtaler i det offentlige rom gjennom desinformasjon og påvirkningskampanjer er også et tema. Videre skal kommisjonen ta for seg spørsmål rundt anonymitet, kildevern og vern av varslere.

Kulturministeren har rett i at det er et bredt spenn i kommisjonens sammensetning, men det synes å være en stor svakhet. Arbeidslivets parter er ikke representert. Stormberg-eier Steinar J. Olsen er riktignok medlem, men han representerer i første rekke bare seg selv. «Næringslivsledere må også ha ytringsfrihet», sa Olsen nylig i et intervju. Han har forbilledlig stått oppreist mot nasjonalistiske og antidemokratiske krefter som sprer falske nyheter.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Vern av varslere er altså en del av mandatet, men regjeringen tar ikke dette på alvor når verken LO, NHO eller andre fra arbeidslivet tas med. Ytringsfrihet i arbeidslivet blir dessverre ikke viet nok plass i utvalgets mandat. Ytringsfrihet i arbeidslivet er et tveegget sverd hvor ulike hensyn må veies mot hverandre. På den ene siden har arbeidstakerne ytringsfrihet. Mot dette står arbeidsgivernes styringsrett og krav til lojalitet.

Varslere må gis nødvendig rom til å ytre seg offentlig om kritikkverdige forhold. Det må gjelde både i private bedrifter og offentlig sektor. Derfor burde fagbevegelsen og arbeidsgiverne ha vært representert i kommisjonen. Det er ikke så overraskende at Venstre-folk setter fagbevegelsen på gangen, men det burde ha ringt en bjelle hos statsminister Erna Solberg. Nå kan det bli høylytt konfrontasjon dersom fagbevegelsen slår på stortromma.

Annonse
Annonse