JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen insisterer på at uføre Svenn Erik må gi fra seg nesten hele sliter-sluttpakken

Regjeringen sier nei til å gjøre unntak for uføre slitere som har fått sluttvederlag.
Platearbeider Svenn Erik Berrefjord ble syk og ufør av jobben. Han fikk sluttvederlag, men får bare beholde  23.000 av de 75.000 kronene han fikk.

Platearbeider Svenn Erik Berrefjord ble syk og ufør av jobben. Han fikk sluttvederlag, men får bare beholde 23.000 av de 75.000 kronene han fikk.

Erlend Angelo

yngvil@lomedia.no

I desember i fjor ba Stortinget regjeringen om å lage en ordning som ville gjøre at Nav-ytelser ikke skulle påvirkes av skattlegging av sluttvederlaget - en slags sluttpakke for slitere. I forslaget til statsbudsjett for 2018 ble det klart at regjeringen ikke ville høre på Stortinget.

Hva er sluttvederlaget? Det er et tariffestet engangsbeløp som gis til arbeidere som ufrivillig må slutte i jobb, helt eller delvis, på grunn av sykdom, konkurs eller nedbemanning. De fleste som får denne typen sluttpakke er uføre og får uføretrygd. Andre mottar dagpenger eller arbeidsavklaringspenger i samme periode som de får «sliter-vederlaget».

Tidligere verftsarbeider taper 50.000

43 år etter at Svenn Erik Berrefjord begynte som verftsarbeider, og to år før han kunne gå av med tidligpensjon, sa lungene og helsa stopp. Magasinet for fagorganiserte har fulgt saken hans siden i fjor.

Svenn Erik Berrefjord fikk 75.000 i sluttvederlag, men hvis den borgerlige regjeringens budsjett overlever stortingsbehandlingen, mister han over 50.000 kroner av beløpet.

– Jeg håper KrF gjør jobben sin nå. De klarte det ikke da, men jeg håper inderlig de klarer det nå som de er i opposisjon og det er et nytt flertall på Stortinget, sier Berrefjord til FriFagbevegelse.

KrF har flere ganger tatt opp saken med regjeringen.

Etter skatt på over 26.000, og kutt i uføretrygda på over 25.000 kroner fordi det er begrenset hvor mye du kan ha i inntekt når du får uføretrygd, sitter Berrefjord igjen med litt over 23.000 kroner.

Les også: Svenn Erik ble syk og måtte slutte i jobben. Nå får han tidenes skattesmell

Regjeringen anbefaler ingen unntak

I statsbudsjettet for 2018, anbefaler regjeringen at det ikke skal gjøres noen unntak for de som har fått sluttvederlag.

«Regjeringen anbefaler derfor at det ikke innføres noen nye unntaksordninger eller andre regelendringer i skattereglene eller i trygderegelverket når det gjelder det tariffestede sluttvederlaget», heter det i budsjettet.

Høyre: – Unntak ville ført til ulik behandling

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Christl Kvam (Høyre) sier det aldri har vært praksis å unnlate å avkorte Nav-ytelser som følge av mottatt sluttvederlag.

Regjeringen vil ikke innføre særunntak i trygdereglene for én bestemt type sluttpakker, sier Kvam og viser til statsbudsjettet som ble lagt fram forrige uke.

Hun fastslår at det ville ført ulik behandling når det gjelder trygdeutbetalinger. I tillegg ville regelverket blitt mer uoversiktlig og krevende å administrere, mener hun.

«Ønsker man et særunntak i trygdereglene for kun én type sluttpakker, må det en lovendring til. Det blir nå opp til Stortinget å vurdere», skriver statssekretær Kvam i et epost-svar til FriFagbevegelse.

Fellesforbundet: – Det nye flertallet må gjøre noe!

Fagforeningen til Svenn Erik Berrefjord, Fellesforbundet Agder Fagforening, har ingen planer om å gi opp å kjempe for saken til mottakere av sluttvederlaget etter dette.

– Stortinget bad regjeringen om å fikse dette, men regjeringen sier den ikke vil gjøre noe. Det nye stortingsflertallet må gjøre noe med dette, krever Sigurd Tobiassen, organisasjonsarbeider i Agder fagforening.

Hva er sluttvederlagsordningen?

• Er en del av tariffavtalen som en avtale mellom LO og NHO, hvor bedriftene betaler inn en premie til sluttvederlagsfondet.

• Sluttvederlag gis til arbeidstakere som ufrivillig må slutte i arbeid, helt eller delvis, på grunn av sykdom, konkurs eller nedbemanning.

• De fleste som mottar sluttvederlaget mottar også uføretrygd, dagpenger eller arbeidsavklaringspenger i samme periode.

• Arbeidstakeren må ha fylt 50 år, men ikke 67 år ved beregnet sluttdato. I tillegg følger flere underkriterier.

• Rett på AFP? Da får du ikke sluttvederlag.

• Størrelsen varierer fra 20-80.000 kroner etter søkerens alder ved sluttdato.

• I fjor ble det innvilget 1459 sluttvederlagssøknader, opp fra 1374 året før. Totalsummen utbetalt var 73 millioner kroner.

For mer informasjon, se sluttvederlag.no

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse