JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett:

Regjeringen vil bruke 402 milliarder kroner. Se hva Ap, SV, Sp, Rødt og Frp mener om budsjettet

Finansminister Jan Tore Sanner (H) innrømmer at koronakrisen har rammet skjevt. Regjeringen har seg selv å takke, mener Aps Eigil Knutsen.
– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, sier finansminster Jan Tore Sanner (H).

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Regjeringen foreslår å fase ut kriseordningene for folk på dagpenger, arbeidsavklaringspenger, frilansere og lærlinger. De sosiale tiltakene er innført i forbindelse med koronakrisen.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å videreføre dem fram til og med 30. september. Det møter sterk motstand blant opposisjonen.

Det skjer blant annet fordi regjeringen mener vi går mot lysere tider.

– Tallene viser tydelig at vi har klart oss forholdsvis godt. Bedre enn de fleste andre land, og bedre enn vi forberedte oss på. Både når det gjelder helse og økonomi. Og nå går vi mot lysere tider, sa Sanner da han tirsdag la fram regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

– Mange bedrifter har klart seg godt. Men de som lever av at vi samles, at vi går ut og spiser eller at vi reiser, har mistet mye av inntektsgrunnlaget sitt. Noen har mistet alt. Da er ett år veldig lenge, fortsatte finansministeren.

Staten skal bruke over 400 milliarder kroner i 2021. Det tilsvarer 3,7 prosent av oljefondet, og er 90 milliarder mer enn i statsbudsjettet i høst.

– Krisen har rammet skjevt

Sanner understreket på pressekonferansen at regjeringens forslag kommer på toppen av et allerede ekspansivt statsbudsjett for 2021.

– Det har vært riktig og nødvendig å iverksette kraftfulle økonomiske tiltak for å gi folk trygghet, og for å hjelpe kriserammede bedrifter gjennom pandemien, sa Sanner.

Likevel er han tydelig på at pengebruken må ned når krisen er over. Han advarer regjeringens budsjettpartner i Fremskrittspartiet mot å kreve for mye ekstra pengebruk i budsjettforhandlingene.

Finansministeren legger ikke skjul på at koronapandemien har rammet skjevt, og at dette preger revidert nasjonalbudsjett.

– Revidert nasjonalbudsjett handler mye om veien ut av krisen og ikke minst at vi skal sørge for at alle blir med og ingen hengende etter fordi denne krisen har rammet skjevt, og det er noe som bekymrer meg og som preget revidert nasjonalbudsjett, sa Sanner på Politisk kvarter.

Les også: Røe Isaksen frykter at langtidsledigheten biter seg fast

Ap: – Nesten parodisk

Eigil Knutsen, som er finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet i Hadia Tajiks mammapermisjon, mener det nesten er parodisk når han hører Jan Tore Sanner si at krisen har rammet skjevt.

Han mener pengene nå må brukes slik at flere kommer tilbake i jobb og at vi unngår at ledigheten biter seg fast.

– Hans egen politikk har brukt nesten hver eneste anledning under krisa til å kutte i formuesskatten for de aller rikeste og samtidig kjempet mot feriepenger for dagpenger og foreslått økte egenandelene i helsetjenesten, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.

– Det er altfor sent å skjønne at krisen har rammet skjevt. Det må mye kraftigere lut til for å trygge arbeidsfolk under denne krisen. Dette er lite plaster på et stort sår, sier Eigil Knutsen.

Aktuelt: Regjeringen vil halvere permitteringstiden fra 1. juli

SV: – Vi får en enorm ryddejobb

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener at i regjeringens krisepolitikk trumfer oljedirektøren de arbeidsløse.

– Regjeringen er fortsatt helt blinde for forskjellskrisa skapt av pandemien, som de har vært fra dag en. Vi får en enorm ryddejobb til høsten etter valget, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.

– Regjeringens største krisesatsing er fortsatt den totalt unødvendige oljeskattepakken. De gir grå omstilling, ikke grønn, og vi har fått en oljebransje på statlige steroider. Norge har vært dårligst i klassen på grønn krisepolitikk. Vi forspiller en mulighet til å skape de grønne jobbene vi må ha, er hennes umiddelbare kommentar til revidert nasjonalbudsjett.

Sp: Ikke godt nok

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, mener revidert budsjett ikke er godt nok for å få hardt rammede bedrifter og arbeidsfolk gjennom krisa.

– Både inn mot reiseliv, restaurant, uteliv og kultur er det fortsatt en stor krise. Mange lever i usikkerhet for jobben sin. Regjeringen legger også opp til en fortsatt stor ledighet. Da må det settes inn målrettede tiltak overfor dem som er hardest rammet, mener Sigbjørn Gjelsvik.

Les også: Fire måneder før valget er Oslo delt politisk

Rødt: Krigserklæring mot kriserammede arbeidsfolk

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, mener revidert budsjett er en krigserklæring mot arbeidsfolk som er rammet av krisa. Hun viser til at regjeringen foreslår å stanse kriseordningene for folk på dagpenger, arbeidsavklaringspenger, frilansere og lærlinger 30. september. Samtidig forlenges kompensasjonsordningen for næringslivet til 1. november, uten krav til utbyttestans eller norske lønns- og arbeidsvilkår.

– Dette er et realt «Exit»-budsjett fra Jan Tore Sanner. Et klassisk Høyre-budsjett som skjermer den økonomiske elitens særfordeler, sier Martinussen til FriFagbevegelse.

– Rødt går inn for at økt dagpengenivå og feriepenger for dem som har vært arbeidsledige skal gjøres til varige ordninger. Nå må vi bekjempe arbeidsledigheten. Ikke de arbeidsledige, fortsetter hun.

I budsjettet oppjusteres anslaget for arbeidsledige i 2021 fra 142.500 til 176.100.

– Vi må få forskjellene ned og få hjula i gang. Regjeringas budsjettforslag oppjusterer anslaget for arbeidsledigheten, men nedjusterer tiltakene som skaper aktivitet. Det Norge trenger nå er en rettferdig gjenåpningsplan, som får folk i jobb i områdene som er hardest rammet og retter opp skjevhetene krisa har skapt og forsterket, mener Rødt-nestlederen.

Frp: – Behov for ytterligere tiltak

Medlem av finanskomiteen for Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi, mener mange kommer til å stå alene med konsekvensene av pandemien, dersom det er sånne smuler som skal rette opp i utfordringene både når det gjelder manglende bevilgninger og alle unge som har tapt et viktig år i utdanningen.

Fremskrittspartiet mener det er behov for en kraftig styrking av bevilgningene til psykiatri når Stortinget behandler revidert budsjett.

Frp registrerer at regjeringen forventer en vekst i økonomien, men at den er anslått til lavere enn hva regjeringen trodde i fjor høst.

– Dette viser at det er behov for ytterligere tiltak for å skape forutsigbarhet, sier Limi til NTB.

Aktuelt: Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Warning
Annonse
Annonse