JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmarkedsmeldinga

Regjeringen vil hjelpe flere ut i arbeid. Her er hovedpunktene

Regjeringen vil ha flere over fra trygd til arbeid. Her er noen av forslagene.
Det varsles store endringer i trygda fra Nav.

Det varsles store endringer i trygda fra Nav.

Hanna Skotheim

frode@lomedia.no

Regjeringen ønsker 150.000 flere ut i jobb innen 2030.

Fredag lanserte regjeringen sin plan for hvordan dette skal skje.

For å nå målet vil regjeringen øke innsatsen på flere felt.

Regjeringen vil sette i verk tre konkrete forsøk:

1. Arbeidsrettet ungdomsprogram

Regjeringen vil etablere et forsøk med nytt, arbeidsrettet ungdomsprogram, der unge får inntektssikring og der nedsatt helsetilstand ikke er et inngangsvilkår.

Ungdomsprogrammet skal inneholde arbeidsrettede aktiviteter og tett oppfølging, og ytelsen forutsetter at disse aktivitetene gjennomføres.

2. Lønnstilskudd til unge

Regjeringen vil etablere et forsøk med fireårig lønnstilskudd for utsatte unge. Håpet er at det skal bidra til økt forutsigbarhet for arbeidsgiver og arbeidstaker.

3. Lønnstilskudd i kommunene

Offentlig sektor må bli bedre til å inkludere og bedre på å bruke arbeidsmarkedstiltak. Regjeringen tar blant annet sikte på å gjennomføre et forsøk i utvalgte kommuner for å prøve ut hvordan kommunene kan bruke lønnstilskudd, både midlertidig og varig, i større grad.

I tillegg til disse tre konkrete nye forsøkene, vil regjeringen gjennomføre en rekke endringer:

4. Trappe opp arbeidsmarkedstiltak

Regjeringen vil trappe opp og forbedre bruken av arbeidsmarkedstiltak. Målet er at flere som står utenfor jobb skal få tilrettelagt tilbud og hjelp til å komme i jobb.

5. Målrettet informasjon

Regjeringen vil vurdere om unge uføre som ønsker å prøve seg i arbeid etter at det har gått noe tid, bør få målrettet informasjon om arbeidsrettet oppfølging fra Nav-kontoret.

6. Koordinert innsats

Regjeringen vil bidra til at tjenestene fra arbeidsmarkeds-, utdannings- og helsesektoren blir mer koordinerte. Regjeringen mener det er særlig viktig for unge med sammensatte bistandsbehov.

7. Lavterskel kvalifisering

Flere skal få opplæring som kvalifiserer dem for arbeidslivet. Regjeringen vil lage et lavterskeltilbud for å gi unge kvalifisering og opplæring på arbeidsplassen, tilpasset dem som ikke klarer å gjennomføre skolen på vanlig måte.

Et tiltak her er noe som kalles «minikvalifikasjoner». Det er en attest eller et sertifikat på hva en person har lært etter kortere kurs, opplæring eller annen type kompetanseutvikling, som er anerkjent av arbeidsgivere, utdanningsinstitusjoner, myndigheter og andre relevante interessenter. En minikvalifikasjon skal kunne ha verdi i seg selv og være påbyggbar.

Minikvalifikasjoner erstatter ikke formelle kvalifikasjoner, men skal kunne supplere kvalifikasjoner som inngår i det formelle utdanningssystemet.

8. Opplæringstiltak

Regjeringen vil legge til rette for økt bruk av opplæringstiltak som gir formell kompetanse og en mer stabil tilknytning til arbeidslivet.

9. Varig lønnstilskudd

Regjeringen vil bruke mer varig lønnstilskudd som alternativ til uføretrygd.

10. Individuell jobbstøtte

Regjeringen vil bygge ut tilbudet om individuell jobbstøtte (IPS) der helsetjenesten og Nav samarbeider om å følge opp personer med psykiske lidelser. Regjeringen mener IPS har hjulpet mange som sto på utsida av arbeidslivet inn i jobb. Regjeringen vil også prøve ut nye modeller for samarbeid mellom de ulike sektorene.

Warning
Annonse
Annonse