Krisepakken:
Regjeringen vil kutte 2,2 milliarder i krisestøtten til selvstendige og frilansere: – Veldig skuffende, sier forbundsleder
Støtten til selvstendige næringsdrivende og frilansere reduseres med 2,2 milliarder kroner og avsluttes som planlagt 1. november.
Hans Ole Rian er skuffet over at stønadsordningen for selvstendige, frilansere og lærlinger fjernes 1. november.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo – forbundet for kunst og kultur i LO – er veldig skuffet over dette.
– Det er mot vårt klare råd – ja, hele bransjens råd, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.
Mandag ettermiddag la regjeringen fram sin nye krisepakke. Proposisjonen som legges til grunn, gikk gjennom Kongen i statsråd tidligere på dagen.
Oppheves 1. november
Kompensasjonsytelsen for selvstendig næringsdrivende og frilansere er hjemlet i en midlertidig lov, som oppheves 1. november.
Det ble opprinnelig bevilget 3,6 milliarder til ordningen. På grunn av færre mottakere enn lagt tidligere til grunn, foreslås bevilgningen nå redusert med 2,2 milliarder kroner.
Grunnen til at ordningen har færre mottakere enn forventet, er ifølge Hans Ole Rian at ordningen treffer litt skjevt på bransjene.
– Men den har truffet mange av våre medlemmer. Mange konserter er avlyst. Hvis flere gjør som Bergen og tillater kun 50 personer sier det seg selv at det ikke er mulig å drive med overskudd. Samme er egentlig med 200 til stede. Vi har fremdeles en krise. Og det kommer vi til å ha lenge, sier Hans Ole Rian til FriFagbevegelse.
Regjeringen har meldt at en aktivitetsstøtteordning skal komme. Men det er usikkert hvordan den blir innrettet og vil fungere. Rian er skeptisk til at man legger ned denne stønadsordningen før man vet hvordan aktivitetsstøtteordningen vil fungere.
– Det er litt merkelig, mener han.
Han minner om at kulturminister Abid Raja (V) har lovet at det skal finnes kompensasjonsordninger for bransjen så lenge vi har en krise.
– I så tilfelle er dette et dårlig signal å gi, mener Rian.
Hardt rammet bransje
Kulturlivet er kanskje mest berørt av alle under korona-krisen. De aller fleste aktørene er selvstendig næringsdrivende. De har ikke adgang til dagpenger.
– Hadde man kunnet vært en del av dagpengeordningen hadde det vært enklere. For den ordningen er forlenget. Derfor er det også merkelig at denne ordningen avvikles nå, mener Hans Ole Rian.
I proposisjonen henvises det til at ordningen ble utviklet og innført raskt, og har gitt utbetalinger til selvstendig næringsdrivende som sto uten inntekt. Ordningen har likevel svakheter knyttet til kontrollmulighet og insentiver. Ordningen fungerer som et krisetiltak, men bør avsluttes når myndighetenes tiltak blir mindre inngripende, etterspørselen tar seg opp og muligheten for inntjening blir bedre, mener regjeringen.