JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dagpengemottakere i landbruket:

Regjeringens dagpengeordning vekker reaksjoner: – Det var ikke dette Stortinget vedtok

Stortinget ba tirsdag regjeringen finne en løsning sammen med partene i arbeidslivet. Men det hoppet regjering bukk over.
– Ikke dette Stortinget vedtok, mener Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

– Ikke dette Stortinget vedtok, mener Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Privat

helge@lomedia.no

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) innfører en ordning der dagpengemottakere som arbeider i landbruket bare trenger å føre halvparten av timene på meldekortet. Ordningen vekker sterke reaksjoner.

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen er mildt sagt overrasket og forundret.

Vekker reaksjoner

– Her har ikke regjeringen fulgt opp vedtaket i Stortinget. Her kommer regjeringen med en forskrift som er noe helt annet enn det Stortinget sa dagen før, sier Nils Kristen Sandtrøen til FriFagbevegelse.

p

Dette vedtok Stortinget tirsdag:

«Stortinget ber regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, sikre nok arbeidskraft til jordbruket slik at matforsyningen og beredskapen for befolkningen sikres. Det forutsettes at man sikrer ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket».

Ikke fulgt opp

Dagen etter presenterte altså landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) en ordning der dagpengemottakere som arbeider i landbruket bare trenger å føre halvparten av timene på meldekortet.

Etter det FriFagbevegelse er LO kun informert om at dette om til å skje, ikke tatt med på drøftelser.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener regjeringen her bokstavelig talt roter i åkeren.

– De bryter dette på første dag. Det er ikke å gjøre noe sammen å gjøre det alene. Det burde ikke være vanskelig å forstå, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Nils Kristen Sandtrøen mener dette er en stor og viktig sak som Stortinget må ta stilling til.

– Vedtaket i Stortinget er ikke fulgt opp. Dette er ikke trepartssamarbeid. Det er viktig at det gis ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket, mener han.

Han påpeker også at når samfunnet gradvis gjenåpnes og det store flertallet er tilbake i sine vanlige jobber, er det veldig risikabelt å satse alt på permitterte arbeidere.

– Det hadde vært klokt å rekruttere studenter, skoleungdom og andre folk som står utenfor arbeidslivet i dag og som har lyst på arbeid, også uavhengig av korona-situasjonen. Flere deler av landet står en stor del av befolkninga i arbeidsfør alder utenfor arbeid. I Kongsvinger-regionen, for eksempel, som har betydelig jordbruksproduksjon er 40 prosent av befolkningen utenfor arbeidslivet. Det er også et system gjennom Nav som gjør det mulig å rekruttere folk til disse jobbene. Her har regjeringen forsømt seg, mener han.

– Hårreisende

Sp-veteranen Per Olaf Lundteigen (Sp) mener dette er hårreisende.

– Det er helt uaktuelt å gå med på. Det er tre grunner til det. Det undergraver hele systemet med dagpenger. Det er ikke mulig å kontrollere. Og det er ikke mulig å avgrense dette til jordbruk og gartneri hvis man først går inn for det, sier Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse.

p

– Mange av dem som utfører «samfunnskritiske oppgaver» har elendig betaling. Som blant annet renholdere. Det er meget avslørende at disse viktige yrkesgruppene skal ha det slik også framover i denne krisa, sier han.

– Partiene på Stortinget må snarest henstille til partene i arbeidslivet om å reforhandle de allmenngjorte tariffavtalene slik at det lønner seg å jobbe i jordbruk og gartneri i stedet for å få dagpenger, sier Per Olaf Lundteigen.

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H), hevder både LO og NHO er konsultert i forhold til denne forskriften.

– LO var tydelig uenig og ville løse dette gjennom tariffavtalen. Regjeringen kan ikke og vil ikke ha mening om hvordan lønnsnivået i partenes tariffavtaler skal være, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse