Dagpengemottakere i landbruket:
Regjeringens dagpengeordning vekker reaksjoner: – Det var ikke dette Stortinget vedtok
Stortinget ba tirsdag regjeringen finne en løsning sammen med partene i arbeidslivet. Men det hoppet regjering bukk over.
– Ikke dette Stortinget vedtok, mener Nils Kristen Sandtrøen (Ap).
Privat
helge@lomedia.no
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) innfører en ordning der dagpengemottakere som arbeider i landbruket bare trenger å føre halvparten av timene på meldekortet. Ordningen vekker sterke reaksjoner.
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen er mildt sagt overrasket og forundret.
Vekker reaksjoner
– Her har ikke regjeringen fulgt opp vedtaket i Stortinget. Her kommer regjeringen med en forskrift som er noe helt annet enn det Stortinget sa dagen før, sier Nils Kristen Sandtrøen til FriFagbevegelse.
p
Dette vedtok Stortinget tirsdag:
«Stortinget ber regjeringen, sammen med partene i arbeidslivet, sikre nok arbeidskraft til jordbruket slik at matforsyningen og beredskapen for befolkningen sikres. Det forutsettes at man sikrer ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket».
Ikke fulgt opp
Dagen etter presenterte altså landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) en ordning der dagpengemottakere som arbeider i landbruket bare trenger å føre halvparten av timene på meldekortet.
Etter det FriFagbevegelse er LO kun informert om at dette om til å skje, ikke tatt med på drøftelser.
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener regjeringen her bokstavelig talt roter i åkeren.
– De bryter dette på første dag. Det er ikke å gjøre noe sammen å gjøre det alene. Det burde ikke være vanskelig å forstå, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
Nils Kristen Sandtrøen mener dette er en stor og viktig sak som Stortinget må ta stilling til.
– Vedtaket i Stortinget er ikke fulgt opp. Dette er ikke trepartssamarbeid. Det er viktig at det gis ordnede lønns- og arbeidsforhold innen landbruket, mener han.
Han påpeker også at når samfunnet gradvis gjenåpnes og det store flertallet er tilbake i sine vanlige jobber, er det veldig risikabelt å satse alt på permitterte arbeidere.
– Det hadde vært klokt å rekruttere studenter, skoleungdom og andre folk som står utenfor arbeidslivet i dag og som har lyst på arbeid, også uavhengig av korona-situasjonen. Flere deler av landet står en stor del av befolkninga i arbeidsfør alder utenfor arbeid. I Kongsvinger-regionen, for eksempel, som har betydelig jordbruksproduksjon er 40 prosent av befolkningen utenfor arbeidslivet. Det er også et system gjennom Nav som gjør det mulig å rekruttere folk til disse jobbene. Her har regjeringen forsømt seg, mener han.
– Hårreisende
Sp-veteranen Per Olaf Lundteigen (Sp) mener dette er hårreisende.
– Det er helt uaktuelt å gå med på. Det er tre grunner til det. Det undergraver hele systemet med dagpenger. Det er ikke mulig å kontrollere. Og det er ikke mulig å avgrense dette til jordbruk og gartneri hvis man først går inn for det, sier Per Olaf Lundteigen til FriFagbevegelse.
p
– Mange av dem som utfører «samfunnskritiske oppgaver» har elendig betaling. Som blant annet renholdere. Det er meget avslørende at disse viktige yrkesgruppene skal ha det slik også framover i denne krisa, sier han.
– Partiene på Stortinget må snarest henstille til partene i arbeidslivet om å reforhandle de allmenngjorte tariffavtalene slik at det lønner seg å jobbe i jordbruk og gartneri i stedet for å få dagpenger, sier Per Olaf Lundteigen.
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H), hevder både LO og NHO er konsultert i forhold til denne forskriften.
– LO var tydelig uenig og ville løse dette gjennom tariffavtalen. Regjeringen kan ikke og vil ikke ha mening om hvordan lønnsnivået i partenes tariffavtaler skal være, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.