Høring om endringer i arbeidsmiljøloven:
Reglene for innleie er strammet inn: Nå må Arbeidstilsynet få ressurser nok til å følge opp, krever LO
LO er fornøyd med at arbeidsmiljøloven er styrket når det gjelder bruk av innleie. Men krever at det må følges opp med tilsyn.
INNLEIE: LO er fornøyd med at arbeidsmiljøloven er styrket, men krever at Arbeidstilsynet får ressurser nok til å drive tilsyn.
Håvard Sæbø
sym@lomedia.no
Fra 1. januar er innleie fra bemanningsforetak ut over arbeidsmiljølovens hovedregel, bare lovlig for bedrifter bundet av landsomfattende tariffavtaler. LO har vært en sterk pådriver for innstrammingen og er i hovedsak enige i de endringene som Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) har forslått.
Tilsyn avgjørende
I sitt høringssvar understreker LO derimot at «dersom brudd på regelverket ikke får konsekvenser, undergraver det troen på og respekten for lovverket og myndighetene, og gir de useriøse aktørene fritt leide.»
LO frykter er at seriøse bedrifter som følger regelverket blir utkonkurrert av de som bryter loven. Det er derfor avgjørende å tilføre Arbeidstilsynet nok ressurser til å drive tilsyn.
p
LO peker blant annet på at det er nødvendig å vurdere behovet for jurister i Arbeidstilsynet.
I dag har arbeidstilsynet rett til å be om alle nødvendige opplysninger som skal til for å gjennomføre tilsyn på en tilfredstillende måte. Bedriftene har derimot ingen opplysningsplikt. Og LO mener det er en god idé å lovfeste en slik opplysningsplikt, noe departementet har vurdert, men ikke foreslått.
Kollektiv søksmålsrett
I 2015 fjernet man bestemmelsen i arbeidsmiljøloven om kollektiv søksmålsrett for fagforeninger, ved ulovlig innleie. LO var og er kritisk til dette kuttet fordi mange av de innleide arbeiderne ofte er fremmedspråklige og med få ressurser til selv å reise sak.
p
– Den kollektive søksmålsretten ga fagforeninger i bedrifter med innleid arbeidskraft rett til å reise søksmål om lovligheten av slik innleie og om etterlevelse av likebehandlingsprinsippet. LO mener derfor den kollektive søksmålsretten bør gjeninnføres, og at ordningen utvides til å omfatte ansatte i utleiebedriftene, skriver LO i sitt høringssvar til Arbeids- og sosialdepartementet.