Reiulf Steen under feiringen av hans 80-årsdag i Folkets Hus i fjor høst.
Vidar Ruud, ANB
Reiulf Steen er død
Tidligere Arbeiderparti-leder Reiulf Steen døde torsdag morgen, opplyser familien. Han ble 80 år gammel.
frifagbevegelse@lomedia.no
Han sovnet inn kvart på åtte torsdag morgen på Majorstutunet pleiehjem, omgitt av storfamilien, som har vært rundt ham de siste tre dagene.
– Vi har mimret og sunget de arbeidersangene han var mest glad i, sier sønnen Henrik Steen til NRK.
Tirsdag besøkte Ap-leder Jens Stoltenberg den tidligere partilederen, stortingsrepresentanten og diplomaten.
– Hvil i fred nå, kjøre pappa, avslutter sønnen meldingen om den profilerte politikerens dødsfall. Steen har de siste ti årene lidd av Parkinsons sykdom.
En stor inspirator
LO-leder Gerd Kristiansen minnes Reiulf Steen for hans varme og sterke sosiale engasjement.
– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at Reiulf Steen har gått bort. Reiulf hadde ledende verv i Arbeiderpartiet i et kvart århundre, og var en framtredende, tydelig og godt likt partileder gjennom seks år. Hans bånd til fagbevegelsen var sterke, og hans internasjonale engasjement inspirerte til etterfølgelse, sier LO-leder Gerd Kristiansen.
Reiulf Steen ble født i Hurum i 1933, og startet sitt yrkesliv på sprengstoffabrikken på Sætre som 17-åring. Allerede som 14-åring var han imidlertid blitt valgt til nestleder i Hurum Arbeiderparti, og hans politiske karriere skjøt raskt fart. Steen ble formann i AUF, nestformann i Arbeiderpartiet og altså formann fra 1975 til 1981. Han ledet Arbeiderpartiets programarbeid i en årrekke. Steen var også journalist, diplomat og forsker ved Fagbevegelsens Forskningsstiftelse FAFO. En periode var han også styreleder i Norsk Folkehjelp.
– Jeg tror mange vil huske Reiulf Steen som en usedvanlig varm og åpen politiker. Han var en gudbenådet taler og en stor inspirator for mange. Han hadde et brennende sosialt engasjement som han holdt fast ved helt til det siste. Våre tanker går nå til Reiulfs nærmeste familie, sier Gerd Kristiansen.
Debattskaper
Han var den siste lederskikkelsen i Ap som hadde politiske røtter helt tilbake til årene da Einar Gerhardsen, Haakon Lie og Konrad Nordahl styrte den faglige og politiske arbeiderbevegelsen i Norge.
Gjennom årene skrev Steen sju bøker – de fleste av dem ble bestselgere – og han skapte stor debatt i det norske samfunnet. Han deltok også i de fleste viktige debatter om samfunnsspørsmål gjennom hele sin levetid.
Reiulf Steen ble partiets leder i 1975, men nådde likevel aldri helt til topps. Han er den eneste arbeiderpartilederen etter krigen som aldri ble statsminister. Et splittet landsmøte delte makten mellom ham og Odvar Nordli ved å slå fast at Nordli skulle være statsministerkandidat. I årene som fulgte var Arbeiderpartiet preget av en maktkamp der de to nærmest ufrivillig ble frontfigurer for fraksjoner i partiet.
Samtidig seilte en tredje kandidat opp til ledervervet i «Ørnen blant partiene» som Reiulf Steen yndet å kalle Arbeiderpartiet.
Det var Gro Harlem Brundtland som på landsmøtet i 1981 ble valgt til ny leder og senere bare befestet sin lederposisjon.
1. maitaler som 15-åring
Men Reiulf Steen hadde en lang karriere i Arbeiderpartiet og norsk politikk både før han ble partileder og etter at han trakk seg i 1981.
Han ble født på Sætre i Hurum 16. august i 1933 og vokste opp i et typisk arbeidermiljø. Begge foreldrene jobbet på fabrikken og var aktive i fagbevegelsen. Steens barndomshjem og oppvekst var sterkt preget av den klassebevisstheten som hersket på den tiden. Han kom tidlig med i AUF og sto første gang på talerstolen 1. mai da han var 15 år.
Han ble valgt inn i AUFs sentrale ledelse i 1957 og var formann i ungdomsorganisasjonen fra 1961 til 1965. Da ble han valgt til nestleder i Arbeiderpartiet, et tillitsverv han hadde i ti år.
Reiulf Steen jobbet som sine foreldre på ammunisjonsfabrikken på Hurum, men kom inn på realskolen og ble deretter journalist i avisa Fremtiden i Drammen. Han lekte alltid med tanken om å gå tilbake til avisarbeidet, men det ble med de fire årene i Fremtiden. I stedet var det Stortinget som la beslag på hans arbeidskraft etter at han måtte overlate ledelsen av partiet til Gro Harlem Brundtland i 1981.
Her representerte han Akershus i to perioder og var i siste periode også medlem av Stortingets presidentskap.
To fedreland
Reiulf Steens andre kone, Ines Vargaz, var chilensk flyktning. Det førte til at Chile etter hvert ble hans andre fedreland. I 1992 ble han utnevnt til Norges ambassadør i Santiago, et embete han hadde til 1996. Da kom han hjem og ble knyttet til forskningsstiftelsen Fafo.
Også i pensjonstiden var Reiulf Steen aktiv. Han jobbet for mange frivillige organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Attac og Amnesty International.
Selv om Steens politiske virksomhet primært var knyttet til partiorganisasjonen, deltok han også som statsråd både i Brattelis regjering i 1972 og i Odvar Nordlis regjering på slutten av 1970-tallet.
På sin 80-årsdag, under valgkampen til stortingsvalget i 2013, ble han hedret av hele partiet med partileder Jens Stoltenberg i spissen, noe han satte stor pris på.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen