JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgkampstøtte

Rekordstore pengegaver til partier: – En fare vi må følge med på

Det verst tenkelige scenarioet er hvis folk kan kjøpe seg politikk, mener ekspert.
Ifølge valgforsker Johannes Bergh er det en tred at pengegavene til partiene øker.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh er det en tred at pengegavene til partiene øker.

Jonas Fagereng Jacobsen

Saken oppsummert

aslak@lomedia.no

– Det er helt legitimt å gi penger til partiene, men det er opp til mediene og oss andre å kikke partiene i kortene og være oppmerksomme på faren, sier valgforsker Johannes Bergh til FriFagbevegelse.

– Systemet må være åpent, transparent og i verste fall ikke bidra til korrupsjon, fortsetter han.

Angrep de rike

Da Peggy Hessen Følsvik åpnet sin siste LO-kongress som leder, brukte hun tid på å angripe de rikes millionstøtte til høyresida.

Hun hevdet at de borgerlige pengeaksjonene ligger an til å samle inn over ett hundre millioner kroner. LO-lederen gjentok også beløpet – over ett hundre millioner kroner – for å understreke hvor mye penger dette dreier seg om.

I 2021-valgkampen mottok Frp, Venstre, Høyre og KrF 35 millioner kroner i bidrag fra private, ifølge tankesmia Civita.

Fire år senere er det det ventet en tredobling av dette beløpet.

LO-lederen er bekymret for at de rikeste med sine bidrag skal få mer makt i norsk politikk.

Les mer: LO-lederen frykter disse blir det norske svaret på Trump og Musk

– Jeg forstår hva hun sier, og det må vi beskytte oss mot, men vi er ikke der nå. Likevel må vi være oppmerksomme på faren, sier valgforskeren.

– Det vil være uheldig og undergrave tilliten til politikerne hvis det etterlatte inntrykket er at det er mulig å kjøpe seg politiske beslutninger. Det er det verst tenkelige scenarioet, understreker Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Ny pengetrend

Det er flere rikinger som bidrar til høyresidas valgkampstøtte.

Stein Erik Hagen, Christen Sveaas og eiendomsmilliardærene Anders Wilhelmsen og Christian Ringnes er fire navn. Hagen bekreftet tidligere i år sin rekordstore partistøtte på 14 millioner kroner til høyrepartier overfor VG.  

Valgforskeren sier at det er en trend at pengestøtten til partiene øker.

– Det er riktig å si at de borgerlige partiene får mer av de private pengegavene enn tidligere. Det viser også tallene, sier Johannes Bergh.

LO øker også sine bevilgninger til de rødgrønne med seks millioner kroner fra valgkampen for fire år siden – fra 23 millioner kroner til 29 millioner kroner. LOs støtte til Ap, Sp og SV bestemmes på LO-kongressen denne uka.

Bergh minner om at det er helt legitimt å gi penger i valgkampstøtte.

– En stor grad av transparens er viktig. Derfor er det all grunn til å følge med på dette temaet. Vi ønsker ikke at partiene bruker for mye tid på å samle inn penger. Det viktigste er å drive politikk og henvende seg til velgerne, sier Bergh. 

Penger og valg

Ifølge LO-lederen er det helt opplagt hvorfor noen av landets aller rikeste ønsker å sprøyte inn sitt millionbeløp for å bidra til at Høyres Erna Solberg og Frps Sylvi Listhaug skal vinne høstens valg:

«De ønsker seg mer ved å bidra mindre».

– Noen av de aller rikeste i Norge ønsker seg mer økonomisk vinning og bidra mindre til fellesskapet. Aller mest er de opptatt av å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Det handler om at de aller rikeste i dette landet skal bli enda rikere, utdyper Følsvik overfor FriFagbevegelse. 

Betydningen av å ha penger i politikken har vært gjenstand for forskning.

– Det er ingen klar sammenheng mellom hvor mye penger partier har og hvordan det går i valget, forteller Johannes Bergh.

– Det er ingen grunn til å overdrive betydningen. Det politiske budskapet er viktigere enn hvor mye penger et parti har i banken. Fordi høyresiden har bedre råd enn før, blir det ikke automatisk flere stemmer, føyer han til.

Bergh sier at det viktigste bidraget, som også representerer det økonomiske grunnlaget til partiene, kommer fra den store offentlige støtten.

Slik svarer Frp 

Følsvik hevder at Frp-leder Sylvi Listhaug vil gi Stein Erik Hagen flerfoldige ganger beløpet på 14 millioner kroner i støtte tilbake.

– Hagen legger ikke engang skjul på at han med Listhaug i regjering forventer store skattekutt til de aller rikeste, sier LO-lederen.

Finn Egil Holm er Frps generalsekretær. Han sier at «det singler i glass når LO-lederen snakker om partibidrag».

Holm mener det kanskje er på på tide at LO begynner å se seg selv i speilet i stedet for å kritisere andre som mottar valgkampbidrag helt i tråd med partilovens bestemmelser.

– Sannheten er jo at Ap og de andre sosialistiske partiene over tid har mottatt betydelige summer vi ikke er i nærheten av å matche, hevder han overfor FriFagbevegelse.

Bindingene til LO

Ifølge Holm har venstresida mottatt langt over 100 millioner mer enn høyresida de siste årene.

– Bidragene vi får er helt i tillegg uten bindinger og en støtte til vår politikk for mer frihet, omsorg, trygghet samt økt økonomisk handlefrihet for alle – og ikke bare for LO-medlemmer, påpeker han.

Bidragene Frp får er viktig i konkurransen mot alle bidragene Ap over svært mange år har fått i samrøret med LO, ifølge Holm.

– Dette samrøret handler om kjøp og salg av politikk, makt og innflytelse på daglig basis. Det er med andre ord LO som selv har slike bindinger LO-lederen advarer mot når hun snakker om amerikanske tilstander, påstår han.  

Rikinger og LO-medlemmer

Ifølge LO-lederen er det stor forskjell på om valgkampstøtten kommer fra noen av Norges aller rikeste eller LOs medlemmer.

– For rikfolkene handler det om personlig vinning. Det som gjøres i denne salen, hvis det blir bestemt å bevilge penger til Ap, Sp og SV, er basert på en demokratisk avstemning, sier Følsvik.

– Det er 315 delegater i salene som bestemmer. Både om vi skal gi, hvem vi skal gi til og hvor mye. Vi skal bidra i en valgkamp der vi jobber for arbeidsfolk og fellesskapets interesser. Ikke om at hver enkelt skal tilgodeses med mindre skatt. Det er en vesentlig forskjell, sier hun. 

Følsvik synes utviklingen med alle bidragene fra landets rikeste representerer en ny og bekymringsfull trend i Norge. Hun frykter at milliardærer som Stein Erik Hagen vil bruke makten sin til å bygge ned offentlig sektor og privatisere det som i dag er offentlige velferdstilbud.

– Det ser vi i by etter by og kommune etter kommune. Det er privatisering som står på dagsordenen, sier LO-lederen.

FriFagbevegelse har forsøkt å komme i kontakt med Stein Erik Hagen, men han har foreløpig ikke fått svar. Dersom Hagen svarer, oppdateres saken.

Warning