– Disse kontraktene var et arbeidsuhell, sier arbeidsgiveren
Renholdere fikk tilbud om Norges minste faste stillinger: Fikk større stilling dagen etter Fagforbundet protesterte
Renholderne som fikk tilbud om Norges minste faste stillinger på mellom en halv og tre prosent har fått gode nyheter etter at Fagforbundet engasjerte seg: – Idiotisk av kommunen og glad for at de tar til fornuft, sier tillitsvalgt Stig Berntsen i Fagforbundet.
GLADE: – De ansatte er veldig glade vi håper det blir bedre med fulle stillinger, sier plasstillitsvalgt for Fagforbundet på legevakta i Oslo, Yosief Asres. Han får støtte fra Stig Berntsen som er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Helseetaten i Oslo.
Øystein Windstad
oystein.windstad@fagbladet.no
Den 17. april gikk Fagforbundet ut i Dagsavisen da tre renholdere ved legevakta i Oslo ble tilbudt det som trolig er norgeshistoriens minste faste stillinger. Oslo kommune tilbydde renholderne faste stillinger på 0,58, 3,58 og 2,28 prosent. Den første stillingen tilsvarer en arbeidstid på 13 minutter i uka.
• Renholdere ba om fast jobb, så kom tilbudet fra kommunen: 0,58 prosent stilling
Får tilbud om halv stilling
Også Dagbladet skrev om det som trolig er norgesrekord i små stillinger. Den 18. april fikk hovedtillitsvalgt i Helseetaten i Oslo kommune, Stig Berntsen, gode nyheter:
– Dagen etter at vi gikk ut i media har renholderne nå fått tilbud om 50 prosent stilling. Det er en god start. Målet vårt er at disse renholderne skal bli fast ansatt på fulltid, sier Berntsen og legger til:
– Det beklagelige er at vi måtte gå veien gjennom media og politisk overstyring for å få det til. Vi er veldig glad for at Helseetaten tar til fornuft i denne saken og forutsetter at det blir presedens og at det blir jobbet for anstendige stillinger til folk, sier hovedtillitsvalgt Berntsen. Blant andre helsebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (Ap) gikk ut og sa ifra at hun mente stillingsprosentene var uholdbare og i strid med byrådets retningslinjer.
• Renholderne på legevakta i Oslo går fra 0,58 til 50 prosents stilling
– Har krav på fast
Fagforbundet og Berntsen mener renholderne har krav på fast jobb fordi de har jobbet mellom 60 og 70 prosent fulltid i en lengre periode:
– Det var et varig behov for arbeidskraft der de jobbet som ekstravakter. Femti prosent stilling som renholderne nå har fått tilbud om, er ikke en seier. Stillingen tilsvarer 160 000 kroner i året. Det er ingen anstendig lønn for voksne folk. Oslo kommune har en kjempestor jobb med å gi sine ansatte hele og fulle stillinger, sier Berntsen som er glad for de politiske signalene:
– Det er veldig lovende at vi har et byråd som signaliserer så sterkt at de er villige til å ta den jobben. Den jobben vil gjerne Fagforbundet være med på, sier Berntsen som har jobbet lenge for at de tre renholderne skulle få faste jobber.
Kommunen: – Arbeidsuhell
Etatsdirektør Runar Nygård svarer på vegne av Oslo kommune, og han gjør det klart at det var en feil å tilby de tre renholderne stillinger som ville bety et kvarters jobbing i uka.
– Berntsen i Fagforbundet mener det var idiotisk og urimelig å gi tilbud om stillinger på mellom 0,58 og 3,58 prosent. Hva seier du til det?
– Vi er enig i at det var en dårlig vurdering å tilby kontrakter med så lav stillingsprosent. Derfor har vi tilbudt de tre ekstravaktene faste stillinger på 50 prosent.
– Berntsen sier han er glad for at de nå får tilbud om halv stilling, og at han samtidig mener de bør få full stilling?
– Vi har tilbudt de aktuelle ansatte 50 prosent fast stilling hos oss. Vi jobber hele tiden med å øke stillingene. Dette er viktig i alle virksomheter med turnus, sier han og legger til:
– Disse kontraktene var et arbeidsuhell, vi jobber for at de ansatte skal ha gode arbeidsforhold og å øke stillingsprosenten for ansatte i deltidsstillinger.
• – Jeg fikk bakoversveis da jeg så de tallene. Så begynte jeg bare å le. Det er så utrolig
Mener mye av arbeidet var ekstraordinært
– Hva er bakgrunnen for at renholderne fikk dette tilbudet?
– En gjennomgang av arbeidet til disse tre ekstravaktene har utført viser at det i all hovedsak har vært knyttet til fravær, midlertidige og ekstraordinære arbeidsoppgaver i forbindelse med rehabilitering. I tillegg ekstraordinære hendelser som vannlekkasjer. Helseetaten mener at dette er lovlig bruk av vikarer i henhold til arbeidsmiljølovens paragraf 14-9. Gjennomgangen viser at en liten del av arbeidet de har utført ikke kan hjemles i arbeidsmiljøloven. Helseetaten vurderte at konsekvensene av dette er at stillingen i det omfang den er ulovlig skulle gjøres fast. Ekstravaktene fikk derfor tilbud om fast stilling i den brøken tilsvarende det ulovlig midlertidige arbeidet de har utført. Dette utgjør en svært liten stillingsandel.
• Følg oss på Facebook og Twitter
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside