JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Virksomhetsoverdragelse av renhold:

Renholdere i Bergen får beholde jobbene. Det har byrådet bestemt

Byrådet i Bergen har bestemt at 80 renholdere er sikret jobb når kommunen overtar renholdet.
SIKRET JOBB: Nå har byrådet laget en avtale om virksomhetsoverdragelse med renholderne i AB, noe som sikrer at nær 80 ansatte har jobb. (Illustrasjonsfoto)

SIKRET JOBB: Nå har byrådet laget en avtale om virksomhetsoverdragelse med renholderne i AB, noe som sikrer at nær 80 ansatte har jobb. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

ida.bing@lomedia.no

Byrådet i Bergen har gått fram og tilbake på om renholdere i kommunen skal være sikret jobb.

Tvilen har dreid seg om kommunen kunne kreve virksomhetsoverdragelse av om lag 100 ansatte i de private renholdsselskapene ISS og AB Solutions, når kommunen valgte å ha renholdet i egen regi og ikke lenger leie inn renholdere fra private selskap.

Først sa byrådet at virksomhetsoverdragelse ikke kunne kreves etter arbeidsmiljøloven, til tross for at ordføreren lovte dette.

Det måtte heller gjøres egne avtaler med de private leverandørene om de ville gi sine ansatte til kommunen, var byrådets holdning kort tid senere.

Og det har byrådet fått til. Nå har de laget en avtale om virksomhetsoverdragelse med renholderne i AB, noe som sikrer at nær 80 ansatte har jobb.

– Vi har lyktes med strategien om å møte selskapene i dialog. Vi er enige om virksomhetsoverdragelse, og at ingen skal miste jobben sin, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) til FriFagbevegelse.

Avtale på plass kun for hovedleverandør

Byrådsleder Valhammer tydeliggjør overfor FriFagbevegelse at byrådet hele veien har ønsket å få til en virksomhetsoverdragelse.

Men da det ble klart at virksomhetsoverdragelse ikke kunne stå som et tydelig krav, var det imidlertid usikkerhet knyttet til de ansattes fremtid. Byrådslederen forstår at det har skapt uro.

– Vi var ikke tydelige nok på at dersom det var nødvendig så ville vi utvide avtaleperioden helt til vi kom i mål, sier Valhammer. Han viser til avgjørelsen om å gå i dialog med de private selskapene, for å få med seg ansatte derfra og over til ansettelser i kommunen.

– Men dette var byrådet sitt mål hele veien, legger han til.

– Gjelder virksomhetsoverdragelsen for begge selskapene, både ISS og AB?


– Nei, det er kun AB som foreløpig er bekreftet, og det er de som er hovedleverandøren med om lag 80 ansatte. Der er vi enige om virksomhetsoverdragelse, og at ingen skal miste jobbe sin.

Ingen lavere stillingsprosent

I februar bestemte byrådet seg for at Bergen kommune skulle overta ansvaret for renhold som private selskaper tidligere hadde gjort for kommunen.

Da byrådet for noen uker siden sa de ville gå i dialog for å sikre avtaler om at de ansatte ble med over til kommunen, mente fagforeningen Norsk Arbeidsmandsforbund at det fortsatt var åpent om de ansatte får full jobb.

Brede Edvardsen, nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund, kommenterte da overfor FriFagbevegelse at:

– Én ting er å sikre ansatte jobb i kommunen. Men for mange kan det være snakk om små stillinger hvis de ansatte blir med over, i motsetning til virksomhetsoverdragelse, hvor det er kommunen som overtar driften. Først da er man sikret en inntekt, legger Edvardsen til.

Byrådsleder Valhammer svarer i dag at stillingsprosentene er sikret når det nå er på plass virksomhetsoverdragelse med majoriteten av de ansatte i AB. Nøyaktig tall over ansatte har ikke byrådslederen, men understreker at de er de fleste renholderne.

– Alle skal beholde stillingsprosenten sin. De som kommer over tar med sine rettigheter, legger han til.


– Så det vil ikke bli gitt lavere stillingsprosenter i kommunen?

– Det stemmer, nettopp fordi vi tar over deler av stillingene som har vært utført i andre steder i kommunen. Vi varetar alle partene, som også tillitsvalgte er enige om.

Jobber for flere avtaler

– ISS er en mindre leverandør, men vi er i dialog med begge de andre selskapene og godt i gang med møter, og har tro på at vi skal få til det samme med dem, forklarer Valhammer.

Han påpeker at rammene med AB er lagt, og at byrådet legger de samme prinsippene til grunn for de mindre renholdsselskapene.

– Hvor mange ansatte trenger dere med over i virksomhetsoverdragelse for å sikre renhold i egen regi?

– Vi sitter ikke på nøyaktig tall før alle detaljer er på plass. Når vi tar med hele stillingsprosenter vil vi også ta med ansatte som har jobbet andre steder. Så vi må finne ut hvem som skal med over og hvem som blir igjen, sier byrådslederen.

Han understreker at det omhandler de fleste renholderne som var på plass med kommunens avtaler med de private leverandørene.

– Hvorfor kan dere ikke vedta politisk at det skal være virksomhetsoverdragelse, i stedet for å gå i dialog og avtale dette med hver enkelt leverandør?

– Problemet oppstår fordi vi allerede har ansatte med fortrinnsrett til det som da blir å betrakte som nye stillinger. Det er også umulig å avklare hvem som faktisk skal overdras til kommunen uten samarbeid med leverandørene.

Valhammer legger til:
– Jeg tror alle er veldig fornøyde med denne løsningen.

Virksomhetsoverdragelse

• En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen.

• De ansatte får beholde jobben under den nye arbeidsgiveren.

• Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.

• Se også kapittel 16 i Arbeidsmiljøloven om arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse.

Warning
Annonse
Annonse

Virksomhetsoverdragelse

• En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen.

• De ansatte får beholde jobben under den nye arbeidsgiveren.

• Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.

• Se også kapittel 16 i Arbeidsmiljøloven om arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse.